Timișoara, defavorizată. Modificările aduse Start-Up Nation îi dezavantajează pe micii antreprenori din...

Timișoara, defavorizată. Modificările aduse Start-Up Nation îi dezavantajează pe micii antreprenori din marile oraşe

0
DISTRIBUIȚI

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a publicat, săptămâna trecută, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Start-Up Nation, pentru demararea ediţiei din acest an. Noua variantă a programului va dezavantaja marile oraşe, printre care şi Timişoara, şi va favoriza zonele slab dezvoltate.

Proiectul referitor la strategia urmărită prin acest sistem de finanţare de la bugetul de stat stabileşte penalizări la punctajul acordat afacerilor din principalele oraşe din economia românească, cum ar fi Cluj Napoca, Constanţa, Arad, Bucureşti sau Timişoara.

Sistemul de punctaj care se doreşte a fi introdus discriminează zonele în care se produc bani şi economia funcţionează, stimulând diferite afaceri care produc valoare adăugată scăzută, în zone slab dezvoltate, spun specialiştii din domeniu.


Iar această situaţie este considerată discriminatorie pentru mediul de afaceri românesc, mai cu seamă şi pentru că zonele dezvoltate sunt deja excluse şi de la alte surse de finanţare din fonduri europene sau guvernamentale, îndreptate fix spre zonele sărace.

Proiectul face referire la un criteriu ce vizează densitatea mediului de afaceri, chiar dacă în acest moment nu există studii temeinice realizate în acest domeniu. Cum se insistă pe zone cu o dezvoltare mai slabă, tinerii antreprenori, cei mai mulţi studenţi sau absolvenţi, sunt din nou dezavantajaţi, aceştia desfăşurându-şi activitatea exact în aceste mari oraşe care sunt şi centre universitare.

Alte părţi slabe ale proiectului

O altă problemă legată de noul Start-Up Nation se referă la stimularea diferitor afaceri din domeniul serviciilor sau producţiei, în detrimentul celor care activează în sectorul IT, deşi acestea din urmă oferă locuri de muncă supercalificate şi aduc venituri importante în urma prestării de servicii din domeniu sau din producţia de software. Iar asta contravine chiar strategiei naţionale de dezvoltare economică, care insistă chiar pe dezvoltarea acestei ramuri a tehnologiei informaţiei. Aici, România a devenit un important producător mondial, calitatea oamenilor din domeniu fiind recunoscută pe plan mondial.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.