PORTRET Szabo Csongor Zsolt, tobarul JazzyBIT: „Avem mulți muzicieni de valoare atât...

PORTRET Szabo Csongor Zsolt, tobarul JazzyBIT: „Avem mulți muzicieni de valoare atât la nivel local cât și național, dar lipsesc formulele stabile“

0
DISTRIBUIȚI
Szabo Csongor Zsolt, tobarul formației JazzyBIT

Tobarul formației timișorene JazzyBIT, Szabó Csongor-Zsolt și-a descoperit pasiunea pentru muzică încă de la frageda vârstă de trei anișori, grație concertelor la care participa alături de tatăl său și are la „activ“ peste 600 de concerte cu formații din mai multe genuri muzicale.

„Totul a început la vârsta de trei ani. Tatăl meu este acordeonist și am participat și eu la mai multe evenimente unde cânta. În pauza dintre reprize, toboșarul lui mă lua în brațe, mă ținea de mâini și cânta un ritm. De aici s-a declanșat pasiunea pentru tobe și instrumentele de percuție. În clasa a patra am fost înscris la Școala de Muzică «Miron Neagu» din Sighișoara și atunci am început cariera de percuționist. Prima apariție în fața publicului a fost după două luni, la audițiile școlii de muzică. De atunci am avut peste 640 de concerte cu formații de mai multe genuri muzicale și orchestre simfonice“, spune artistul născut în urmă cu 27 de ani.

De-a lungul timpului, artistul a evoluat și în formații de pop-rock, de ska-punk, în fanfare și în orcheste simfonice și, după absolvirea Liceului de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj-Napoca, Szabo a absolvit și secția de Percuție a Facultății de Muzică a Universității de Vest Timișoara, fiind coptat în cadrul formației JazzyBIT.

„Deja din liceu am început să cânt jazz, la Cluj-Napoca. Tot timpul mi-a plăcut acest gen de muzică deoarece îmi oferea libertate în cântat, mai ales în improvizații. Am cântat în formații de pop-rock, de ska-punk, în fanfare, în orcheste simfonice și toate astea îmi plac și acum. Ascult foarte multă muzică simfonică, dar nu trece o zi fără muzica formației Bon Jovi. În primul an de facultate, la Timișoara, am avut un concert «Symphonic Rock» cu orchestra condusă de maestrul Enrico Cannata. La acest concert, soprana Diana Pap m-a remarcat și m-a recomandat lui Teo și Michi. Așa am ajuns în JazzyBIT“, spune el.

Trupa timişoreană JazzyBIT a susținut primul concert în 2012, iar doi ani mai târziu a lansat albumul de debut “Touch the Sky”, printr-un concert extraordinar care a avut loc în Sala de concerte “Mihai Perian” a Colegiului Naţional de Artă “Ion Vidu”. Cel de-al doilea material discografic al trupei, „Horizon“, a fost lansat cu un concert extraordinar care s-a desfăşurat în Sala Multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş, în 2016, iar de atunci timișorenii au fost invitați să cânte la majoritatea festivalurilor de profil din țara noastră.

„În România sunt puține formule stabile de jazz. Ar fi îmbucurător ca numărul acestora să crească pe viitor. Comparând cu străinătatea, am observat că muzica jazz se învață deja din timpul școlii și se pune accent mare pe studiu de la vârste mult mai mici. Piața de festivaluri de jazz din România e în creștere și este bine că apar festivaluri noi aproape în fiecare an. Jazzul este o muzică de nișă în multe țări, nu doar la noi. Muzica noastră își găsește locul și la festivaluri non-jazz, cum ar fi Untold, Focus in The Park, etc. Nu am simțit niciodată să fim marginalizați din cauza stilului nostru muzical. Promovarea jazzului este mai mică decât cea a muzicii comerciale, dar cu toate acestea noi am reușit să susținem în medie 40-50 de concerte pe an“, spune artistul.

„În anumite contexte e bine să fie concerte cu intrarea liberă“

Având în vedere faptul că în ultima vreme numărul concertelor cu intrare gratuită organizate de diverse autorități sau firme a crescut semnificativ, am fost curioși să aflăm care este poziția lui vizavi de acest subiect și care sunt secretele unui tobar bun de jazz.

„În anumite contexte e bine să fie concerte cu intrarea liberă.


