Aniversare la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Politehnica. Instituţia a sărbătorit...

Aniversare la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Politehnica. Instituţia a sărbătorit 70 de ani de activitate FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1975362853">

Aniversarea a 70 de ani de activitate a Facultăţii de Chimie Industrială și Ingineria Mediului i-a adus la Timişoara pe ministrul învăţământului, Nicolae Hurduc, dar şi pe o fostă deţinătoare a acestui minister, Ecaterina Andronescu, ambii chimişti la bază. Aceştia, alături de numeroşi alţi oaspeţi au luat parte la evenimentul aniversar organizat în sala Auditorium a Bibliotecii Universităţii Politehnica Timişoara, vineri, 9 noiembrie. Instituţia a aniversat şapte decenii de activitate. Una dintre cele mai vechi facultăţi din cadrul UPT, cea de Chimie a avut şi momente dificile, a crescut până la 1600 de studenţi.

Acum 70 de ani, 148 de tineri studenți au luat parte la primele ore de curs la noua Facultate de Chimie Industrială, înființată pe plaiurile bănățene, în cadrul Școlii Politehnice, devenită, după reforma învățământului din România, Institutul Politehnic din Timișoara. Era 1 octombrie 1948 și de atunci activitatea academică desfășurată în facultate este neîntreruptă.

Ctitorul facultății poate fi considerat profesorul Coriolan Drăgulescu, cel care şi-a urmat neabătut visul de a înființa la Timișoara o școală de inginerie chimică. Cu sprijinul distinsului om de știință care a fost profesorul Ilie Murgulescu, la acea dată rector al Institutului Politehnic din Timișoara, la Senatul acestei instituții a fost depus „Memoriul” prin care era justificată înființarea facultății. Aprobarea Senatului Politehnicii a venit în 18 februarie 1948, iar în același an, în data de 22 iulie, a fost emis Decretul Prezidențial nr. 161 al Prezidiului Marii Adunări Naționale de înființare a facultății, semnat de C. I. Parhon. Acest document reprezintă actul de naștere al Facultății de Chimie Industrială din Timișoara.

Istorie tumultuoasă

La început, facultatea a funcționat cu două secții de specializare, Chimie minerală și Chimie de sinteză, durata studiilor fiind de 4 ani. Începând cu anul 1950, durata studiilor devine cinci ani și se trece la 3 specializări: Tehnologie chimică anorganică, Tehnologie chimică organică și Materiale de construcții. În 1964 apare cea de-a patra specializare – Tehnologia compușilor macromoleculari.

După o revoltă a studenților timișoreni din toamna anului 1956, Miron Constantinescu, deținător pentru scurt timp a conducerii Ministerului Învățământului, a hotărât mutarea Facultății de Chimie Industrială din Timișoara la Brașov (fostul Oraș Stalin). Doar căderea în dizgrația conducerii Partidului Comunist Român a lui Miron Constantinescu a salvat facultatea de acest transfer.

După 1989, a fost necesară o restructurare a învățământului de inginerie chimică. Un reviriment în dezvoltarea facultății a fost înregistrat prin înființarea domeniului de Ingineria mediului în anul 1995. Facultatea a devenit astfel de Chimie Industrială și Ingineria Mediului. Un nou impuls a fost dat în anul 2012, prin abordarea unui nou domeniu – Ingineria produselor alimentare, ținând cont de dezvoltarea industriei de profil în partea de vest a țării. În prezent, numărul studenților facultății s-a stabilizat la circa 570 (licență, masterat și doctorat), pregătirea acestora fiind asigurată de circa 50 de cadre didactice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.