Testări la sânge în Timiş. Mistreţii vânaţi, verificaţi de pestă porcină africană

Testări la sânge în Timiş. Mistreţii vânaţi, verificaţi de pestă porcină africană

0
DISTRIBUIȚI

Carnea mistreţilor vânaţi în Timiş este testată la sânge de specialişti şi nu poate fi consumată până când aceştia nu îşi dau acordul.

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Timiş au ieşit pe teren să lucreze împreună cu vânătorii la prevenţia apariţiei virusului pestei porcine în această parte a ţării. Specialiştii veterinari au arătat cum se recoltează probele pentru verificarea existenţei pestei, cunoştinţele au fost preluate de cei care se ocupă de vânat şi vor putea fi aplicate în continuare pentru testarea cărnii. Important este că niciun gram de carne nu este deplasată sau dată în consum decât după ce sunt primite rezultatele testelor trimise la Bucureşti. Deocamdată nu au fost probleme, Timişul nu e afectat de această boală extrem de agresivă.

Ieri, pe fondul de vânătoare al Direcţiei Silvice de la Charlottenburg, inspectorii DSVSA Timiş au arătat cum se recoltează corect probele de la animalele vânate. Pe teren au fost specialiştii, ulterior, de recoltare se vor ocupa chiar vânătorii.

„Vânătorii sunt în plină activitate până la începutul lunii februarie.


În acest context, prin legislaţia şi normele sanitar-veterinare, există nişte cerinţe de supraveghere ale acestor animale sălbatice care se împuşcă. Cerinţele sunt aplicate atât de noi, cât şi de gestionarii fondurilor de vânătoare. Chiar dacă zona este liberă de boală, fiecărui porc mistreţ vânat trebuie să-i fie recoltate probe biologice pentru examen de laborator, în vederea depistării eventualelor cazuri de boală”, a declarat Adrian Popa, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Timiş.

Carnea nu se poate utiliza decât când sunt obţinute rezultate pentru probele respective. Din păcate, virusul se „conservă” până la trei ani în carnea îngheţată şi până la şase luni în cea sărată sau afumată. Controalele sunt permanente şi presupun verificări la fiecare animal vânat.  „Sunt diferiţi noduli, bucăţi din organe care se testează. Probele pentru trichineloză sunt reprezentate de aşa numiţii pilieri diafragmatici. Sunt porţiuni musculare ale diafragmei aflate în zona de inserţie a acesteia pe coloana vertebrală, ficat şi stomac. Vânătorii ştiu despre ce e vorba şi le recoltează. Ele sunt analizate la orice laborator autorizat în acest sens”, a mai declarat Popa.

Deocamdată, răspândirea pestei porcine africane pare să fi fost oprită, dar nu se ştie niciodată când poate să reapară în orice zonă. În aceste condiţii, testele sunt permanente şi vor continua, fiind îndeplinite cu seriozitate. „Chiar în situaţia în care putem spune că România a reuşit asaneze boala, aceasta rămâne la frontiera noastră, în Ucraina şi Republica Moldova, de unde permanent pot apărea cazuri. E o problemă care se va gestiona la nivel mondial de generaţii de veterinari de acum încolo”, a încheiat şeful DSVSA Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.