Ioan Gârboni, către angajaţii care amenință cu greva generală: “Nu voi încuraja...

Ioan Gârboni, către angajaţii care amenință cu greva generală: “Nu voi încuraja chiulul”

0
DISTRIBUIȚI

Un nou episod în scandalul izbucnit între o parte dintre angajații Filarmonicii Banatul și directorul Ioan Gârboni. După ce vineri a fost organizată o grevă de avertisment, prin întârzierea cu o oră a începerii unui concert simfonic, astăzi, Ioan Gârboni îi acuză pe sindicalişti că nu prea vin la concerte şi repetiţii.

Greva de vineri a fost justificată de sindicat prin eşuarea “tuturor încercărilor de soluționare a conflictului de muncă, care există de foarte mult timp între noi și direcțiunea instituției noastre”. În 5 octombrie, angajați ai instituției ar urma să intre în grevă generală.

“Greva declanşată de o parte a angajaţilor Filarmonicii (62 persoane) din totalul de 191 de salariaţi, este «zice-se» pentru lipsa Contractului Colectiv de Muncă (CCM), document vital pentru reglementarea raporturilor de muncă dintre angajator și angajați. Dar nu conducerea Filarmonicii Banatul a întrerupt negocierile, ci chiar sindicatul. De un an de zile, sindicatul s-a retras unilateral din negocieri, dând vina pe conducerea Filarmonicii, că nu pune la dispoziție diferite contracte. Ce relevanţă are contractul de management al directorului general, (contract al părţilor, care este confidenţial) pentru negocierea sindicatelor a CCM?! Ce relevanţă au contractele de turneu ale filarmonicii (contracte ale părţilor, care la fel sunt confidenţiale) pentru negocierea CCM? Menţionăm că toate aceste contracte au fost verificate de către Curtea De Conturi, Corpul de Control al Primarului şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, aceste contracte fiind declarate absolut legale.


Acest sindicat, se crede un fel de supra control, care vrea să verifice tot (din ultimii 3 ani), de la facturi de încălzire, electricitate, salarii (care sunt confidenţiale), contracte licitate pe SEAP, contracte între parteneri privați şi alte informaţii care nu intra în atribuţiile sindicale, nicăieri în lume”, a explicat directorul Filarmonicii Banatul, printr-un comunicat de presă.

De asemenea, Ioan Gârboni a precizat că sindicatul a făcut o reclamație la ITM Timiș, care ar fi răspuns că sindicaliștii nu au dreptate. Apoi, sindicatul ar fi dat în judecată Filarmonica Banatul, cerând toate contractele în copie tipărită, doar că i-a fost respinsă acțiunea în instanță. “Ca atare, sindicatul s-a retras din negocierea CCM-ului, încercând să obțină prin grevă ceea ce legal le-a fost refuzat”, a detaliat directorul Filarmonicii Banatul.

Ioan Gârboni a făcut publică și o listă cu aportul pe scenă, în concerte, ale unor lideri de sindicat, care arată că “la aproape jumătate din concertele Filarmonicii Banatul, doar în perioada 1 ianuarie – 1 iulie 2018, nu au fost prezenți pe scenă la concerte. Asta în ideea că ei au salarii nete (în mână) între 800 și 1.000 de euro pe lună”.

Directorul Filarmonicii Banatul a mai precizat că din momentul în care a fost introdusă condica de prezență obligatorie, “liderii de sindicat au făcut în cei doi ani de zile tot ce a fost posibil ca să denigreze conducerea instituției. Dar din 17 reclamații la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș, toate au fost rezolvate în favoarea filarmonicii, și nu a sindicaliștilor”.

În finalul documentului trimis presei, Ioan Gârboni arată că Filarmonica Banatul Timișoara este deschisă oricărei iniţiative de continuare a discuţiilor privind contractul colectiv de muncă, dar “niciodată eu personal, nu voi încuraja chiulul şi nu voi semna prezenţa unor oameni care nu sunt la repetiţii. Ar fi pontaj fictiv şi fals în acte publice. Ori, fraţilor, singura persoană care răspunde cu libertatea sa şi patrimonial (cu averea) este managerul instituţiei şi nu sindicatul. Eu sunt pus să gestionez banul public, al timişoreanului şi nu sunt pus să stau drept în faţa a doar un sfert din angajaţii sindicalişti. Mai ales că au început să vină cereri de renunţare la grevă ! Păcat de minunatul public timişorean, care nu merită nici banderole şi nici şedinţe sindicale pe scenă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.