Terenul agricol, la mare căutare. Pământul numai bun de cultivat rămâne „vedeta”...

Terenul agricol, la mare căutare. Pământul numai bun de cultivat rămâne „vedeta” pieţei imobiliare din judeţul Timiş

0
DISTRIBUIȚI

Judeţul Timiş traversează, în ciuda numeroaselor probleme din mediul economic românesc, una dintre cele mai de succes perioade de dezvoltare. Şi, surprinzător, nu doar în domeniul industrial ci şi în cel agricol.

Terenul arabil din cel mai vestic judeţ al ţării a devenit un fel de aur al pieţei imobiliare locale. În fiecare lună, între câteva sute şi peste o mie de parcele de arabil îşi schimbă proprietarul. Luna august a adus 539 asemenea tranzacţii, majoritatea se referă la suprafeţe mai mici de 30 de hectare, cele pentru care este obligatorie anunţarea ofertelor lansate, prin intermediul Ministerului Agriculturii. În ultimii ani am asistat la o concentrare a arabilului timişean, de la parcele minuscule, nerentabile din punct de vedere economic s-a ajuns la gruparea acestora în loturi mai mari, iar acestea, la rândul lor, au fost grupate cu alte parcele de dimensiuni similare, devenind, astfel, atractive pentru investitorii care vor să facă agricultură, nu doar bani din imobiliare.

Investitorii italieni au devenit adevăraţi specialişti în realizarea de asemenea parcele de dimensiuni importante, dar succesul acestora a „dat de gândit” şi investitorilor locali.


Bunica de la sat s-a dus undeva în Rai, parcela cu cucuruz de un hectar deţinută nu a mai fost interesantă pentru nepoţi, iar investitorii cu ceva bani au cumpărat aceste suprafeţe mici pe preţuri de nimic, dar au ştiut cum să le unească şi să realizeze parcele de câteva zeci de hectare, care pot fi viabile şi din punct de vedere economic, al unei exploataţii agricole adevărate. Aşa se explică numărul de 6.876 de contracte de vânzare semnate după opt luni de activitate al Oficiului pentru Cadastru Imobiliar Timiş pentru terenuri agricole. Numărul mare de tranzacţii a însemnat doar 8% din suprafaţa arabilă a Timişului, dar aceasta a plasat judeţul pe primul loc la nivel naţional. Odată grupate aceste mici parcele au devenit atractive pentru societăţile agricole mari, care lucrează pământul cu utilaje de mari dimensiuni, cu productivitate ridicată.

Legislaţia prevede că suprafeţele mai mari de 30 de hectare scoase la vânzare trebuie anunţate la primării, iar tranzacţiile aprobate de Ministerul Agriculturii. În acest an, până în septembrie, patru dintre cele 15 asemenea tranzacţii pentru care s-a bătut palma în România au fost în Timiş, la Sânnicolau Mare, Bara, Deta şi Voiteg. Iar cea din urmă, de la Voiteg a fost cea care a atras cei mai mulţi bani într-o singură tranzacţie în acest an, este vorba de 85 de hectare, valoarea contractului fiind de 2,567 de milioane de lei. Conform datelor ministerului, vânzător a fost Simona Nicoleta Morariu, iar cumpărător societatea Agro Nevada Tim. Tranzacţia a primit aprobare în luna martie a acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.