Un cunoscut artist plastic expune, la Timişoara, alături de foştii studenţi. Semnificaţia...

Un cunoscut artist plastic expune, la Timişoara, alături de foştii studenţi. Semnificaţia expoziţiei „20” FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1026674963">

Galeria timişoreană de artă Helios prezintă, începând cu data de 1 noiembrie, expoziţia intitulată „20”, pentru a marca anii de activitate didactică a lui Cristian Sida la Facultatea de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest.

Cunoscutul artist plastic, care s-a bucurat în ultimii ani de un remarcabil succes în Franţa, expune, alături de foştii săi studenţi, astăzi nume apreciate la rândul lor, precum Georgiana Iancu, Edith Torony, Patricia Ferenţ, Nicolae Velciov, Ligia Gaja-Minda, Andrei Dinică. Vernisajul expoziţiei va avea loc la ora 18:00.

„Prin primăvara lui 1888, la finele anului VI, mergeam ca de obicei înspre centru, de la facultate, care avea atunci sediul pe Calea Bogdăneştilor, împreună cu profesorul meu, Romul Nuţiu. La un moment dat, Nuţiu se opreşte, undeva în zona Pieţei 700, şi mă întreabă:  «Sida, de la toamnă ce faci?» Eu, aproape sigur pe mine: «Plec din ţară». El: «Păi treaba este cam aşa, că vrem să te ţinem asistent la pictură». A urmat o tăcere timp de câteva minute. Nu puteam să procesez imediat, plus că propunerea venea de la dascălul meu. Pe de altă parte, eu aplicasem la o bursă Unesco, pentru o rezidenţă în atelierul în care, în anul 1955, Jean Dubuffet se mutase la Vence, în sudul Franţei, pentru a realiza cunoscutele Tableaux/Assemblages. Un ciclu de lucrări cu nume predestinat, pentru că ulterior modulul de studii la care aveam să predau împreună cu profesorul Nuţiu se numea «Materiale, materie, sens». Hazard? (…) Şi treaba a fost cam aşa… cum îi plăcea lui să spună. Au urmat apoi nouă ani de muncă împreună, la specializarea pictură, ani în care am făcut practic o a doua facultate. În prezent, studenţii actuali, sau foşti, aparţin aceleiaşi «familii» conceptuale. Cu toţii şi-au făcut şi desăvârşit ucenicia la aceeaşi instituţie de învăţământ, iar în configuraţia naturală a unei familii, cea a Universităţii de Vest, rolurile dispar, rămâne doar curgerea firească a timpului şi succesiunea generaţiilor”, povesteşte Cristian Sida, fost student, actual dascăl şi unul din cei mai activi artişti plastici contemporani.

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.