Un nou circuit al cramelor în una dintre cele mai vechi podgorii...

Un nou circuit al cramelor în una dintre cele mai vechi podgorii din România FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1184579361">

E vremea culesului strugurilor şi a transformării lui în diferite sortimente de vin, iar producătorii din podgoria Aradului, una din cele mai vechi din ţară, se pregătesc pentru  un nou circuit al cramelor, pe care doresc să le prezinte vizitatorilor, împreună cu renumitele vinuri care au făcut celebre viile din vecinătatea localităţilor aflate la poalele Munţilor Zarandului. Autorităţile judeţene s-au implicat şi ele în proiectul de valorificare a zonelor viticole din judeţ, după succesul pe care l-a avut un proiect similar în toamna anului trecut, şi au decis reluarea acestuia. La vizitarea cramelor sunt aşteptaţi atât arădeni cât şi vizitatori din judeţele învecinate, care apreciază calitatea vinurilor produse aici dar vor să se bucure şi de o plimbare într-un minunat peisaj de toamnă, pe dealurile acoperite cu vii.

O podgorie vestită de secole

Cultura viţei-de-vie în zonă e atestată încă din prima jumătate a secolului al XI-lea iar în secolele următoare aici se producea vin pentru mănăstirile din zonă. În timpul stăpânirii austriece, podgoria Aradului aproviziona casa imperială din Viena, unde vinurile produse aici, mai ales nobilul vin roşu de Miniş, celebra Cadarcă, se bucurau de multă apreciere, concurând cu vinurile de Tokay şi cu alte vinuri renumite din străinătate, precum cele de Burgundia. Vinurile din podgoria arădeană au fost răsplătite cu numeroase premii internaţionale şi au ajuns cunoscute şi căutate în întreaga lume. La Miniş s-a înfiinţat, în 1881, o şcoală de viticultură, iar patru ani mai târziu, a fost amenajată prima pepinieră viticolă la Baraţca. Tot la Miniş se află cea mai veche vinotecă, care adăposteşte cel mai vechi vin, produs în anul 1926. Printre cele mai importante soiuri de struguri cultivate în podgoria Aradului sunt Cabernet Sauvignon, Cadarca, Pinot Noir, Burgund mare sau Roşu de Miniş pentru vinurile roşii, şi Riesling Italian, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Sauvignon, Mustoasa de Măderat, pentru vinurile albe, vinurile fiind obţinute după procedee tradiţionale pentru fiecare vin în parte.

Excursii la crame din podgoria Aradului

Un prim circuit este programat pentru data de 20 octombrie, când va fi vizitată Casa Vinului Brici din Mâsca, aflată în podgoria Miniş-Măderat. Cei care participă la excursia organizată de CJA vor putea degusta vinurile cramei şi alte băuturi din struguri precum răchia de struguri, un produs tradiţional care se obţine numai din struguri aromaţi, le va fi oferită o masă de prânz şi vor vizita muzeul „Emil Monţia” din Şiria. Următoarea vizită este programată în 27 octombrie, când destinaţia este Crama Familiei Rab din Ghioroc dar va fi vizitat şi Muzeul Viei şi Vinului din Miniş. Costul acestei excursii este de 72 de lei de persoană, sumă în care este inclus transportul, meniul la cramă, degustarea vinurilor şi a altor băuturi şi vizitarea muzeului. Plecarea are loc la ora 10,00 din faţa CJA iar întoarcerea este programată pentru ora 15,00. Rezervările se pot face la nr. de telefon 0728.116.412, de luni până vineri, între orele 9,30 şi 16,30.

Producători de vin şi obiective turistice în aşezările din podgorie

Pentru cei care doresc să viziteze podgoria pe cont propriu, există şi alţi producători de vin, care au magazine de prezentare iar unii deţin şi crame. Printre cei mai cunoscuţi se numără Wine Princess din Păuliş, Cramele Miniş, Casa Daiconi, Casa familiei Bărăuaş şi Elite Wine din Ghioroc, cramele şi pensiunile turistice din Şiria, Pivniţele Paven din Mâsca sau cramele Pâncota. Localităţile arădene din podgoria Aradului merită vizitate şi pentru muzeele inedite care se află aici, precum muzeul apiculturii din Miniş, muzeul tramvaiului din Ghioroc, muzeul „Ioan Slavici” din Şiria amenajat în castelul Bohuş sau vechile biserici construite în secolul al XVIII-lea, castele şi conace aflate pe lista monumentelor istorice.

Surse foto: Constantin Duma, adevarul.ro, iseoverde.ro, daiconi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.