Un parlamentar de Timiș crede că ministrul Sănătății ar trebui să plece:...

Un parlamentar de Timiș crede că ministrul Sănătății ar trebui să plece: „Clinica de Mari Arși din Timișoara nu poate funcționa din cauza incompetenței”

0
DISTRIBUIȚI
clinica mari arsi
Foto: Adrian Pîclișan (arhivă)

Un semnal de alarmă a fost tras, astăzi, de deputatul PNL de Timiș Pavel Popescu. La trei ani de la tragedia de la Colectiv, parlamentul a atras atenția că în România nu poate fi tratat nici măcar un pacient cu arsuri mari. În aceste condiții, singurul deznodământ în cazul unui astfel de pacient este că „moare”, susține Pavel Popescu.

„Motivul pentru care eu am ajuns la un moment dat aici, în această poziție în politică, a fost accidentul de la Colectiv. Cu tristețe vă spun că la trei ani după acest accident, în România oamenii care au ghinionul de a da de un accident prin care devin brusc mari arși mor. Acesta este singurul denodământ pe care un pacient ars îl poate avea în România. Moare. Am văzut o declarație a doamnei ministru, care susținea parțial adevărul. Și anume, că dacă mâine în România ar fi un accident, nu există posibilitatea de a trata nici măcar 30 de mari arși. Eu vă spun cu certitudine un singur lucru. Dacă astăzi există un accident în România și un cetățean devine un pacient mare ars, el nu poate fi tratat în România. Niciunde. Absolut niciun spital, nicio secție de arși a acestei țări, pentru că în România, în momentul de față, nu există nici măcar o secție, un pat care să trateze un pacient mare ars la standarde minime. Există saloane improvizate, există saloane în care se pun prosoape unele peste altele să nu intre bacteriile nosocomiale, există tot felul de improvizații, bombe bacteriologice”, a afirmat Pavel Popescu, astăzi, la Timișoara.

De asemenea, parlamentul PNL a vorbit și despre situația Clinicii de Mari Arși din cadrul Spitalului Județean Timișoara.


Secția a fost realizată cu bani de la Consiliul Județean Timiș, lucrările fiind inaugurate în urmă cu doi ani, dar, din păcate, nu poate fi funcțională pentru că Ministerul Sănătății nu a dotat-o cu echipamentele necesare.

„Absurdul în această situație e că în România, în ultimii trei ani de zile, s-au construit trei secții de mari arși, fizic, vorbesc de saloane pregătite la standarde europene, fără a fi dotate, timp în care pacienții mari arși care vin din aceste accidente, sunt transferați în alte spitale europene. Dacă veți merge la Spitalul Județean Timișoara, veți vedea că de doi ani de zile funcționează o secție, în sensul că ea consumă bani, au fost angajate undeva la 40 de persoane, dar în acea secție nu există aparatură. În acea secție nici măcar un mare ars nu a călcat vreodată. Curentul funcționează, energia electrică se adună la factură, secția trebuie îngrijită ca oricare altă secție din spital, dar nu a avut parte de niciun pacient, pentru că licitațiile care s-au făcut pentru cele trei secții construite la Iași, Târgu Mureș și Timișoara s-au făcut într-un mod incredibil de crezut. O secție dotată cu cabluri, o alta dotată cu monitoare și alta cu paturi. E incredibil”, a semnalat Pavel Popescu.

În final, deputatul PNL de Timiș a precizat că ministrul Sănătății trebuie să plece, pentru că nu a reușit să facă funcțional nici măcar un pat de mari arși în România.

„Nimeni nu poate înțelege de ce în România, în momentul de față, nu a fost făcut funcțional un pat de mari arși. Azi, marii arși care apar în fiecare lună sunt transferați prin bunăvoința unor voluntari, care pe Facebook încearcă să găsească medici în Europa și apoi merg la Ministerul Sănătății, unde îi roagă pe funcționarii ministerului să semneze documente, apoi sunăm ministrul și spunem că dacă nu semnați aceste acte, vom ieși public. Noi nu mai putem suporta acesta lucruri, ca oameni. Ministrul Sănătății trebuie să plece. Repet, sunt trei secții goale cu aparatură împărțită în mod stupid. E incredibil și oamenii mor. La Timișoara nu e vorba de culoare politică. Asta e o discuție despre incompetență și prostie, pentru că nimănui nu-i pasă și nu i-a păsat până când copilul sau familia lui a fost într-o astfel de situație. Doamna ministru, faceți ceva cu aparatura aceea, de urgență, pentru că la Timișoara a fost prima secție de mari arși construită la standarde europene care nu poate funcționa din cauza incompetenței. Ar trebui să aveți ca scop să finalizați cât mai urgent aceste licitații”, a conchis Pavel Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.