Regal pentru cinefili

Regal pentru cinefili

0
DISTRIBUIȚI

O selecţie din filmele premiate la Festivalul de la Cannes va fi prezentată în această lună în şapte oraşe din România, iar între 19 şi 21 octombrie, „Les Filmes de Cannes” vor putea fi văzute la Timişoara, Arad şi Bucureşti.

La Timişoara va avea loc a treia ediţie a festivalului, care se va desfăşura în Aula Magna a Universităţii de Vest, cu intrarea liberă, iar la Arad, cea de-a doua ediţie a celor mai premiate filme de la Cannes va avea loc la cinematograful „Arta”. Institutul Francez din Timişoara este partener al evenimentului, iar la Arad evenimentul este organizat de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu centrul municipal de cultură şi asociaţia CitiZenit.

La Timişoara, festivalul va începe în 19 octombrie, la ora 16,30, cu filmul „O vară de neuitat” de Lucian Pintilie, care va fi urmat de filmul „Our Time” (Nuestro Tiempo), proiectat în prezenţa oaspetelui de onoare al acestei ediţii, regizorul mexican Carlos Reygadas, de la ora 18,30. După proiecţie, regizorul va discuta cu publicul despre filmul său, în care el este şi protagonistul principal, alături de Natalia López, soţia lui din viaţa reală. Discuţia, care se va referi şi la cinema, în general, şi va fi moderată de criticul Irina Margareta Nistor, care va prezenta şi filmele din program.

Carlos Reygadas a fost consacrat drept cea mai radicală voce a cinematografiei mexicane contemporane prin selecţiile succesive de la Cannes, lăudate şi deopotrivă criticate cu patimă de presa de specialitate. El a debutat cu primul său film  de lungmetraj în secţiunea paralelă a festivalului, „Quinzaine des Réalisateurs”, în 2002, iar filmul său, „Japón”, a intrat imediat în vizorul criticilor dar şi al juriului, primind o menţiune specială „Caméra dʹOr”. În filmul de debut se vede deja direcţia pe care Reygadas, un cinefil pasionat şi cultivat, o urmăreşte în cinema: personaje puternice, situaţii controversate, adesea la limita promiscuităţii, povestite într-un ritm aşezat, mustind de pasiune şi de viaţă.


Reygadas a fost selectat pentru prima dată în competiţie la Cannes cu „Battle in Heaven”, în 2005, iar doi ani mai târziu a câştigat Premiul Juriului cu „Silent Light”, un omagiu adus regizorului danez Carl Th. Dreyer. Filmul este povestea unei iubiri interzise în mijlocul unei comunităţi de menoniţi din Mexic, o sectă religioasă izolată cu îndeletniciri patriarhale şi refractară la viaţa modernă cu facilităţile ei, în care tatăl, considerat capul familiei, trebuia să încuviinţeze tot ce se întâmplă în viaţa acesteia . Un alt film al său, „Post Tenebras Lux”, a obţinut, în 2012, premiul pentru regie la Cannes.

În filmul „Our Time”, radicalismul regizorului este dus mai departe, puternic inspirat din viaţa personală într-o poveste despre pasiune, trădare, familie şi libertate. Prezentat în competiţia oficială a Festivalului de film de la Veneţia din acest an, „Our Time” i-a adus lui Reygadas comentarii elogioase din partea criticii internaţionale. Pasionat el însuşi de rodeo, regizorul deţine şi rolul principal în film, alături de soţia sa, iar copiii lor au fost de asemenea distribuiţi în film, în rolurile copiilor familiei. Reygadas este cunoscut pentru personajele sale care relevă, în mod ambiguu sau direct, natura animalică a fiinţei umane, prin secvenţe directe cum ar fi scenele cu tauri dezlănţuiţi, de multe ori diferenţa între aceştia şi fiinţele umane fiind doar intensitatea emoţiilor şi conştiinţa.

În 20 octombrie, de la 13,30 va putea fi urmărit filmul „Border” de Ali Abbasi, urmat de „Girl” de Lukas Dhont, iar în 21 octombrie, de la ora 18,00 sunt programate alte două filme, „Burning” de Lee Chang-Dong şi „Dogman” de Matteo Garrone, care a primit premiul pentru interpretare masculină.

La Arad vor putea fi văzute, în premieră, şapte filme. În prima zi, de la ora 18,00 va fi proiectat filmul „One Day”, regizat de Zsófia Syilágyi şi premiat de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film, care va fi proiectat în prezenţa regizoarei, iar de la ora 20,30 programul va continua cu filmul „Our Time” de Carlos Reygadas. Filmele programate pentru data de 20 octombrie sunt „Dogman”, de Matteo Garrone, de la ora 17,00, „Shoplifters”, care i-a adus regizorului japonez Kore-Eda Hirokazu premiul Palme dʹOr, de la ora 19,30 iar de la ora 22,00, filmul francez „Climax”, regizat de Gaspar Noé, care a primit premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă. În ultima zi a festivalului, pe ecranul cinematografului va rula, de la ora 17,00, filmul „Blackkklansman” de Spike Lee, un film SUA din perioada Ku Klux Klan-ului care a obţinut „Grand Prix” la festivalul de la Cannes din acest an, iar de la 19,30, filmul coreean „Burning”, care a întrunit aprecierile Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.