Numărul copiilor abandonaţi şi care ajung în centrele de plasament din Timiş s-ar putea reduce în viitor, dacă Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie (ANPCA) va reuşi să acceseze bani ca să instruiască mai mulţi asistenţi maternali profesionişti.
ANPCA vrea să aceseze banii europeni nerambursabili în parteneriat cu direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului din țară, printre care și DGASPC Timiș. Proiectul urmează să fie depus cel târziu până în 12 noiembrie, în cadrul Programului Operațional Capital Uman, cu scopul reducerii “numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali”.
În cazul în care va primi finanţare, proiectul va fi introdus şi în Timiş. Primul pas a fost făcut astăzi, când aleşii judeţeni au votat un proiect de hotărâre prin care se aprobă încheierea unui acord de parteneriat între DGASPC Timiș și Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție. În documentația care însoțește proiectul se arată că, în acest moment, DGASPC Timiș are angajați 535 de asistenți maternali profesioniști, care au în îngrijire 968 de copii aflați cu măsura de protecție specială.
“Prin proiect se propune implementarea de activități ce privesc dezvoltarea de instrumente, proceduri, mecanisme noi de formare profesională a asistenților maternali, iar pe de altă parte îmbunătățirea nivelului de competențe al acestora”, scrie în expunerea de motive privind aprobarea proiectului.
Nicolae Oprea, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, a explicat, astăzi, că numărul asistenților maternali profesioniști va crește cu 150, în județ, în următorii patru ani, iar instituția va primi peste 30 de milioane de lei pentru pregătirea acestora.
“(…) Se dorește ca un număr cât mai mare de copii să fie scoși din instituțiile statului și să fie trimiși spre familiile de asistenți maternali.
Noi, la această oră, avem 535 de asistenți maternali, unde se află în îngrijire și în creștere aproape o mie de copii, și urmează ca până în anul 2022, numărul de asistenți maternali să crească cu încă 145-150, astfel încât încă 300 de copii urmează să plece din instituțiile statului, de la casa de copii, cum se știe foarte bine, unde oricum nu sunt condițiile pe care le au acești copii în familii. Pe de altă parte, lucrul cel mai important este că urmează ca până în anul 2022, toate cheltuielile care sunt legate de salarizare și bineînțeles de funcționare a acestui sistem al asistenților maternali să fie suportate în proporție de 98% din banii din acest program POCU. Ca urmare a acestui fapt, intensitatea financiară pe bugetul consiliului județean va fi redusă cu aproape 31 de milioane de lei. O economie enormă care poate fi folosită în alte scopuri, pentru dezvoltarea județului și pentru îmbunătățirea condițiilor de trai și de viață a copiilor care mai rămân în instituțiile noastre”, a explicat Nicolae Oprea.