Poarta complicităților

Poarta complicităților

0
DISTRIBUIȚI

„Vrem neapărat sânge nevinovat ca a celui care și-a dat viața, poate?”, se întreba primarul Timișoarei, Nicolae Robu, încercând să evite întrebările despre ancheta penală legată de moartea studentului Vlad Baici. Acesta nu și-a dat viața pentru că era la volanul mașinii sale, nu a plecat să lupte, ci i-a fost luată. Așa cum spun experții tehnici judiciari, poarta de pe Calea Lugojului s-a prăbușit în urma unei serii de ilegalități. De la emiterea autorizației de construire și până la recepția lucrării, nu a fost o etapă în care legea să nu fi fost călcată în picioare de administrația condusă de Nicolae Robu.


Dacă în vreo etapă, cineva ar fi respectat legea, nenorocirea nu ar fi fost posibilă.

Acum se explică mai bine agresivitatea primarului imediat după tragedie, când a atacat verbal jurnaliștii care și-au permis să-l întrebe de ce s-a prăbușit poarta la doar câțiva ani după reabilitare. Oricât ar încerca să se acopere Nicolae Robu, să spună că nu are nicio responsabilitate, că alții au semnat și fiecare răspunde pentru ce face, primarul are cel puțin o vină morală, o complicitate care este atât de străvezie dacă privești imaginea de ansamblu. Disperarea că unii dintre cei puși sub acuzare până acum l-ar putea trage după ei în prăpastia penalului îl impinge să se transforme într-un avocat al acestora. Când raportul de expertiză este plin de încălcări ale legislației, singurul comentariu al primarului a fost de unde știau experții ce viteză a avut vântul în momentul prăbușirii porții. Același stil de a manipula realitatea, în încercarea obsesivă de a rămâne, cel puțin în mintea sa, imaculat.

Lanțul complicităților este atât de alambicat, dar tentativele disperate de a ascunde realitatea nu fac altceva decât să aibă efectul advers, indicând exact locurile unde trebuie verificate lucrurile. Puzzle-ul perfect al mafiei începe, încet-încet, să se ciobească și asta sperie cel mai tare. Nu de altceva, dar ei, complicii legați prin fire nevăzute, știu că reacția o să fie una în lanț și dezastrul o să fie cam greu de evitat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.