Robu amenință că dă afară toţi angajaţii nemulţumiţi ai Filarmonicii Banatul: „Dacă...

Robu amenință că dă afară toţi angajaţii nemulţumiţi ai Filarmonicii Banatul: „Dacă ești rău de tobă sau de trompetă, poți să pui tu director?”

1
DISTRIBUIȚI

Măsură radicală propusă, astăzi, de Nicolae Robu, pentru a soluționa conflictul izbucnit între cei peste 60 de angajați ai Filarmonicii Banatul, aflaţi în grevă generală, şi directorul Ioan Gârboni. Primarul Timișoarei a declarat că dacă va fi nevoie îi va da afară atât pe salariații nemulțumiți, care protestează de trei zile în fața instituției, cât și pe Ioan Gârboni. Robu le-a transmis sindicaliştilor că nu pot continua cu „circul” la nesfârşit şi că „ar putea să continue ani de zile să dea spectacol” în faţa instituţiei.

Edilul a lansat, astăzi, şi un nou sondaj pe pagina sa de Facebook, prin care îi întreabă pe internauți dacă preferă să se organizeze spectacole regulare la Filarmonica Banatul și sâmbăta sau duminica. În prezent, astfel de spectacole au loc doar vinerea.

“Dacă oamenii vor doar vinerea, facem doar vinerea, eu țin seamă de ce vor oamenii. E dreptul oricui la opțiune, eu lansez sondaje tocmai ca să văd ce vor cetățenii. Săptămâna asta îi las să negocieze, să discute. Să nu-și închipuie cineva că vor continua cu circul la nesfârșit. Faptul că ei cântă acolo este o idee foarte bună, chiar cred că ar putea să continue ani de zile să dea spectacol. (…) Vreau să fie foarte clar un lucru. Dacă cineva își închipuie că tolerăm ca un sindicat să stabilească cine să fie director și cine să nu fie director, acel cineva se înșeală. Ei pot avea ce revendicări vor ei în cadru legal. Dar cine e director se stabilește conform legii. Nu există nicio prevedere legală care să-i dea vreun drept vreunui angajat să pună el directorul, să conteste ceea ce rezultă dintr-un concurs și dintr-o evaluare. Și dacă va fi nevoie, îi vom da pe toți afară.


Ca să fie clar. Dacă trebuie, îi dăm pe toți afară și facem angajări. Că nu se termină lumea cu ei. Eu vreau să arăt cât de ferm sunt. Toți, nu contează, dacă trebuie, să nu creadă că-și bat joc de melomanii acestui oraș și de oraș. Pot să aibă revendicări. Da, nicio problemă, dar toate au o limită”, a afirmat, nervos, Nicolae Robu.

De asemenea, primarul Timișoarei a precizat că nu i se pare normal ca instrumentiștii din orchestra Filarmonicii Banatul să refuze să cânte duminica, pe motiv că trebuie să meargă la biserică să cânte și că săptămâna viitoare va anunța ce decizia va lua pentru soluționarea conflictului izbucnit în cadrul instituției.

“Să refuzi să cânți duminica pentru că tu trebuie să te duci la biserică, că ești angajat și acolo? Păi optează, du-te la biserică sau du-te în alt domeniu. Instituțiile de spectacol au spectacole și în weekend. Eu am pus întrebarea dacă timișorenii doresc spectacole regulare și duminica sau sâmbătă (n.r. în sondaj). Că sporadice categoric că doresc și au fost până acum și vor fi și de acum. Eu v-am dat exemplu de lucruri care nu sunt negociabile. Alte lucruri sunt negociabile. Greșește și directorul cu unele lucruri, i-am spus și în particular, și la întâlnirea pe care am avut-o cu toți, mai demult. Greșesc și angajații și faptul că nu înțeleg că nu pot ei să încerce să pună piciorul în prag pe motiv că sunt mulți, câți or fi. Nu contează câți sunt, să fie clar, dacă trebuie, facem concurs și angajăm alt personal la Filarmonica din Timișoara. Dacă trebuie, inclusiv asta putem face. Dar să încurajăm astfel de mentalități, că dacă ești rău de gură sau de tobă sau de trompetă, poți să pui tu director? N-o să fac niciodată. Eu am inclusiv obligația morală, dacă vreți, că nu scrie niciunde într-o lege, să promovez normalitatea. Nicidecum să asist pasiv sau să fiu populist la pervertirea mentalităților. Săptămâna viitoare o să cer o informare privind tot ce s-a întâmplat pe parcursul acestei săptămâni. O să văd ce a făcut fiecare în parte și o să punem piciorul în prag. Dar repet, ei pot continua să cânte (n.r. în fața instituției), că știu să cânte”, a conchis Nicolae Robu.

Vă reamintim că 66 dintre cei 191 de angajați ai Filarmonicii Banatul din Timișoara au declanșat greva generală în urmă cu o săptămână, după ce negocierile privind contractul colectiv de muncă au eșuat. În ultimele trei zile, sindicaliștii din cadrul instituției au protestat în fața Filarmonicii Banatul, inclusiv prin susținerea de concerte în aer liber.

1 COMENTARIU

  1. Dom’ primar, dumneata crezi ca o orchestra se poate alcatui asa, peste noapte, cu muzicanti luati de la coltu’ strazii? Crezi ca daca dumneata zdrangani la chitara compozitii proprii (proaste) si te dai in spectacol pe la televiziuni si pe facebook ca muzicant ambulant te si pricepi la muzica? Vorbesc de muzica clasica, nu de zdranganelile dumitale. Nu s-ar putea sa fii mai flexibil si sa nu mai sustii teorii cretine, cum ai facut si la teatrul german, pana ai luat-o peste bot? Incearca totusi, ar fi spre binele tuturor, si in primul rand pentru „imaginea” dumitale, la care tii atat de mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.