Teodor Meleșcanu, la Timișoara, despre președinția României la Consiliul Uniunii Europene: Vom...

Teodor Meleșcanu, la Timișoara, despre președinția României la Consiliul Uniunii Europene: Vom accelera negocierile Serbiei cu UE

0
DISTRIBUIȚI

teodor melescanu

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, precum și ministrul de Externe din Serbia au participat, astăzi, la conferința internațională „Provocări de securitate în Balcani”, organizată de Universitatea de Vest din Timișoara.

Pentru început, a luat cuvântul Teodor Meleșcanu, care a afirmat că nicio țară nu a reușit de una singură să facă față unor provocări de securitate

„Există o legătură între provocările de securitate din Balcani și stabilitatea europeană. Nicio țară nu a reușit singură să facă față provocărilor de securitate, și mă refer aici și la fenomenul migrației. Nimeni nu poate să pună la îndoială faptul că Balcanii de Vest și chestiunile legate de ei ne preocupă pe noi toți”, a declarat Teodor Meleșcanu.

De asemenea, ministrul de Externe a vorbit și despre obiectivele pe care și le-a propus România, după ce va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene.

„Noi suntem încrezători că stabilitatea regională va fi consolidată. Eu încurajez Bosnia și Herțegovina să consolideze rapid un nou guvern, pentru a deveni un candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Vă asigur că președinția României la Consiliul Uniunii Europene va continua această tendință și vom depune toate eforturile pentru a înregistra rezultate pozitive. Sperăm că încercările de a lărgi UE vor fi încununate cu succes., lărgirea UE e parte din vitorul UE și parte din Europa. (…) Dacă vom reuși să accelerăm negocierile Serbiei cu Uniunea Europeană pe parcursul președinției noastre, atunci o vom considera una de succes.


O vom considera o președinție istorică dacă la sfârșitul mandatului vom avea o invitație formală către Macedonia pentru a începe procedurile de aderare. Depunem toate eforturile pentru a îndeplini cele două obiective”, a afirmat Teodor Meleșcanu.

La conferința internațională „Provocări de securitate în Balcani” a luat parte și ministrul de Externe din Serbia, Ivica Dacic, care a precizat că unul dintre țelurile strategice e de a intra în Uniunea Europeană, doar că acest lucru nu este posibil până când nu se va găsi o soluție cu privire la Kosovo.

„Încă există o serie de probleme care ies în evidență în Balcani, dar nu trebuie să stea la baza unor războaie. Avem nevoie de înțelegerea comunităților internaționale și în acest sens, Serbia încearcă să aibă o politică externă echilibrată, prin care să respectăm toate țelurile noastre strategice. Unul dintre aceste țeluri este să intrăm în Uniunea Europeană, dar nu putem să intrăm în UE până când nu ajungem la o soluție consfințită juridic cu Kosovo. Este o dilemă: UE sau Kosovo? Cred că președinția României la Consilul UE este foarte importantă, pentru că România este marele nostru prieten și va continua să fie înțelegătoare în ceea ce privește problemele din această regiune. (…) Serbia nu va recunoaște niciun act unilateral. Noi nu alegem între UE și Kosovo. Nu dorim să fim puși într-o astfel de situație, dorim soluții pașnice, dar umilirea Serbiei nu va fi permisă. Se fac presiuni în fiecare lună să recunoaștem independența Kosovo”, a declarat Ivica Dacic.

Totodată, Teodor Meleșcanu a mai precizat că este important că pe parcursul președinției României la Consiliul UE, va exista o concentrare pe viitor.

„Când ne concentrăm pe viitorul nostru, este mai ușor să găsim soluții, decât dacă încercăm să corectăm istoria. Noi putem modela viitorul. Pe parcursul președinției ne vom concentra pe viitor, vom accelera negocierile cu Serbia și vom deschide noi posibilități cu Muntenegru. Perspectiva europeană trebuie deschisă și Bosniei și Herțegovinei. Prioritatea noastră în prezent este consolidarea UE, dar și o politică deschisă cu partenerii”, a declarat ministrul de Externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.