Zeci de fotografii color şi alb-negru, într-o expoziţie despre viaţă şi moarte....

Zeci de fotografii color şi alb-negru, într-o expoziţie despre viaţă şi moarte. Cine sunt autorii

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1675944337">

O nouă expoziţie de fotografie, al cărei curator este Silviu Gheţie, va fi vernisată la Centrul de Arte Diverse Misc din incinta fostei fabrici de ţigarete, în 2 noiembrie, de la ora 17:30, avându-l drept moderator pe Robert Şerban.

Este prima expoziţie a grupului „Memento mori”, constituit în urmă cu cinci ani, care include atât nume consacrate ale fotografiei româneşti, cât şi tineri aparţinând noului val. Alături de Ionuţ Alexa, Vlad Bâscă, Alexandru Dragoş, Vasile Dorolţi, Silviu Gheţie, Patricia Hilbert, Ciprian Hord, Alex Mara, Oliver Merce, Cornel Pufan, Radu Taloş, Remus Ţiplea şi Lucian Zamfir expun, de asemenea, Oleg Tishkovets din Ucraina şi René Triebl din Austria, dând expoziţiei o dimensiune internaţională.

Tema este „memento mori”, care se regăseşte în toate religiile lumii, este reprezentată în sculptură, pictură, mozaicuri, literatură sau cinematografie, iar în ultimul secol şi jumătate, şi în fotografie, iar selecţia celor peste 60 de fotografii color sau alb-negru prezentate în expoziţia centrului Misc aminteşte tuturor un vechi salut medieval, „Adu-ţi aminte că eşti muritor”.

Pentru Lucian Blaga, „Un lucru îl putem vedea clar şi plastic numai dacă are umbre şi penumbre: moartea este umbra care dă plasticitate vieţii”, iar această frază a devenit motto-ul grupului.

Fotografia care imortalizează un anume moment este şi ea un martor al trecerii imuabile a timpului şi, pentru cei mai mulţi, o colecţie de amintiri din teama nemărturisită faţă de scăpările memoriei, dar sub avalanşa de imagini se insinuează ca o maladie incurabilă, teama de dispariţie.

Expoziţia deschisă la Centrul Misc consemnează moartea, uneori văzută prin ricoşeu, în contrapondere cu viaţa, precum şi alte evenimentele legate de marea trecere. Cei care-şi amintesc că mor, îşi amintesc însă şi că trăiesc, iar în jurul morţii se ţese un întreg univers extrem de bogat în semnificaţii, din care nu lipsesc umorul, ironia, burlescul, tragicomedia, magicul sau meditaţia, expoziţia fiind o ilustrare despre modul în care este percepută moartea în cotidianul actual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.