Inspectoratul Școlar Timiș, despre greva elevilor de la Liceul Pedagogic: “E posibil...

Inspectoratul Școlar Timiș, despre greva elevilor de la Liceul Pedagogic: “E posibil să urmeze și alții”

0
DISTRIBUIȚI

protest elevi

Inspectoratul Școlar Timiș a reacționat în mod oficial după ce aproximativ 300 de elevi înscriși la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara au protestat, săptămâna trecută, nemulțumiți fiindcă nu au voie să părăsească incinta unității de învățământ în timpul pauzelor.

Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, a declarat că instituția, precum și școala are obligația de a-i “proteja” pe copii, fiind invocate mai multe prevederi legislative care arată că elevii pot protesta, dar fără a perturba orele de curs.

“Pentru că e posibil ca după elevii de la Pedagogic să urmeze și alții, vă trimit câteva aspecte legislative ce ar putea lămuri de ce ne vedem obligați să-i protejăm pe copii și care le sunt drepturile și obligațiile acestora. OMENCȘ nr. 4742 pentru aprobarea Statutului elevului: Art. 10. – Elevii beneficiază de următoarele drepturi de asociere: b) dreptul la protest, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare, fără perturbarea orelor de curs.


Art. 14. – Elevii au următoarele îndatoriri: b) de a respecta regulamentele și deciziile unității de învățământ preuniversitar”, a informat Inspectoratul Școlar Timiș.

De asemenea, reprezentanții instituției au mai arătat că, potrivit legislației, elevilor le este interzis “să părăsească perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu excepția elevilor majori și a situațiilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ”.

Totodată, ISJ Timiș a mai precizat că elevii au obligația “de a nu părăsi incinta școlii în timpul pauzelor sau după începerea cursurilor, fără avizul profesorului de serviciu sau al învățătorului/institutorului/profesorului pentru învățământul primar/profesorului diriginte”.

Vă reamintim că elevii de la Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timișoara au protestat după ce noul director a aprobat un regulament de ordine interioară care prevede că elevii nu pot părăsi unitatea de învățământ în pauze. Directorul școlii, Olimpia Cirimpei, ne-a declarat că decizia a fost luată pentru siguranţa elevilor.

“S-a ajuns la această regulă pentru siguranţa elevilor. Cei de 18 ani au voie să iasă cu acordul părinţilor şi cu cerere scrisă. Regulamentul de ordine interioară va fi rediscutat, tocmai pentru că ei n-au venit înspre noi cu un punct de vedere, cu o contraofertă. În anii precedenţi au avut voie să plece şi era un haos generalizat, intrau, ieşeau când voiau pe bilete de voie. Pentru siguranţa lor am luat această decizie, pentru a-i asigura pe părinţi că atât timp cât sunt la şcoală, le este asigurată siguranţa. Nu am făcut decât să venim în sprijinul părinţilor şi al elevilor. Ei sunt minori şi nu apreciază ca majorii pericolele la care pot fi expuşi în societate. Este o măsură normală în orice şcoală. A fost un butic în incinta şcolii, dar s-a desfiinţat încă de anul trecut, pentru că nu am primit aprobarea pentru schimbarea de destinaţie a spaţiului. Şi atunci am rugat părinţii, copiii să vină cu pacheţel de acasă, pentru că nu avem cum să funcţionăm ilegal”, a afirmat Olimpia Cirimpei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.