Memorialul Revoluției din Timișoara, în stare jalnică. Se strâng fonduri pentru repararea...

Memorialul Revoluției din Timișoara, în stare jalnică. Se strâng fonduri pentru repararea acoperișului: “Când plouă, stăm cu gălețile în pod”

0
DISTRIBUIȚI

Memorialul Revoluției din Timișoara, singura instituție de acest gen din România, își desfășoară activitatea într-o clădirea aflată în stare avansată de degradare. Astfel, s-a ajuns în situația în care, prin acoperișul spart, să plouă în instituție.

În sprijinul reprezentanților Memorialului Revoluției au sărit reprezentanții Asociației Culturale Contrasens, care au inițiat un proiect de artă intitulat „MADE(e) in România”, care se va desfășura timp de peste o lună, până în 20 noiembrie. În cadrul evenimentelor care vor avea loc, vizitatorii vor fi încurajați să doneze sume de bani care vor merge în conturile Memorialului Revoluției din Timișoara, cu scopul reparării acoperișului, aflat într-o stare avansată de degradare.

„Acoperișul Memorialului Revoluției este foarte afectat. Noi facem un proiect de artă și mediatizăm situația de acolo, fondurile fiind strânse de Memorialul Revoluției. În proiect sunt implicați artiști importanți, iar în cadrul evenimentul pe care le vom organiza îi vom încuraja pe vizitatori să doneze pentru repararea acoperișului. Acoperișul trebuie reparat pentru că este vechi, plouă în interior. Acolo se găsește un patrimoniu material adunat de aproape 30 de ani. Noi vom organiza și o minilicitație de artă, iar banii vor rămâne Memorialului Revoluției”, ne-a declarat Dana Sarmeș, președintele Asociației Culturale Contrasens.

De asemenea, președintele Memorialului Revoluției din Timișoara, Traian Orban, a afirmat că suma necesară reparării acoperișului se ridică la aproximativ 500.000 de euro.

„Când plouă, stăm cu gălețile în pod. Le golim și le punem la loc. Am primit clădirea în anul 2012, dar de la preluarea clădirii, fostă cazarmă, nu am mai primit bani pentru refacerea ei, ci doar pentru buna funcționare a Memorialului Revoluției. Tot timpul a plouat înăuntru. La început mai puțin, dar acum avem probleme serioase și trebuie reparat, sunt țigle vechi. Și ferestrele sunt vechi. Cred că suma necesară pentru repararea acoperișului ar fi de 500.000 de euro, dat jos acoperișul și realizat altul, trebuie și izolat. Este imperios necesar să reparăm acoperișul.


Au loc infiltrații și se poate deteriora arhiva. Tot ce am reparat la primul etaj este în pericol de a fi deteriorat. Aici se află singurul patrimoniu despre Revoluția din România, este singurul Memorial al Revoluției din România. Inițiatorii proiectului sunt niște oameni cu suflet care doresc să ne ajute. Mai rămân decidenții politici să se sensibilizeze”, a afirmat Traian Orban.

Memorialul Revoluției din Timișoara își desfășoară activitatea într-o clădire veche, aflată pe str. Oituz, pe care a primit-o în anul 2012 de la Ministerul Apărării Naționale.

Între timp, autoritățile locale și județene se tot laudă că vor realiza un Muzeu al Revoluției, care ar urma să fie finalizat până în anul 2021, când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.