Zeci de mii de timișeni, spitale și școli, în continuare fără căldură...

Zeci de mii de timișeni, spitale și școli, în continuare fără căldură și apă caldă. Cursurile din unităţile de învăţământ ar putea fi suspendate

0
DISTRIBUIȚI
Protest la Deta

Cele patru localități timișene Deta, Denta, Voiteg și Moravița sunt în continuare nealimentate cu gaz. Astfel, printre cei care au de suferit se numără și cei 63 de pacienți internați la Spitalul Orășenesc Deta, precum și aproape 2.000 de elevi care învață în școlile din zonă, pentru că imobilele în care-și desfășoară activitatea nu au apă caldă și nici căldură.

Asta pentru că furnizorul de gaz, OMV Petrom, și cei doi distribuitori, Premier Energy și Delgaz Grig, nu au reușit încă să ajungă la o înțelegere. În speranța că se va găsi o soluție, astăzi, la Prefectura Timiș, a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, având ca temă furnizarea gazului metan în zona Deta. La acțiune au participat și reprezentanți ai furnizorului, ai unuia dintre distribuitorii de gaz, precum și primarii localităților din zonă.

Vă reamintim că, potrivit reprezentanților Prefecturii Timiș, problemele au intervenit din cauza tendinței descrescătoare a nivelului de gaze naturale a OMV Petrom din zona Partoș, unde în prezent mai există o singură sondă productivă, iar consumul în distribuțiile Premier Energy (distribuitorul de gaze în localitățile Moravița, Voteg, Banloc și Denta) a depășit cota de debit aprobată de OMV Petrom. În localitatea Deta, distribuitorul este Delgaz Grig, iar problemele erau similare.

“Dscuții au fost și în primăvară, în care am sublinit faptul că doar o singură sondă mai are OMV Petrom în producție în zonă. Producția sondei, în momentul de față, ar putea acoperi, să zicem, consumatorii aflați în planurile sociale: spitale, grădinițe, cămine de bătrâni. Petrom a informat inclusiv în ședința din primăvară că mai are doar o singură sondă productivă și putem asigura doar producția aferentă sondei respective. În aceeași situație suntem și în momentul de față. Noi nu am oprit furnizarea cu gaze naturale. OMV le-a transmis clar celor doi distribuitori: aceasta este cota de gaze pe care o putem furniza. Aceste două companii au știut dintotdeauna că pot consuma o cantitate de gaz pe care OMV e capabilă să o furnizeze. Aceste consumuri și implicit oprirea gazelor în aceste localități vin tocmai în urma faptului că aceste consumuri au depășit cu mult cotele aprobate de OMV”, a explicat Iulian Ilie, din partea OMV Petrom.

Pe de altă parte, în timpul ședinței s-a adus în discuție posibilitatea preluării conductei de la Foeni pentru a livra gazul din Sistemul Național de Transport de către cei doi distribuitori, de la OMV Petrom. Doar că această conductă este în conservare, are mai multe fisuri.

“Există posibilitatea de a se deschide vana de la Transgaz și automat tot tronsonul acesta să aibă presiune.


Acest lucru necesită modernizarea conductei de transport, este un proiect în lucru, cu mențiunea că cei 38 de kilometri nu se pot realiza într-o lună. Eu sunt pe poziția aceasta doar de trei luni de zile,  nu știu foarte multe detalii. Proiectul presupune tot tronsonul de 38 de kilometri, care vine de la Foeni până la Deta”, a precizat Marcel Man, din partea Delgaz.

Văzând că nu reușește să-i convingă pe cei doi reprezentanți ai societăților comerciale să ajungă la un punct comun, Eva Andreaș, prefectul județului Timiș, a precizat că va solicita instituțiilor abilitate să verifice contractele dintre cele trei companii. De asemenea, locuitorii din județul Timiș care au rămas fără gaz au fost încurajați să facă reclamații la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor.

“Din păcate, este o problemă între societăți comerciale care trenează încă din anii 2012-2013. Autoritățile publice locale au fost informate în luna martie a acestui an. A mai avut loc, într-adevăr, și anul trecut, o ședință a comitetului județean pentru situații de urgență, dar în care factorii implicați, respectiv societățile comerciale, și-au luat angajamentul că rezolvă această problemă. Din păcate, în luna martie a acestui an a venit o notificare și a avut loc o ședință la consiliul județean prin care se spunea că există posibilitatea sistării furnizării gazelor naturale în județ. Până în luna octombrie a acestui an nu s-a întâmplat absolut nimic și aici am întrebat OMV-ul de ce nu au sistat furnizarea cu gaze încă din luna martie a acestui an, pentru că atunci poate primarii găseau soluții alternative. Nu este normal ca acum, în prag de iarnă, când se fac 2-3 grade în județul Timiș, să rămânem fără încălzire în atâtea UAT-uri. Gândiți-vă că sunt spitale, sunt școli, sunt grădinițe, oamenii nu au nicio vină”, a afirmat Eva Andreaș.

Prefectul județului Timiș a precizat că, mâine dimineață, va participa la o întâlnire organizată la Ministerul Energiei, la care sunt invitați toți factorii implicați. “Astăzi OMV-ul și-a arătat întreaga responsabilitate să rezolve problema, sperăm ca în două, trei zile să deblocăm situația”, a mai declarat Eva Andreaș.

În timpul ședinței a luat cuvântul și Francisc Halasz, inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Timiș care a precizat că aproape 2.000 de copii înscriși în școlile și grădinițele din cele patru localități învață în frig, pentru că nu este căldură. În cazul în care situația nu se va rezolva în următoarele zile, cursurile ar putea fi suspendate. De altfel, încă de astăzi, mai mulți părinți ai unor copii de grădiniță au preferat să-i țină acasă.

În situația cea mai gravă se află orașul Deta, unde funcționează și singurul spitalul din zonă.

“Suntem în situația cea mai gravă, avem cei mai mulți consumatori vulnerabili. Avem 950 de elevi în cele trei școli, avem 190 de copii în cele trei grădinițe și am putea numi consumatori vulnerabili și locuitorii din cele 44 de blocuri din Deta. Locuitorii noștri sunt buni platnici și au ajuns să stea în frig în situația în care a avut loc întreruperea gazului, mai ales că nu am fost notificați înainte despre această situație. Spitalul are 63 de bolnavi internați, avem și secție de pediatrie, secție de chirurgie, situația este foarte gravă. La școli nu este căldură. Avem 15 copii la creșă, este foarte, foarte grav. Dacă am fi fost notificați înainte, am fi găsit alternative. Dar așa, fiecare caută alternative la școli și la grădinițe. Se gătește la butelia de aragaz”, a afirmat Adina Maria Mateescu, viceprimarul orașului Deta.

În timpul ședinței a luat cuvântul și Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, care a vorbit despre proiectul BRUA și despre înființarea Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară pe gaz. “Sper să realizăm o rețea a noastră de transport gaze naturale, astfel încât cei ce se joacă cu soarta oamenilor să nu mai aibă acces la ceea ce înseamnă soarta cetățenilor din județul Timiș”, a precizat Călin Dobra.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.