Teodor Melescanu, la Timişoara. Invitaţi la cel mai înalt nivel discută despre...

Teodor Melescanu, la Timişoara. Invitaţi la cel mai înalt nivel discută despre provocările balcanice

0
DISTRIBUIȚI

teodor melescanu

Timişoara va avea parte, mâine, de prezenţia a doi miniştri de Externe, cel al României, Teodor Meleşcanu, respectiv al Serbiei, Ivan Dacic. Cei doi vin la cea de-a doua ediţie a conferinţei „Security Challenges in the Balkans”, organizată de Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu asociația New Strategy Center. Alte două personalităţi aşteptate la eveniment, ministrul de Externe al Macedoniei şi cel al Apărării din România, Mihai Fifor, au renunţat la participare.

Temele incluse pe agenda evenimentului se referă la provocările la adresa securității și stabilității Balcanilor, care pot afecta și securitatea Europei în ansamblu, la strategia Uniunii Europene pentru regiunea Balcanilor, din perspectiva Președinției semestriale a Consiliului UE deținută de Austria și apoi de România.


Totodată, provocările clasice și emergente de securitate vor fi analizate în cadrul a două sesiuni distincte, la fel și amenințările din spațiul cibernetic. Evenimentul va avea 5 sesiuni deschise ce vor acoperi temele de interes pentru securitatea României și a zonei învecinate. Organizată la complexul Senator din Timișoara, conferința va beneficia de prezența miniștrilor de externe din România și Serbia, precum și de expertiza unui număr considerabil de invitați, membri ai corpului diplomatic și reprezentanți ai mediului academic și de specialitate din România, Austria, Croația, Turcia, SUA, Israel, din partea NATO și ONU.

Evoluția evenimentelor din ultimii ani demonstrează că regiunea Balcanilor rămâne un spațiu deosebit de important pentru securitatea europeană, provocările cu care se confruntă zona intensificându-se în ultimii ani. Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center au decis, începând de anul trecut, să organizeze o asemenea dezbatere la Timișoara pentru a sublinia în primul rând legăturile istorice ale capitalei Banatului și pentru a evidenția faptul că Balcanii reprezintă o zonă vitală pentru securitatea României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.