figure id="attachment_337800" aria-describedby="caption-attachment-337800" style="width: 640px" class="wp-caption alignnone">
Cea de-a treia ediție a Zilelor Culturale Maghiare, eveniment desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute în Piața Victoriei și străzile adiacente, a avut parte de un succes deplin, evenimentele pregătite de organizatori reușind să stârnească interesul spectatorilor.
Deschiderea oficială s-a derulat cu un spectacol de gală în sala Operei Naționale din Timișoara, unde a avut loc un serviciu divin ecumenic și un spectacol deosebit susținut de Ansamblul Național Ungar de Dans, care a omagiat într-o locație de excepție aniversarea a 170 de ani de la izbucnirea Revoluției Ungare și a Luptei pentru Libertate din 1848.
De un deosebit succes s-a bucurat secțiunea „gastro“ a evenimentului, în parcarea Modex din centru, unde gurmanzii au degustat bucate deosebite, beri artizanale, vinuri ungurești, pălinci aromate, plăcinte și ștrudele apetisante. Tradiționalul târg al meșteșugurilor a fost un alt punct de atracție, în cadrul căruia peste 70 de artiști și-au expus produsele. Evenimentul a inclus și prezentări de arme și port medieval, defilări, prezentări de carte, evocarea asediului Timișoarei din 1552, iar copiii au beneficiat de ateliere de joacă și creație în aer liber, jocuri rustice de lemn, iurtă și loc de legănare pentru mititei. Din programul ediției din acest an a Zilelor Culturale Maghiare nu au lipsit marionetele și proiecțiile de filme de animație sau prezentarea palpitantă a unei familii de producători de instrumente muzicale timișorene de-a lungul secolului XX (povestea familiei Braun).
La capitolul muzică, pe scena din Piața Victoriei au evoluat 4S Street, Bagossy Brothers Company, Kolompos, Charlie, Funky Hats, Jazzarosa, Quo Vadis sau Ferenc Demjen.
Legendarul artist maghiar Ferenc Demjen, care a încheiat duminică seara manifestarea, a avut parte de un public nostalgic, iar în timpul recitalului spectatorii au dansat binecunoscutul „trenuleț“ pe parcursul melodiei „Szerelemvonat“, în aplauzele celor prezenți.
Manifestarea a avut parte și de spectacolele teatrale sau comedii stand-up, iar câțiva norocoși s-au îmbogățit cu câștiguri importante, în urma unei tombole. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia BASTION, înființată în 2016 cu scopul de a susține și a populariza valorile culturale ale minorităților etnice din Banat precum și promovarea dialogului intercultural.