Mari personalităţi ale artei contemporane româneşti îşi expun lucrările la Timişoara. Se...

Mari personalităţi ale artei contemporane româneşti îşi expun lucrările la Timişoara. Se deschide expoziţia „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”

0
DISTRIBUIȚI

Expoziţia itinerantă „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”, prezentată până acum la Alba Iulia, Iaşi, Sibiu, Chişinău şi Cluj-Napoca, ajunge şi la Timişoara şi va fi vernisată la Muzeul de Artă, duminică, 21 octombrie, ora 18:00.

Expoziţia, dedicată Centenarului Marii Uniri, aduce în atenţie importanţa jertfei, după modelul hristic, în viaţa personală şi în cea comunitară. Modurile de abordare sunt diverse, de la cel strict dogmatic al icoanei, până la cel simplu, dar profund în credinţă al artei populare, sau elaborat, meditativ, al artei culte, iar tipologia obiectelor este, la rândul ei, variată, de la icoană la pictură de şevalet şi sculptură, de la arta populară la arta cultă.

În toate lucrările este însă prezentă Crucea, sub diferite aspecte ale sale: euharistia şi prefigurarea acesteia, mărturisirea, jertfa martirică, smerenia, ofranda, rugăciunea, triumful Crucii, Învierea, natura purtătoare a semnului şi sensului Crucii.


Lucrările comune ale expoziţiei itinerante au fost îmbogăţite în fiecare oraş cu creaţii ale artiştilor locali, dar modalitatea de expunere a fost de fiecare dată diferită, făcând din fiecare expoziţie o lucrare de artă în sine.

Pictori, sculptori şi arhitecţi contemporani, între care se află personalităţi de primă mărime ale artei contemporane româneşti precum Horia Bernea, Péter Jecza, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, artiştii grupului Noima, Silviu Oravitzan şi mulţi alţii, expun de această dată lucrări care nu îi promovează pe ei înşişi, aşezându-se în umbra temei expoziţiei. Sunt expuse, de asemenea, icoane pe lemn şi sticlă  şi cruci de lemn.

Expoziţia de la Timişoara este organizată de asociaţia Eleon din Alba Iulia şi Muzeul de Artă timişorean, cu sprijinul CJT, dr. Sorin Costina, Galeriei Romane din Bucureşti şi mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia şi se bucură de binecuvântarea Î.P.S.S. Ioan, Mitropolitul Banatului. Aceasta va fi deschisă până în 18 noiembrie, după care lucrările vor fi expuse la Bucureşti.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.