Altă întrebare americană

Altă întrebare americană

0
DISTRIBUIȚI

O nouă ediție a emisiunii-concurs „Altă Întrebare” a avut loc săptămâna trecută în Statele Unite ale Americii, pe arena Casa Albă.

Faptul că Donald Trump este un inamic declarat al presei de aproape orice fel este evident chiar și pentru cineva care aruncă doar o privire scurtă la viața politică de peste ocean. Și mai că vrei să-l crezi, însă când vezi că aruncă în categoria „fake news” instituții ca Washington Post sau New York Times, parcă îți vine să mai stai un pic și să analizezi.

Dar nu despre asta voiam să vă vorbesc, ci despre asemănările izbitoare între liderul celei mai puternice națiuni din lume (dacă-i dă voie China) și unii lideri de pe la noi, de la nivel local la nivel național. La o conferință de presă de la mijlocul săptămânii, un reporter CNN i-a cerut (respectuos) președintului american să probeze anumite afirmații iar Trump, în cel mai pur stil „altă întrebare”, a dorit să treacă mai departe.


Reporterul, însă, a insistat, președintele l-a desemnat „o persoană teribilă, un nesimțit” (poate sună familiar pentru unii jurnaliști timișoreni), iar mai târziu oficialii au anunțat retragerea acreditării reporterului CNN pe motiv că ar fi agresat o tânără stagiară care încerca să-i ia microfonul, deși jurnalistul poate fi „acuzat” cel mult de legitimă apărare.

Astfel, asistăm cu un fenomen pe care-l credeam pur românesc și inventat de deja celebrul fost ministru al Justiției Florin Iordache, manevra „altă întrebare”, a fost importată peste ocean la fel ca oina la fel de pur românească.

Oamenilor aflați la putere, indiferent de nivel, nu le place presa (pe care n-o controlează). Când apare vreo informație care-i face să arate prost sau pur și simplu îi irită, încep atacurile: sunt cu ceilalți, sunt rău-intenționați, nu înțeleg ce bine fac eu. Și, din păcate, presa în sine contribuie din plin la propria decredibilizare. Fiecare politician abordează diferit întrebările incomode, însă mi se pare că dacă ar fi după Trump, singura instituție de presă ar trebui să fie Monitorul Primăriei.

PS: În Rusia, emisiunea-concurs „Altă Întrebare” nu se mai desfăşoară din cauza numărului de concurenți în continuă scădere.

PPS: Zilele trecute, un tribunal din Washington a obligat Casa Albă să restituie acreditarea reporterului CNN. Cum a reacționat Trump? „Las’ că facem niște reguli noi”. Mă văd nevoit să repet: sună familiar?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.