„Surorile din Nădrag”, expoziție de fotografii cu vânzare în scop umanitar

„Surorile din Nădrag”, expoziție de fotografii cu vânzare în scop umanitar

0
DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 13 octombrie, de la ora 17 la Ambasada va avea loc o expoziție de fotografii cu vânzare, în scop umanitar, „Surorile din Nădrag – – fotografii cu strigăt“.

Autorul exponatelor este Florina Lupuț, care lucrează ca fotograf documentar. A studiat la Școala de Poetică Fotografică „Francisc Mraz” din București. Apoi a urmat masteratul în cadrul aceleiași școli, unde a făcut un studiu comparat între fotografie, muzica, literatura, pictura și film. În urma explorărilor sale prin lume, Florina a întâlnit în comuna bănățeana de la poalele Munților Poiana Ruscă o familie norocoasă. În acea fostă localitate minieră, a dispărut industria, iar investitorii au venit în număr prea mic pentru a umple golul.

Familia Farcaș-Andreev a întâlnit-o acum trei ani. Acolo a cunoscut-o pe Baby (mama, se citește „Bobi”) și Danu (noul stâlp al familiei și tatăl biologic al celor mici) și copiii ei Alex (15 ani), Daiana (14 ani), Alina (10 ani) și Melisa (5 ani). De patru săptămâni, a apărut sănătos și David Marius.


De la prima întâlnire, Florina a lucrat cu două dintre surori – Daiana și Alina – care au fost pe tot parcursul zilei însoțite și supravegheate de Alex. Cele mai impresionante erau iubirea și gestul atât de matur al unui băiețel pe atunci de 12 ani, de grija pentru semenele sale. Pentru fete, interacțiunea cu fotografa și lentila era ca cu un extraterestru și nava lui spațială. Tăcute și fermecate, au ascultat docil indicațiile fotografice, de unde au rezultat aceste portrete care te transpun în lumea inertă a comunei montane. În Nădrag, progresul are propria cronologie. Gândul comunei încă bântuie trecutul său glorios, în ciuda prezentului.

Marcată de această experiență, Florina a tot revenit la familie și i-a cunoscut pe toți membrii, cu care s-a împrietenit. Așa a aflat de situația de sănătate a Daianei și a surorii mai mici, Alina. Daiana repeta a doua oară clasa a cincea și tot ce reușise până atunci la școală a fost posibil doar cu bunăvoința profesorilor, care o treceau clasele. Însă ea prezenta deja probleme grave de memorie și intelect. Așa a început drumul fetei impreuna cu mama prin instituțiile statului care evaluează psihologic copiii, le oferă certificat de handicap și evaluare de către Comisia de Orientare Școlară. Totul s-a finalizat cu înscrierea Daianei la Școala specială pentru educație inclusivă „Alexandru Roșca” din Lugoj. Alina e sora mai mică și prezintă aceleași simptome, iar continuarea va fi probabil să se faca si pentru ea aceiași pași.
„Astfel, am organizat această expoziție de fotografie cu vânzare. Iar cei care nu doresc să cumpere un tablou dar vor să ajute familia, pot să doneze în cutia pregătită la Ambasada. Toți banii care vor fi strânși în urma acestei campanii se vor duce către ajutarea în continuare a surorilor“, spun organizatorii acestui eveniment caritabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.