Pasionaţii de istorie, invitaţi să descopere mai multe cărţi cu parfum de...

Pasionaţii de istorie, invitaţi să descopere mai multe cărţi cu parfum de epocă. Cine semnează complexele lucrări

0
DISTRIBUIȚI

Timişorenii interesaţi să afle cât mai multe lucruri despre istoria oraşului lor şi a Banatului au prilejul de a participa la o extrem de generoasă ofertă de carte, o prezentare de valoroase lucrări care tratează aspecte inedite şi necunoscute publicului larg din epoca medievală şi modernă, precum şi numeroase legende ale oraşului.

Sala Mare a Senatului din cadrul Rectoratului Politehnicii Timişoara găzduieşte miercuri, 3 octombrie, de la ora 14:00, un dublu eveniment, de mare interes pentru iubitorii de istorie în primul rând. Istoricii dr. Ioan Haţegan şi dr. Alexandru Kósa, cercetători la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” din cadrul filialei timişorene a Academiei Române, lansează cea de-a treia parte a unei extrem de vaste şi complexe lucrări, intitulate „Cronologia Banatului”, o continuare a volumelor anterioare, care prezintă cronologia Banatului din epoca medievală şi cea a vilayetului de Timişoara, când provincia s-a aflat sub stăpânire otomană.

Cele două volume recent apărute, care însumează în jur de 800 de pagini, prezintă, în ordine cronologică, o selecţie de texte şi date din istoria provinciei, începând cu anul 1716, anul în care  s-a instaurat stăpânirea habsburgică în Banat, până în 1753, când s-a instituit administraţia camerală provincială, după ce administraţia militară fusese înlocuită cu una civilă cu excepţia zonei din sud, de la graniţa cu Imperiul Otoman, unde s-au înfiinţat regimentele grănicereşti.

După alungarea turcilor din Banat, prinţul Eugeniu de Savoya s-a opus încorporării Banatului la regatul maghiar, a cărui coroană fusese preluată de Casa de Habsburg, şi s-a pronunţat pentru organizarea lui ca provincie separată, cu o existenţă aparte. Banatul a devenit un domeniu al Coroanei şi Curţii imperiale şi a fost împărţit în mai multe districte puse sub conducerea  unei administraţii militare, pentru a proteja această provincie de graniţă. Noii administraţii i-a revenit sarcina de a începe modernizarea provinciei prin înfăptuirea unor reforme în spirit mercantilist, de inspiraţie iluministă, care aveau menirea de a aduce cât mai multe foloase împăratului. Înfăptuirea acestora a fost în bună măsură uşurată de absenţa nobililor, care părăsiseră provincia la venirea turcilor, Banatul fiind singura regiune europeană în care nu mai exista o nobilime de sânge. Politica de reforme a fost susţinută şi prin aducerea unor colonişti din mai multe regiuni ale Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană, agricultori şi meşteşugari, care, împreună cu administraţia habsburgică, a dus la suprapunerea unor elemente de civilizaţie central-europeană peste cultura tradiţională.

Lucrarea se bazează pe traducerea în limba română a unor fascicole din limba germană, apărute  în revista muzeului bănăţean „Történelmi és Régeszeti Értesitö” între anii 1893 şi 1907.


Acestea conţin diverse acte oficiale ale administraţiei provinciale care au fost sintetizate şi rezumate pentru a deveni accesibile publicului interesat de istoria Banatului, dar şi pe numeroase alte surse folosite de cei doi autori. Cartea este dedicată „Centenarului Marii Uniri, tuturor înaintaşilor care s-au jertfit pentru înfăptuirea României Mari”.

O altă lucrare lansată cu acest prilej este „Hoteluri, restaurante şi cafenele în Timişoara secolului al XVIII-lea”, al cărei autor este dr. Ioan Haţegan. Cronicile vremii au păstrat numele acestora,  cu parfum de epocă, o serie de reglementări care vizau funcţionarea localurilor, istoria acestora, întâmplări din viaţa de noapte a oraşului, informaţii despre personaje pitoreşti şi despre felul în care se distrau locuitorii din Cetate şi din cartierele aflate în afara ei.

Pe lângă volumele lansate, cei interesaţi vor mai putea cumpăra setul de trei volume din „Legendele Timişoarei”, semnate de Ioan Haţegan, şi lucrarea „Politică şi administraţie în Banatul medieval”, al cărei autor este Zoltán Iusztin.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.