Noi atracții în Geoparcul Dinozaurilor

Noi atracții în Geoparcul Dinozaurilor

0
DISTRIBUIȚI

Universitatea din București, administratorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, pregătește noi atracții pentru turiștii care ajung în județul Hunedoara. În singurul geoparc cu statut UNESCO din România, va fi amenajat primul dinostop.

Este vorba de un punct marcat de reprezentări artistice ale dinozaurilor de pe fosta insulă a Hațegului și care va conține informații despre geoparc. Aceste dinostopuri vor fi realizate în parteneriat cu investitori sau administrații locale și sunt puse în corelare cu unități care oferă servicii turistice, precum restaurante sau spații de cazare, cu scopul de a atrage cât mai mulți vizitatori. Primul dinostop realizat în parteneriat cu o administrație locală este în curs de amenajare în comuna hunedoreană Sălașu de Sus.

Potrivit reprezentanților Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, în acest moment este în derulare un proiect european internațional care are ca scop punerea în valoare a patrimoniului geologic cu scopul dezvoltării turismului sustenabil și inovator. În cadrul acestui proiect, intitulat “Interreg Danube GeoTour”, recent a avut loc o întâlnire în Cehia, la Iron Mountains Geopark. Cei opt parteneri din proiect și-au dat întâlnire pentru a discuta despre ce urmează să facă în continuare.

Dezvoltarea de geoproduse

Partenerii din proiect se concentrează, în această perioadă, pe dezvoltarea de geoproduse, un concept propus și definit de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. “Conform definiției propusă de partenerul din România, geoprodusele pot fi orice produse (obiecte, activități, acte de creație etc) care să îndeplinească simultan trei condiții: să aibă o legătură directă cu patrimoniul natural local, având în prim plan elemente geologice (ca materie primă sau sursă de inspirație ce reflectă legătura dintre om și Pământ), să fie produse de un partener al geoparcului și să încurajeze economia locală bazată pe respectarea prevederilor legale. Astfel, un produs local poate fi recunoscut și etichetat ca geoprodus doar dacă îndeplinește toate cele trei cerințe”, au explicat reprezentanții Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.

În cadrul acestui proiect european, geoprodusele propuse de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului sunt punctele de vizitare intitulate Casele Geoparcului (Casa Geoparcului – Hațeg, Casa Vulcanilor – Densuș, Casa pentru Știință și Artă – General Berhelot, Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor – Sînpetru, Casa Pietrelor – Ohaba Sibișel).

De asemenea, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului contribuie în cadrul proiectului și la dezvoltarea conceptului de gamification (n.r.


explicarea unor noțiuni complexe prin intermediul jocurilor). Prin urmare, o platformă dezvoltată împreună cu Universitatea din Presov (Slovacia) îi va ajuta pe vizitatori să descopere geoprodusele și geoparcurile partenere în acest proiect, într-o formă inedită.

Eforturile partenerilor din proiect se vor concentra în perioada următoare și pe dezvoltarea unei strategii comune de promovare a geoparcurilor partenere, dar și a geoproduselor. În acest sens, ei vor beneficia de experiența partenerilor din geoparcuri din afara spațiului dunărean, Geoparcurile UNESCO Rokua (Finlanda) și Naturtejo (Portugalia).

Următoarea întâlnire în cadrul proiectului va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie și va fi găzduită de Geoparcul UNESCO Papuk din Croația.

Produse turistice inovatoare

Proiectul Interreg Danube GeoTour are ca principal scop, transformat într-o reală provocare, ”Punerea în valoare a patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului sustenabil și inovator în geoparcurile din țările dunărene”. Proiectul va contribui la dezvoltarea unor produse turistice inovatoare care vor fi valorificate în baza unei strategii comune de promovare. Acest proiect internațional a fost inițiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin Heritage Centre Idrija, și reunește parteneri din unsprezece țări – Slovenia, Ungaria, Austria, Croația, Cehia, România, Slovacia, Finlanda, Portugalia și Franța – reunind geoparcuri, parcuri naturale și universități din țările dunărene, dar și din Rețeaua Europeană a Geoparcurilor.

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.