Legendara formație clujeană Semnal M susține un concert la Timișoara

Legendara formație clujeană Semnal M susține un concert la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
Legendara formație Semnal M susține un concert la Timișoara

Creatorii hitului în care melomanii au luat la cunoștință faptul că „Azi în satul de pe deal, s-a făcut un mare bal“ (Bal la Apahida), adică legendara formație clujeană Semnal M, vor susține un concert extraordinar la Timișoara la sfârșitul acestei săptămâni, unde vor răsuna șlagăre precum „La fereastra ta“, „M-a vrăjit o stea“, „Spune-mi cine ești“ sau „O roată de foc“.

Formația a luat naștere în 1977 în formula Iuliu Merca (chitară solo, voce), Ştefan (István) Boldijar (solist vocal, chitară bass), Octavian Popovici (chitară),şi Liviu Hrişcu (percuţie) și a debutat cu albumul „Trenul cursă de persoane Apahida – Cluj” . Până în 1980 au loc multe schimbări de componenţă, iar din 1980, odată cu venirea bateristului Francisc „Saci”, grupul trece la un ton „mai rock”, câştigând premiul de compoziţie la festivalul „ClubA” din acelaşi an, cu piesa „Mai avem multe de făcut”.Se înregistrează la „Electrecord” albumul „Cântece Transilvane” pe care apar, printre altele, şi piesele „O roată de foc”, „Drumuri”, „Bal la Apahida” etc. Aceasta din urmă apare şi într-un top din Japonia şi este considerată una dintre primele piese „etno” româneşti. Discul este considerat un real succes de casă, realizând un număr record de vânzări. În 1983 apare albumul „Planeta visurilor noastre”, pe care apar marile succese „Urare”, „Tânăra dimineaţă”, „La fereastra ta”, „Spune-mi cine eşti”.


Următorii ani sunt dedicaţi activităţii concertistice, iar după 1989 se înregistrează la „Migas Real Compact” albumul „Mari Succese” cu Adrian Ordean la pupitru. În 1996 este cooptat Ştefan „Fane” Nagy la baterie, întors în ţară din Germania după o lungă perioadă de timp, unde a activat în grupul „Faith”. Apar MC -ul „Unplugged”, MP -ul şi CD -ul „Poveşti la gura sobei”.

În 1999, pe 27 Iulie, la Costineşti, dispare dintre cei viii Iuliu Merca, lăsând un gol imens în urma lui. Urmează o perioadă grea şi confuză, dar grupul hotăreşte să-şi continue activitatea. Cu ajutorul lui Mircea Buteanu de la „Diesel Club” din Cluj, si cu participarea necondiţionată a elitei muzicii pop-rock româneşti se organizează un megaspectacol la Sala Sporturilor din Cluj in memoria celui care a fost Iuliu Merca, iar cu sprijinul de nepreţuit al prietenilor de la studioul „Taurus” se înregistrează un număr de 14 piese dintre cele mai cunoscute ale grupului şi care n-au mai apărut pe CD până atunci, urmând să fie editate pe un disc „In Memoriam”. Acest lucru devine posibil abia în anul 2004, mulţumită Casei de producţie „Rage Records”, care se angajează în editarea materialului „In Memoriam”, şi a albumului cu piese noi „Azi”, sub forma unui dublu MC şi dublu CD, intitulat „Ieri” şi „Azi”.

Solistul legendarei formații Semnal M, Ștefan Boldijar a fost invitat recent la evenimentul „100 pentru România“, în care greii muzicii românești s-au întâlnit într-un concert memorabil. În cadrul acestuia, 100 de artiști, din patru generații diferite, s-au unit într-o singură trupă, proiectul fiind astfel un demers muzical unic în România prin amplitudine și mesaj. Printre cei care au urcat pe scenă alături de el s-au numărat Florin Grigoraș, Cornel Ilie, Mircea Baniciu, Dan Bittman, Cristi Minculescu, Paul Ciuci, Adrian Despot, Roman Iagupov și Flavius Buzilă.

Concertul formației care a lăsat moștenire rock-ului românesc frumoasele versuri „Văd la fereastra ta târziu /O lumină şi nu ştiu /De eşti trează sau visezi /Văd în spectacolul nocturn /Cavaleri din vechiul turn /Ce te-ndeamnă să-i urmezi“ va avea loc sâmbătă 27 octombrie de la ora 21 la Porto Arte, iar biletele costă 40 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.