Primarul Robu, „domnul sportiv”, luat în colimator de muzicienii Filarmonicii Banatul, într-o...

Primarul Robu, „domnul sportiv”, luat în colimator de muzicienii Filarmonicii Banatul, într-o nouă zi de grevă generală: „Vă transformați în dictator, ca și cel pe care îl protejați?” FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Cei peste 60 de angajați ai Filarmonicii Banatul din Timișoara au continuat şi astăzi seria protestelor în fața instituției, pe acorduri muzicale. Ca de obicei, salariații nemulțumiți de directorul Ioan Gârboni au scos instrumentele pe scările instituției și au cântat în semn de protest. Manifestanții au scandat, printre altele, “Vrem cultură, nu dictatură” și s-au folosit de vuvuzele pentru a face zgomot în pauzele dintre melodii, în timp ce au ținut pancarte cu diferite mesaje, prin care trecătorii erau informați că a fost declanșată greva generală la Filarmonica Banatul.

Pe de altă parte, Sindicatul Filarmonicii Banatul a luat decizia de a-i răspunde primarului Nicolae Robu, care a amenințat, la sfârșitul săptămânii trecute, că este posibil să-i dea afară pe toți angajații nemulțumiți, dar chiar și pe directorul Ioan Gârboni, pentru a soluționa conflictul.

“Sunteți cumva primarul nostru? Ne reprezentați drepturile şi interesele sau aveți oare ceva mai important de mușamalizat? Sau asta este o situație de genul «dacă pică Gârboni se desface lanțul și urmează să pice toți»? Aveți cumva ceva mai mult de pierdut decât ați câștiga făcând dreptate? Sau ce vă îndeamnă să reacționați în felul acesta? Dumneavoastră semnați și aprobați bugetul anual pentru Filarmonică. Pretindeți că nu știți ce sume semnați? Poate că semnați fără să citiți și fără să faceți un calcul de bun simț și să vedeți că media salariilor corpului artistic al Filarmonicii este sub ceea ce pretinde domnul director că este”, transmit sindicaliștii.

Reprezentanții sindicatului îl acuză pe Nicolae Robu de dezinformare, pe motiv că nu le spune timișorenilor că nu au contract colectiv de muncă de doi ani, principalul vinovat fiind directorul Gârboni, care “nu a dorit să participe la nici una din ședințele anterioare de negocieri”.

“Să nu îndrăzniți să susțineți că nu știți că motivul pentru care nu avem contract colectiv de muncă este ca să putem fi folosiți drept o orchestră particulară și să mergem să cântăm pentru diferite asociații «non profit» care încasează banii sub formă de «donații» de la diverse primării sau firme, sau să «răsplătim» cu câte un concert extra neplătit, pentru diferiți invitați ai Primăriei, ceva favoruri care s-au făcut Filarmonicii (nu știm care sunt aceste favoruri și în ce constă, asta ne spune domnul director). (…) Suntem în ilegalitate de cel puțin doi ani! Noi vrem condică. Cine v-a mințit? O vrem pentru toți deopotrivă. Nu mai vrem ca «favoriții» directorului să o semneze când le convine, să o semneze în avans sau «din urmă», sau să semneze alți favoriți în locul lor, în timp ce sunt ei plecați. Vrem o condică reală, nu un dosar cu tabele din care se scot foi cu zile semnate de noi dupa bunul plac al directorului, ca să spună că ne-a dat liber când a vrut dumnealui. Vrem să fim egali. Nu să se facă discriminări, dupa prietenii și interese”, a arătat Sindicatul Filarmonicii Banatul.

Totodată, angajații nemulțumiți au comentat și afirmația primarului cum că îi va da afară pe toți, precizând că Nicolae Robu nu cunoaște legea, care spune că nu pot fi dați afară pe timp de grevă.

“Poate că nu cunoașteți legea sau iar vreți să-i dezinformați pe timișoreni? Noi avem dreptul la grevă și toate demersurile le-am făcut legal. Suntem onești și putem arăta și fluturașele de salar oamenilor pe care îi mințiți. Putem demonstra că avem salarii de 1.400/1.500/1.700 lei. Pe ce vă bazați când susțineți că avem 4.000/5.000/8.000 lei? Legea spune că nu aveți voie să ne dați afară pe timp de grevă și nici pe motiv de grevă. Spuneți că știm să cântăm (de fapt, cine sunteți dumneavoastră ca să judecați cum cântăm? Aveți vreo autoritate în domeniu, domnule «sportiv»? Câți ani de studiul muzicii aveți în spate, ca să vorbiți de valoarea noastră ca muzicieni?) atunci pe ce motiv ne dați afară? Aveți nevoie de acuzații mult mai grele ca să ne dați afară. Sau vreți să o faceți schimbând organigrama orchestrei doar «pentru că puteți»? Vă transformați și dumneavoastră în dictator, ca și cel pe care il protejati, domnule democrat-liberal? Pe câți oameni credeți că îi mai puteți prosti? Să dăm cărțile pe față. Câtă influență poate avea domnul director în cercurile înalte la care aspirați, ca să îl susțineți când aveți atâtea dovezi ale nemerniciei lui? Sperați că dizolvarea Filarmonicii în prag de 2021 sau mușamalizarea acestor lucruri va atrage ceva alegători de partea dumneavoastră?”, informează Sindicatul Filarmonicii Banatul.

Vineri, Nicolae Robu declarase că în această săptămână o să ceară o informare „privind tot ce s-a întâmplat pe parcursul acestei săptămâni (n.r, săptămâna trecută). O să văd ce a făcut fiecare în parte și o să punem piciorul în prag. Dar repet, ei pot continua să cânte (n.r. în fața instituției), că știu să cânte”.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.