Timișoara devine pentru cinci zile capitala scurtmetrajelor, în cadrul celei de-a zecea...

Timișoara devine pentru cinci zile capitala scurtmetrajelor, în cadrul celei de-a zecea ediții a Timishort

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a 10-a ediție a Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul României, începe astăzi, la Timișoara.

Timp de 5 zile (între 3 și 7 octombrie), timișorenii vor avea ocazia să vadă peste 70 de scurtmetraje împărțite în 8 secțiuni: Competiția Internațională, Competiția Națională, Videorama, TimiKids, Animation Panorama, Focus: Macedonia, Midnight Sun, Festival invitat: Festivalul Filmului Libanez.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc astăzi, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara. În avanpremieră în România, publicul Timishort va vedea lungmetrajul macedonean ”Anul Maimuței / Godina na Majmunot”, în prezența regizorului Vladimir Blaževski. Prezentat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la Skopje, filmul este o satiră politică „fină”, despre o prietenie ciudată dintre o maimuţă singuratică şi un paznic de grădină zoologică, care trăieşte într-o lume cu susul în jos, în tranziţie, după cum e ea văzută de un cimpanzeu care reuşeşte să evadeze.

Competiția internatională aduce anul acesta la Timișoara 19 scurtmetraje din toate colțurile lumii, majoritatea în premieră în România. Aparținând unor regizori a căror scurtmetraje au confirmat și care se pregătesc de primul lor lungmetraj, filmele din competiție vin din țări din întreaga lume. Scurtmetrajele internationale vor concura pentru Trofeul Timishort pentru cel mai bun film și pot fi văzute mâine, 4 octombrie, de la orele 16:00 și 20:00 la Sala 2 a TNT și sâmbătă, 6 octombrie, de la orele 16:00 și 18:00, la Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul”.

În Competiția Națională au fost selectate anul acesta 10 dintre cele mai bune scurtmetraje ale anului, ale unor regizori precum Vlad Dâmboviceanu, Vera Surățel, Serghei Chiviriga, Adina Dulcu sau Sarra Tsorakidis. Scurtmetrajele românești pot fi văzute mâine, 4 octombrie, de la orele 14:00 și ora 18:00 și vineri, 5 octombrie, de la orele 16:00 și 18:00, la Casa Artelor.

În fiecare an, Timishort Filmfest are o secțiune gândită fix pentru cei mici care au ocazia de a vedea și de a alege scurtmetrajele favorite. TimiKids aduce 9 filme scurte pentru copiii între 5 și 9 ani și alte 6 scurtmetraje pentru cei între 10 și 15 ani: mâine, 4 octombrie, de la 10:00 (TimiKids 5-9 ani) și de la 12:00 (TimiKids 10-15 ani) la Sala 2 a Teatrului Național Timișoara și vineri, 5 octombrie, de la 10:00 (TimiKids 5-9 ani) și de la 12:00 (TimiKids 10-15 ani) la Casa Artelor.


La Cererea publicului, filmele TimiKids vor fi reluate și duminică, 7 octombrie, de la ora 10:00.

Secțiunea Videorama mizează pe film experimental şi artă video. Anul acesta, 8 scurtmetraje vor rula mâine, 4 octombrie, de la ora 22:00, la Sala 2 a TNT și în reluare duminică, 7 octombrie, de la ora 16:00, la Casa Artelor.

Festivalul de Film „Midnight Sun” trimite la Timișoara o selecție a celor mai bune scurtmetraje, vineri, 5 octombrie, de la ora 22:00, în Piața Sfântul Gheorghe. Cele mai bune animații ale anului se văd în secțiunea Animation Panorama; 10 filme din Belgia, Germania, Moldova, Marea Britanie, Franța, Slovacia și Africa de Sud se văd astăzi, 3 octombrie, de la ora 21:00, la Sala 2 a TNT și mâine, 4 octombrie, de la ora 20:00, în Piața Sfântul Gheorghe.

Țara invitată în acest an este Macedonia, astfel că Secțiunea Focus Macedonia cuprinde 5 scurtmetraje care pot fi văzute sâmbătă, 6 octombrie, de la ora 20:00, în Piața Sfântul Gheorghe. Printre ele, scurtmetrajul tânărului regizor Gjorce Stagjvreski, ”Material de audiție”. Gjorce Stagjvreski este cea mai nouă ”descoperire” a cinematografiei macedonene, lungmetrajul său de debut, ”Secret Ingredient”, fiind propunerea Macedoniei pentru Oscarul de anul acesta.

Festivalul invitat anul acesta este Lebanese Film Festival (Liban). Desfăşurat în Beirut, a fost creat în 2001. Scopul acestui festival e să ofere o tribună privilegiată pentru regizorii libanezi, pentru a-i ajuta să-şi arate opera şi să-şi întâlnească publicul, dar şi să promoveze şi să încurajeze iniţiativele de producţie de film din Liban. Principala secţiune a programului e bazată pe o selecţie a celor mai bune producţii libaneze de film, aproximativ cincizeci de filme. La Timișoara se vor vedea 4 dintre aceste filme.

Juriul Timishort 2018 este cel care va decide câștigătorii competițiilor de lungmetraj, scurtmetraj, animație și Videorama și este compus din: Wafa’a Halawi – director Lebanese Film Festival Beirut; Tudor Giurgiu (regizor, director TIFF); Dalia Castell (regizor documentar, Israel); Milja Mikkola – Curator Midnight FF Finlanda şi Vladimir Blazevski (regizor, Macedonia). Câștigătorul filmelor din secțiunea Timikids va fi decis de public.

Ca în fiecare an, Timishort a pregătit petreceri și evenimente alternative pentru publicul din Timișoara. Ediția din acest an se bucură și de un special act din partea celor de la Silent Strike, în 6 octombrie, la sala Capitol.

Programul integral și descrierea evenimentelor Timishort se găsesc aici. Timishort este organizat de Asociația Română a Filmului Independent (ARFI) din Timișoara cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timișoara, al Consiliului Județean Timiș și al Centrului Național al Cinematografiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.