Oameni în stradă la Deta și Voiteg după ce s-a întrerupt din...

Oameni în stradă la Deta și Voiteg după ce s-a întrerupt din nou alimentarea cu gaz FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

O neînțelegere între distribuitorii de gaz și furnizorul OMV a dus la întreruperea alimentării cu gaz în mai multe localități din sudul județului Timiș, fiind afectate localitățile Stamora Moravița, Deta, Denta, Voiteni-Voiteg.

La Deta și Voiteg lumea a ieșit în stradă pentru a-și manifesta nemulțumirea, ținând cont de faptul că o bună parte dintre ei folosesc sisteme de încălzire pe gaz și afară sunt în jur de 10 grade Celsius, temperatura urmând să fie și mai scăzută pe timpul nopții. Centrul Detei a fost blocat de către cei aproximativ 100 în stradă în acest moment, la fața locului sosind și echipaje de Poliție.

Atât reprezentanții OMV, cât și cei ai distribuitorilor au fost convocați mâine dimineață la o întâlnire la Ministerul Energiei. „Am informat Ministerul Energiei despre situația creată, iar pentru mâine dimineață a fost convocată o ședință de urgență cu cei de la OMV. Până atunci nu pot să spun mai multe despre această situație”, a spus Eva Andraș, prefectul de Timiș.

Premier Energy este distribuitorul distribuitorul de gaze pentru localitățile Moravița, Voiteg, Banloc și Denta, în timp ce în Deta distribuția este asigurată de Delgaz Grig.

În prima parte a lunii, pe 10 octombrie, a mai avut loc o întâlnire între autorități și companiile implicate. „Având în vedere problemele legate de alimentarea cu gaze în zona de sud a județului Timiș, în condițiile în care, în urmă cu câteva zile, a fost sistată alimentarea cu gaze naturale în Moravița, Voiteg și Stamora Germană, în pericol fiind și Deta, Denta și Banloc, prefectul Eva-Georgeta Andreaș a solicitat sprijinul Ministerului Energiei pentru a rezolva problemele intervenite. Problemele au intervenit din cauza tendinței descrescătoare a nivelului de gaze naturale a OMV Petrom din zona Partoș, unde în prezent mai există o singură sondă productivă, iar consumul în distribuțiile Premier Energy a depășit cota de debit aprobată de OMV Petrom. În localitatea Deta distribuitorul este Delgaz Grig – iar problemele erau similare”, a transmis atunci Prefectura Timiș.

Fiind vorba de probleme între societăți comerciale, Institutia Prefectului nu poate interveni.


Din acest motiv, prefectul Eva-Georgeta Andreaş a solicitat Ministerului Energiei o întâlnire cu toți factorii implicați. Astfel, în data 10 octombrie, prefectul Eva Georgeta Andreaș, împreună cu primarii localităților afectate au avut o întâlnire cu toți factorii implicați, la București, la Ministerul Energiei. La întâlnire a participat și secretarul de stat din cadrul Ministerului Energiei, Robert Tudorache, reprezentanții Transgaz, OMV și cei ai distribuitorilor.

UPDATE Primarul din Deta a ieșit pentru a vorbi cu nemulțumiții, cărorea le-a spus că „am fost chemați acum vreo 10 zile la minister, cu prefecții, cu prmarii din toată zona, cu ministru, secretar de stat, cu toți cei care sunt implicați în sistemul de distribuție a gazului. După ce am venit acasă am primit o adresă prin care am fost asigurați că pe timp de iarnă nu vom avea probleme cu gazul și că din primăvară caută soluții. Noi avem gaz de sondă de la Partoș, exploatat de OMV Petrom. Nu le convine că celelalte sonde s-au închis și vor să plece. Pe timp de vară întotdeauna era surplus de gaz, și există conductă de la Partoș spre magistrală, surplusul mergând acolo, iar iarna gazul venea invers. Conducta aceasta este, probabil, avariată. Pentru ei este o cheltuială în plus și nu câștigă nimic. Ceilalți, care distribuie gazul în localități, nu vor să investească în conducta respectivă. (…) Mâine prefectul merge la București, mâine seară merg și eu, marți dimineață sunt la minister, mai multe nu pot să vă spun.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.