Clădire monument istoric, ”Băile Neptun”, vandalizată de lucrările ilegale făcute pe proprietatea...

Clădire monument istoric, ”Băile Neptun”, vandalizată de lucrările ilegale făcute pe proprietatea prietenilor primarului Robu. Reacția sfidătoare când s-a dispus sistarea lucrărilor și explicația lui Teodor Tuducan

3
DISTRIBUIȚI
Muncitorii surprinși în timp ce efectuau lucrările neautorizate la ”Băile Neptun” după ce s-a dispus sistarea activității

Una dintre clădirile monument istoric ale Timișoarei și simbol al orașului, ”Băile Neptun”, este vandalizată de lucrări executate fără autorizație în spațiile care sunt proprietate a familiei omului de afaceri Teodor Tuducan, prietenul de concedii al primarului Nicolae Robu. De luni de zile se lucrează la reamenajarea și extinderea unui restaurant fără să existe vreo aprobare de la Direcția pentru Cultură a județului Timiș, având în vedere că edificiul este pe lista monumentelor istorice de categorie A, sau vreo autorizație de construire emisă de Primăria Timișoara. Clădirea a fost construită între anii 1912-1914 şi poartă semnătura cunoscutului arhitect Székely László. Imobilul poartă amprenta stilului secession vienez.

Încă din luna aprilie a acestui an, la sesizările făcute de asociația de proprietari, experții direcției au făcut controale, constatând că s-au făcut lucrări ilegale pe fațada clădirii, iar muncitorii au mers până acolo încât au spart trotuarul ca să facă o cale de acces direct în subsol. În luna iunie au dispus sistarea lucrărilor ilegale, dar solicitarea a fost ignorată, șantierul continuând. ”Proprietarii nu au sistat lucrările la parter și în subsol. Am primit o sesizare ulterioară care dovedește că a fost o activitate permanentă (de continuare a lucrărilor, n.a.) în spațiile de la subsol și parter. În paralel și cei de la Poliția Locală au dat și ei sistare de lucrări și amendă, dar lucrările continuă și în zi de astăzi. Ce vom face? Ne vom deplasa din nou la fața locului, vom întocmi un nou proces-verbal cu stadiul lucrărilor pe care proprietarul și chiriașul le-au efectuat și să vedem mai departe. Se va înștiința și Poliția Municipală. Este posibil să fie și o plângere penală”, a declarat, astăzi, în cadrul unei coferințe de presă, Maria Târtea, de la Direcția pentru Cultură. Aceasta a confirmat că lucrările fără autorizație au vizat și structura de rezistență a clădirii, fiind făcute uși în zidurile de rezistență ale clădirii.

Nici reclama cu Perenna, firma aparținând lui Teodor Tuducan, instalată pe clădire nu are aviz din partea Direcției pentru Cultură Timiș. ”Conform avizului eliberat în 2007, pentru amenajarea spațiilor de la parter și amplasarea reclamei pe acoperișul imobilului, în aviz se specifică foarte clar că nu se permite amplasarea reclamei”. 

Reprezentanții direcției susțin că nu pot face decât să aplice legea și că pârghii mult mai importante sunt la Primăria Timișoara. ”Ce poți să faci când cineva, în mod agresiv, trasnformă în realitate ziua, ce vizează noaptea, în acest oraş. Vă întreb ce s-a întâmplat cu terasa de la Modex? (…) Aplici legea și atât”, a susținut Doina Antoniuc. Sorin Predescu, cel care conduce Direcția pentru Cultură Timiș, a declarat că ”noi putem să dăm amendă, să facem plângere penală. Nu noi suntem înlocuitori de primărie”.

Contactat, Teodor Tuducan a susținut că  ”nu știu nimic de așa ceva (de sistarea lucrărilor, n.a.). Eu am acolo un chiriaș. Sunt lucrări la interior – dă cu tifel pe pereți, schimbă parchetul, prizele. Restaurantul era cum era înainte. El a făcut tavanul cu albastru… Subsolul clădirii e proprietatea mea. Acolo a curățit. S-au cărat vreo 11 containere de la Retim. Chiriașul a făcut curățenie, a schimbat canalizările, erau mai tot timpul înfundate. A mai fost o dată Poliția Locală în primăvară. Eu nu știu să se fi dat vreo sistare, din moment ce se lucrează înăuntru, se schimbă parchetul. Încă nu e schimbat totul, doar o parte din vechea locație. Nu știu să se fi spart vreun zid, că dacă se spărgea vreun zid se cutremura clădirea și probabil făceau proprietarii de deasupra… Chiriașul la care am închiriat, Cuccina Toscana, a făcut pe cheltuiala lui ca să nu mai miroase, că intra miros de mucegai în restaurant”.

Vă reamintim că PRESSALERT.ro a dezvăluit faptul că Teodor Tuducan, prietenul primarului Robu, a dezmembrat, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local Timișoara, un teren proprietate a municipiului, după ce i-a fost retrocedat la câteva luni după ce a devenit mandatarul celor care-l revendicau fără succes de 11 ani. Ulterior, acolo s-a construit o benzinărie, încălcându-se prevederile legii, iar primarul Timișoarei a aprobat construirea unei parcări tot fără a exista o hotărâre de consiliu local, parcare fără de care benzinăria ridicată de Tuducan nu ar fi putut funcționa.

UPDATE 1 Ulterior publicării materialului, Teodor Tuducan ne-a transmis un SMS în care susține că a vorbit cu chiriașul care i-a confirmat că a primit o amendă după trei sesizări ale vecinilor. ”A fost Poliția Locală în inspecție cu reprezentant de la Primărie să vadă ce se întâmplă. Au primit termen de intrare în legalitate până în mai 2019, însă cred că vor finaliza până în 15 decembrie 2018. Din acest an se aplică, cum clădirea este în zonă de monumente (nu este monument), va trebui chiar dacă schimbi parchet, amenajezi și zugrăvești spații interioare ori renovare văi va trebui AC (autorizație de construire, n.a.) deorece se poate ca tu în interior să acoperi picturi sau vitrali etc.


Lucrările executate sunt pentru un nou gen de local, alte culori la tavane și înlocuit faianța în băi și la bucătărie, prize și lustre precum și un nou strat de lavabil pentru pereți. (…) Chiar este un pic ridicol și nu văd pe nimeni din zona de monumente să scoată AC pt amenajări interioare de genul descris mai sus. Dacă existau extinderi sau demolare era obligatoriu AC, însă legea așa prevede”, a scris Tuducan care nu spune nimic despre zidurile de rezistență distruse de chiriași așa cum se vede în fotografiile publicate și confirmate de rapoartele Direcției pentru Cultură Timiș.

3 COMENTARII

  1. „Cum clădirea este în zonă de monumente (nu este monument)…”
    Atenție la exprimare, perpetuați o confuzie des întâlnită. Indiferent de clasarea lor (monument individual, ansamblu, sit) toate sunt monumente istorice și sunt protejate conform legislației în vigoare.

  2. „Cum clădirea este în zonă de monumente (nu este monument)…” Atenție la exprimare, perpetuați o confuzie des întâlnită. Indiferent de clasarea lor (monument individual, ansamblu, sit) toate sunt monumente istorice și sunt protejate conform legislației în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.