Premieră naţională la Universitatea de Vest Timişoara. Ce sistem a introdus instituţia...

Premieră naţională la Universitatea de Vest Timişoara. Ce sistem a introdus instituţia pentru accesarea resurselor nelimitate de calcul

0
DISTRIBUIȚI

Primul laborator care activează în mediul cloud a fost inaugurat, astăzi, la Universitatea de Vest Timişoara. Acesta oferă un sistem de calcul, un laborator virtual, la care utilizatorul are acces prin intermediul unei unităţi fizice absolut normale, dar care oferă acces la resurse nelimitate de calcul, disponibile în cloud.

Proiectul „Cloud-Enabled Laboratory” dezvoltat de Microsoft la Universitatea de Vest din Timișoara a dus la crearea unui laborator de informatică în cloud ce poate răspunde oricăror nevoi de curriculum sau cercetare. Caracterizat de o infrastructură hardware minimală formată din puncte de acces către resurse cloud, laboratorul poate fi folosit cu succes atât pentru desfășurarea procesului de predare clasic, pentru implementarea de proiecte de cercetare, cât și pentru start-up-uri de tehnologie care vor să realizeze şi să dezvolte platforme noi, având acces la cele mai moderne tehnologii.

Universitatea de Vest e prima universitate din România la care compania de soft americană implementează acest laborator. Asta ca urmare a interesului pentru modernizare a procesului de predare-învățare și a deschiderii spre inovație în beneficiul studenților și al profesorilor, spune Marilena Ionașcu, director Educație pentru reprezentanţa din Romania a companiei americane.

Utilizatorii laboratorului au acces la infrastructuri virtuale scalabile în funcție de proiectul la care lucrează, de la un procesor, la putere de calcul de ordinul zecilor de mii de procesoare; pot crea și testa algoritmi de inteligență artificială, machine learning, pot simula orice mediu de test de pe aproape orice platformă sau sistem de operare, pot stoca și gestiona volume practic nelimitate de date și, nu în ultimul rând, pot dezvolta ei însăși noi aplicații și platforme.

„Alături de cadrele didactice de la UVT lucrăm la diversificarea conținutului programei de predare, oferim instrumente esențiale pentru viitorul tinerilor, facilitând accesul la tehnologie și informații de ultimă oră pentru generațiile actuale de studenți”, a declarat Daniela Fălcușan, reprezentanta locală a companiei.

„Parteneriatul se materializează printr-un nou proiect comun.


Facem tot posibilul să ținem pasul cu schimbările în tehnologie, iar cea mai bună metodă este să lucrăm împreună cu marile nume din domeniu. Potrivit unor statistici, până în anul 2030 s-ar putea ca 80% din actualele meserii să nu mai existe, apărând altele noi. Tocmai de aceea, depunem eforturi în a pregăti tinerii pentru meseriile viitorului. Le oferim un bagaj bogat de competențe, care să le fie de folos pe o piață a muncii extrem de schimbătoare”, a declarat şi Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Sistemul este construit pe un concept „on-demand”, în care utilizatorii își pot crea și singuri infrastructura necesară, evitând timpii de așteptare și întregul proces de achiziție presupus de crearea unei soluții tradiționale (cum ar fi un datacenter); mai mult, fiind vorba de instrumente cloud, eficiența economică e de un ordin de magnitudine mai mare – resursele de calcul fiind create virtual și utilizate doar pentru orele sau zilele necesare proiectului. Acest gen de flexibilitate face din laboratorul Microsoft din Universitatea de Vest un instrument extrem de versatil ce se pretează a fi folosit la un număr nelimitat de scenarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.