Sunt situații în care accesul gratuit la evenimente poate fi în folosul atât al muzicienilor, cât și al organizatorilor, de exemplu, în cazul unui eveniment nou care se dorește să crească în timp sau la anumite concerte în care formațiile doresc să promoveze anumite materiale artistice. La majoritatea evenimentelor la care am participat, intrarea se făcea pe bază de bilet. În ceea ce privește secretele unui tobar bun… fiind secrete, nici eu nu le știu. Aș putea totuși să spun un factor decisiv: studiul individual. Din punctul meu de vedere sunt câteva diferențe între un toboșar de jazz și unul de rock, cum ar fi tehnica folosită de aceștia în funcție de stilul cântat, dar desigur și dinamica. În ziua de azi, multe elemente ritmice din rock se regăsesc și în jazz. Sunt foarte mulți toboșari care m-au influențat de-a lungul timpului, dar aș putea să enumăr câțiva: Simon Phillips, Tico Torres, Ivan Nunez, Horacio «El Negro» Hernandez“, spune artistul.

De-a lungul anilor, formația JazzyBIT a susținut o serie de concerte în străinătate, unde a avut ocazia să evolueze în fața unui public avizat, iar, în luna noiembrie a anului trecut, la ceremonia de decernare a premiilor muzicale ce recompensează artiştii din zona jazz-ului bănăţean, desfăşurată în incinta Sălii Multifuncţionale a CJT, Szabo Csongor Zsolt a fost numit cel mai bun baterist al anului. Am fost curioși să aflăm cum este scena jazz din Timișoara în 2018 în comparație cu cea din restul țării și care sunt minusurile din „branșă“.

„Până în prezent, JazzyBIT a susținut concerte în peste 12 țări. Fiecare eveniment are ceva specific, dar personal îmi aduc aminte cu drag de concertele din Coreea de Sud unde am întâlnit o altă cultură, dar și de Londra sau Paris unde am reușit să umplem cluburile la debut. Am fost foarte bucuros și onorat să primesc premiul de cel mai bun tobar din partea Fundației Culturale «Jazz Banat». Din păcate sunt foarte puține formații de jazz în Timișoara, cred că le putem număra pe o mână pe toate. Dar nici la nivel național numărul formațiilor nu este foarte ridicat. Avem mulți muzicieni de valoare atât la nivel local, cât și național, dar lipsesc formulele stabile“, spune artistul.

Anul trecut, cu ocazia aniversării a 2 ani de la deschiderea spaţiului cultural Ambasada, JazzyBIT a susținut un recital inedit care a avut loc la ora 7.30 dimineaţa!, unde melomanii timişoreni au avut parte de un eveniment inedit, un amestec între muzica jazz şi cea hip – hop, cu ocazia colaborării lor cu cei de la Subcarpați. Featuring-ul acesta a fost bine primit de fani, iar în ceea ce privește apariția celui de-al treilea album al trupei, mai avem de așteptat… căci băieții au multe solicitări pentru concerte.

„Cu Subcarpați am avut trei colaborări de succes și sperăm să fie și altele în viitor. Este important să ne înțelegem foarte bine cu colaboratorii noștri și să rezonăm din punct de vedere muzical. E foarte plăcut să vezi cum muzica noastră se potrivește și cu alte stiluri. Cu Horea Crișovan urmează să cântăm la Timișoara Jazz Festival (Banat Jazz Sessions), astăzi, pe 27 octombrie la Filarmonica «Banatul». Suntem foarte bucuroși să colaborăm cu el și credem că va ieși un concert minunat. Lucrăm la un album nou, dar nu avem o dată de lansare stabilită, deoarece avem foarte multe solicitări pentru diverse concerte și evenimente. Stilul nostru de bază rămâne ”Loud Jazz”, cu o dinamică foarte mare, care se simte mai ales când ne ascultați live. Suntem inspirați de foarte mulți factori și astfel muzica noastră evoluează continuu“, spune artistul.

Formația JazzyBIT a participat la câteva dintre cele mai mari festivaluri de jazz din lume (Jarasum International Jazz Festival în Coreea de Sud, Vilnius Mama Jazz Festival în Lituania sau Belgrade Jazz Festival în Serbia), dar și în câteva dintre cele mai renumite cluburi de jazz din Europa (Reduta Jazz Club în Praga, Sunset Sunside în Paris sau Budapest Jazz Club). Pe lângă circuitul jazz, trupa a cântat și în cadrul unor festivaluri cu muzică de mai multe genuri, precum Festivalul Sziget din Ungaria, Exit din Serbia sau Untold din România, dar și în cadrul unor cluburi cunoscute din circuitul european, precum A38 din Budapesta sau Control din București. În ceea ce privește viitorul, Szabo Csongor Zsolt este cât se poate de optimist. „Acum șase ani și jumătate am avut norocul să cunosc acești doi băieți talentați, harnici, plini de energie pozitivă și de voie bună: Teodor Pop și Mihai Moldoveanu. Visul meu este ca și peste cinci, dar și peste patruzeci de ani să cântăm împreună și să facem cunoscută muzica noastră peste tot în lume“, spune el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.