Robu: „Voi pune taxă de paragină pe clădirea în care-și are sediul...

Robu: „Voi pune taxă de paragină pe clădirea în care-și are sediul PNL Timiș”. De ce vrea să ia această decizie

0
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu susține că este dispus să pună taxă pe paragină chiar pe clădirea în care-și are sediul PNL Timiș, filială a cărei președinte este. Asta după ce, susține primarul Timișoarei, nu toți coproprietarii din imobil au fost de acord să contribuie financiar astfel încât clădirea să fie restaurată. Valoarea lucrărilor se ridică la aproximativ 450.000 de euro, cu TVA inclus, și ar urma să înceapă anul viitor.

„Vedeți că această clădire e acum cu plasă pe ea și vă aduceți aminte cât de degradați sunt pereții exteriori de dinainte de a pune plasa de protecție pe ea. Este o clădire superbă, aceasta în care PNL Timiș își are sediul și în care PNL Timiș deține doar această parte din clădire, de la parter și o parte din subsol. Ei bine, am obținut avizul pentru proiectul de reabilitare de la Monumente, mai trebuie să obținem un singur aviz, cel de la Inspectoratul de Stat în Construcții, și apoi va fi eliberată autorizația de construcție. Vom face licitația, care nu e publică, vom căuta o firmă care să execute lucrarea, și în 2019 cu certitudine aici se va lucra și vom pune în valoare toată frumusețea acestei clădiri. Vor fi efectuate lucrări la fațadă și la acoperiș. Suma maximală este, cu TVA, 450.000 de euro, este foarte scumpă, pentru că este o clădire deosebită și vom participa la acoperirea costurilor coproprietarii în cotă părți în funcție de suprafața pe care o deținem. Nu se încadrează în programul primăriei (n.r. de finanțare a reabilitării clădirilor istorice), pentru că avem anumiți proprietari cu care vom avea de furcă, se pare, dar vom ajunge să punem sechestru asigurator sau nu știu exact ce, dar în orice caz vor fi obligați până la urmă să participe la acoperirea cheltuielilor.


Din păcate, nu am putut să ne înțelegem omenește cu toată lumea. Să nu mai stăm pe loc, noi mergem înainte și vom recupera contribuția de la cei ce nu sunt dispuși să participe”, a explicat Nicolae Robu.

Potrivit președintelui PNL Timiș, taxa de paragină va fi aplicată tuturor proprietarilor de clădiri istorice care nu vor să le restaureze.

„Nu se mai poate sta cu această clădire astfel și cu această ocazie, încă o dată îi rog pe toți proprietarii din zonă să-și reabiliteze clădirile. A fost și ultimatul din partea mea pentru aplicarea de taxă pe paragină aici. Dacă nu se obține autorizația, o să aplicăm taxa pe paragină. Nu există iertare pentru nimeni, eu voi pune taxă pe paragină pe clădirea în care-și are sediul PNL Timiș și PNL Timiș va trebui să plătească cotă parte din acea taxă, dacă lucrurile nu se urnesc, și vor plăti toți coproprietarii. Nu iertăm pe nimeni, nu avem prieteni, nu avem dușmani, avem dragoste pentru acest oraș și simț al răspunderii. Nu mai poate rămâne orașul Timișoara cu clădirile, mai ales cu cele istorice, în starea în care le vedem acum. E o bucurie pentru mine să văd că mulți proprietari au înțeles mesajul meu. Noi nu vrem să amendăm pe nimeni, nu vrem să aplicăm taxă pe paragină, adică acea supraimpozitare, la nimeni, vrem ca fiecare să-și facă datoria, să-și folosească banii pentru a reabilita clădirile, pentru că dorim o altă față pentru oraș. Dar vom fi necruțători cu toată lumea”, a declarat Nicolae Robu.

De la începutul acestui an și până în prezent, 1.200 de proprietari de clădiri au fost notificați să demareze procedurile pentru reabilitarea imobilelor. Dacă nu fac acest lucru până la sfârșitul anului, din 2019 vor plăti taxa pe paragină, adică un impozit majorat de șase ori. De asemenea, alte 800 de notificări sunt în pregătire, urmând să fie distribuite proprietarilor din Timișoara cel mai probabil săptămâna viitoare.

„Din păcate, în multe asociații de proprietari există câte unul care nu dorește, cu toate riscurile pe care și le asumă. O să se lecuiască ei când vor suporta consecințele. Sunt inconștienți acești oameni, pentru că până la urmă nu au scăpare, dar și plătesc în plus aceste taxe. Sunt mecanisme prin care ele se recuperează. Asociația de proprietari se îndreaptă împotriva celor care produc daune și le recuperează de la ei. Îi rog pe toți să înțeleagă, să nu mă oblige să le și demonstrez în practică această vână pe care o arăt la nivel de vorbe. Voi demonstra dacă trebuie, nu cu plăcere”, a conchis Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.