Mitropolitul Banatului, după ce i s-a cerut demisia: Nu mi-e rușine că...

Mitropolitul Banatului, după ce i s-a cerut demisia: Nu mi-e rușine că am susținut familia creștină

0
DISTRIBUIȚI

Mitropolitul Banatului i-a răspuns, astăzi, profesorului universitar Vasile Popovici, care i-a cerut demisia din funcție ca urmare a eșecului referendumului pentru familie, în condițiile în care a fost unul dintre inițiatorii lui.

Într-un mesaj postat pe site-ul Arhiepiscopiei Timișoara, ÎPS Ioan Selejan precizează că nu îi este rușine că a susținut familia creștină, care reprezintă „un proiect de țară”.

„Stimate domnule profesor Vasile Popovici, cu smerenie și pace în suflet, răspund scrisorii dumneavoastră, având menirea unui text public, chiar dacă rânduielile noastre bisericești ar putea îndemna spre «întoarcerea celuilalt obraz». Vă adresez aceste rânduri pentru creștinii care cred în Biserica noastră Sfântă, nu doar pentru ortodocșii care au fost ieri la referendumul pentru familie, ci și pentru catolici, protestanți, neoprotestanți, evanghelici-luterani, greco-catolici, evrei, poate și musulmani. Cu toții am susținut campania pentru familia creștină, mai ales că în Timișoara, oraș martir, s-a murit cu rugăciunea «Tatăl nostru…» pe buze, pentru democrație, pentru libertate și pentru pluralitatea opiniilor (religioase, politice, sociale).


Ca oameni ai Bisericii, clerici și credincioși deopotrivă, avem obligația de a susține familia creată de Dumnezeu și binecuvântată de Domnul nostru Iisus Hristos. Dacă nu am face acest lucru, ar însemna că ne dezicem de principiile credinței și ale moralei evanghelice, precum și de valorile neamului nostru românesc. Așadar, nu mi-e rușine, Domnule profesor, că prin poziția mea am susținut familia creștină în esența sa, chiar dacă cu privire la aceasta mai avem încă multe de învățat. Familia creștină a fost, este și va fi pentru mine personal și pentru Biserica din care fac parte un proiect de țară, pe care îl voi susține din adâncul ființei mele”, a declarat mitropolitul Banatului.

De asemenea, ÎPS Ioan Selejan a precizat că poziția bisericii și a consiliului consultativ al cultelor religioase recunoscute în România față de referendumul pentru familie nu are legătura cu politica și a demontat mai multe afirmații pe care Vasile Popovici le-a făcut la adresa sa.

„Domnule profesor Vasile Popovici, eu sunt călugăr, am fost mulți ani în mănăstire, am slujit două decenii la frații români din munții Covasnei și Harghitei, după care, la chemarea credincioșilor și a clericilor bănățeni, am venit la Timișoara. Știu că Banatul, spațiu multiconfesional, multietnic și multicultural, are o cultură regională multiseculară, care poartă pecetea unicității. Respect această cultură, așa după cum respect credința fraților aparținători altor confesiuni creștine. De aceea, aș fi fost bucuros dacă, înainte de a scrie că sunt «anti-ecumenic într-o Timișoară ecumenică», i-ați fi întrebat pe reprezentanții cultelor religioase și ai comunității israelite despre bunele relații pe care le avem. Cât despre «reîntoarcerea la operele sociale» regret, de asemenea, că nu v-ați informat cu privire la casele pe care le-am construit sau le-am cumpărat pentru familiile nevoiașe din Banat, inclusiv pentru cele cu aparținători în penitenciar. Prin aceste rânduri nu încerc să mă justific, ci încerc să arăt cât de importantă este implicarea mea în viața cetății noastre și a Banatului în care trăim cu toții. Precizez, totodată, că poziția Bisericii noastre și a Consiliului consultativ al cultelor religioase recunoscute în România față de referendum nu are legătură cu politica”, a mai afirmat mitropolitul Banatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.