Mihai Șora, la Timișoara, despre viitorul României: “Nu trebuie să ne pierdem...

Mihai Șora, la Timișoara, despre viitorul României: “Nu trebuie să ne pierdem speranța”. Filosoful a plantat un stejar în curtea unei școli

0
DISTRIBUIȚI

mihai sora

Mihai Șora se numără printre absolvenții unei școli de prestigiu din Timișoara. Astăzi, filosoful s-a aflat în vizită la Colegiul Național “C.D. Loga”, unde a studiat patru ani din viață, și a stat de vorbă cu elevii curioși.

Mihai Șora a fost primit de către liceeni și profesori în sala festivă a unității de învățământ, unde, pentru început, cei prezenți au putut urmări un filmuleț despre viața filosofului de 102 ani.

“Îmi aduc aminte cu emoție de vremea în care stăteam în bănci și învățam. Mulțumesc profesorilor mei de atunci care m-au format și de care îmi aduc aminte cu multă emoție. Vă urez să duceți mai departe renumele acestei școli care a format personalități de seamă ale culturii și ale vieții românești, în general”, a spus Mihai Șora.

A urmat un dialog între filosof și liceeni, eseistul transmițându-le tinerilor „să-și gândească situația în care se află.


Să-și cumpănească bine răspunsurile pe care și le dau. Să nu se lase duși de val. A nu te lăsa dus de val înseamnă a avea tu însuți o poziție față de realitate. Un fel de a o vedea, de a o considera, de a o prețui”.

Întrebat ce sfaturi ar fi vrut să le primească la vârsta de 18 ani, Mihai Șora a precizat că „un prim sfat ar fi – ia viața în serios. Ai una singură, pe care nu o poți trăi încă o dată, nu poți să te întorci în trecut. Chibzuiește-ți bine pașii în viață. Al doilea sfat ar fi – fii deschis către semenii tăi, spre semenii tăi. Al treilea sfat – să încercăm să înțelegem înțelesul lumii. Să ne punem întrebări. Să ne străduim să găsim un răspuns care să ne împlinească”, a afirmat filosoful.

De asemenea, Mihai Șora și-a exprimat punctul de vedere și cu privire la viitorul României, declarând că „nu trebuie să ne pierdem speranța. Tragem nădejde că viitorul României va fi unul de împlinire, de realizare a potențialului ei. Ceea ce ne lipsește nouă nu e atât potențialul, care e imens, ci străduința de a-l duce înainte pas cu pas. Nu cu opinteli extraordinare și pasi uriași din când în când. Să înaintăm metru cu metru, dar să nu dăm niciodată înapoi, nici măcar un centimetru. Atunci viitorul României va fi asigurat”.

La finalul dialogului, Mihai Șora a primit o diplomă de onoare din partea conducerii Colegiului Național “C. D. Loga” din Timișoara, iar apoi a plantat un stejar în curtea unității de învățământ. De asemenea, începând de astăzi, biblioteca liceului timișorean îi va purta numele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.