ApocalipS – omagiu pentru celebrul compozitor şi pianist maghiar Bela Bartok, născut...

ApocalipS – omagiu pentru celebrul compozitor şi pianist maghiar Bela Bartok, născut la Sânnicolau Mare acum 137 de ani

1
DISTRIBUIȚI

Formația ApocalipS a luat naștere în luna decembrie a anului 1995, la inițiativa lui Flavius Buda. Un an mai târziu, trupa a debutat în fața publicului, „acasă“ în Sânnicolau Mare, în 18 octombrie 1996, în faţa a 600 de spectatori, unde muzicienii au avut în playlist două compoziţii proprii – „Where Is The Sun” şi „Danger”, precum şi un cover, „The Sleeping Beauty” (Tiamat).

În vremurile de început ale trupei, ApocalipS a abordat genul gothic – death metal. Trupa este fondatoarea festivalului “Apocaliptic Fest”, desfăsurat în două ediții (1999 și 2001), evenimente care i-au avut ca invitați pe Makrothumia, Grimegod, Anarhia, Argus, Coursed Cemetary și alții.

De-a lungul anilor, rockerii au avut parte de invitații la diverse festivaluri din țară și nu numai, printre cei cu care au cântat numărându-se nume ca Suicidal Tendencies, Moby Dick (Ungaria), Negură Bunget, Das Ich (Germania), Elis (Elveţia), Amatris (Elveţia), Stubborn (Anglia), Kult (Italia), Handfull Of Hate (Italia), Iris, Altar, Bucovina, Infected Rain (Moldova), Cargo, Compact,  Zdob și Zdub, Implant Pentru Refuz sau Syn Ze Sase Tri.

Printre festivalurile la care au apărut se numără Rock la Mureș, Rock River Festival 2009 (Cernavodă), Gărâna Rock 2009, Tabăra De Rock 2009 (Arad), Rubicon Assault Metal (2010), MotoRock Pecica, Bikefest Srpska Crnja 8Serbia), Road Patrol Bikers Fest Timișoara, Red Days Căsoaia, Rockline Fest Anina, Revolution Festival, Gugulan Rock sau Măgura Wave.

“Scena rock naţională s-a schimbat în bine”

Primul album al formației a apărut în aprilie 2002 sub numele de “Depresie totală”, materialul avându-i ca producători pe Edmond Karban şi Adrian Neagoe (Anarhia). Al doilea album poartă titulatura “Gate To Infinity” și a fost înregistrat și masterizat în perioada septembrie 2009 – aprilie 2010, în studioul Consonance, de același Edmond Karban (Dordeduh) și Cristian Popescu (Dordeduh). Patru ani mai târziu, în 2014 se lansează primul videoclip oficial pentru piesa “Gate to Infinity”, care a beneficiat de generoase recenzii în mass–media, iar în decembrie 2015 băieții revin cu un clip la piesa “Strigăt de durere”, extrasă tot de pe albumul “Gate To Infinity”. Această melodie a fost inclusă și în compilația anuală care oglindește scena muzicală locală, Made in TM.

Acum doi ani, la mijlocul lunii noiembrie, trupa a lansat un DVD aniversar care a marcat împlinirea a 20 de ani de existenţă a trupei. Evenimentul s-a desfășurat la Viniloteca, unde fanii formaţiei au avut parte de o seară cât se poate de agreabilă.


DVD-ul a fost lansat cu un speech susţinut de criticul muzical Mimo Obradov şi cu amintiri haioase din istoria trupei, depănate de membrii acesteia. Materialul care zugrăveşte activitatea de 20 de ani a formaţiei cuprinde multe „bunătățuri“, printre care se numără două concerte integrale (unul susţinut la Summer Theater, iar altul susţinut în cadrul concursului GBOB).

„Scena rock naţională s-a schimbat în bine. Au apărut multe trupe foarte bune, care întreprind concerte în străinătate, care au semnat cu case de discuri din străinătate şi s-a consolidat un număr semnificativ de cluburi în ţară unde formaţiile îşi pot face cunoscută muzica. Încă mai sunt destule aspecte de pus la punct, dar drumul pe care se îndreaptă lucrurile este cel bun“, spune solistul formației ApocalipS, Flavius Buda.

Surprize pe următorul album

Pentru anul viitor, trupa ApocalipS pregătește un nou material discografic, care va purta numele de „ End Of All Thoughts”, discul urmând să beneficieze și de câteva surprize. Trupa care împlinește acum 23 de ani de existență a trecut printr-o serie de schimbări de componență, fapt care și-a pus amprenta asupra evoluției formației. „Pregătim piese pentru noul nostru album pe care îl vom scoate anul viitor cu numele de «End Of All Thoughts». Melodia noastră Danger va avea parte și de un videoclip. Avem și alte piese în lucru ca I, sau Early Twilight și vom face eforturi pentru ca acest album să apară și pe vinil. Schimbările dese de componență din ApocalipS au ținut ritmul nostru discografic puțin pe loc”, spune solistul trupei.

În luna septembrie a acestui an, formația a susținut un recital în cadrul Zilelor orașului Sânnicolau Mare, unde, alături de membrii trupei, a evoluat și colaboratoarea Diana Blajovan. Tot aici, ApocalipS a interpretat în premieră live imnul Clubului Sportiv Unirea din Sânnicolau Mare. „Imnul a fost lansat anul trecut, cu ocazia a 60 de ani de existență a clubului sportiv Unirea Sânnicolau Mare și este pus la toate meciurile echipei de handbal și fotbal. A fost și bonus la cartea mea «Fotbalul la Sânnicolau Mare – Nostalgii». Formația ApocalipS îi are în componență, în 2018, pe tobarul Daniel Iakso (care a mai activat în Exhumater, în anii 90, cu chitaristul Leontin Vișan), basistul Florin Acsinte (care a mai activat în Pyramid și Salt în Bega) și chitaristul Leontin Vișan. Colaborăm cu Diana Blajovan, care a terminat Liceul Ion Vidu, și care are recitaluri de muzică clasică. Ea completează foarte bine piesele noastre, care sună foarte interesant în această combinație de voci“, spune Flavius Buda.

Una din surprizele care se vor regăsi pe următorul album discografic al formației este și o adaptare rock a unei piese aparținând celebrului Bela Bartok, care s-a născut în Sânnicolau Mare. „Suntem patrioți locali, de altfel, pe coperta albumului Gate To Infinity avem reprezentată statuia lui Bartok Bela de la Sânnicolau. Vrem să atacăm și teme de Bartok Bela. Vom integra în piese teme de Bartok, iar din Dansurile lui Bartok intenționăm să facem o piesă instrumentală care se va numi Bartok’s Dance, făcută metal, bineînțeles. E o provocare pentru noi“, a mai adăugat Flavius Buda.

1 COMENTARIU

  1. Felicitări pentru articol ! ApocalipS merită cu prisosință o promovare mai serioasă atât în media locală cât și pe rețelele de socializare.Cunoscătorii de muzică rock apreciază valoarea trupei și știu despre ce vorbesc.Așteptăm cu interes muzică nouă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.