Artişti timişoreni, invitaţi să îşi dezvăluie lucrările la Viena, în cadrul unei...

Artişti timişoreni, invitaţi să îşi dezvăluie lucrările la Viena, în cadrul unei expoziţii dedicate filosofului Ludwig Wittgenstein FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1218729343">

Expoziţia internaţională de artă contemporană „Wittgenstein 1918-2018”, al cărei curator este Denise Parizek, va fi vernisată la Wittgenstein Haus Vienna în 4 decembrie, ora 19:00.

Printre numeroşii artişti din mai multe ţări ale lumii care au fost invitaţi să participe se numără şi cei ai grupului timişorean „Noima”, din care fac parte artiştii plastici Ciprian Bodea, Cosmin Frunteş, Dan Gherman, Andrei Rosetti şi Sorin Scurtulescu, alături de care se va afla filosoful Laurenţiu-Virgil Spătaru din Timişoara.

Expoziţia este dedicată filosofului austriac de origine iudaică Ludwig Wittgenstein, la o sută de ani de la terminarea cărţii „Tractatus Logico-Philosophicus”, şi aduce în atenţia publicului lucrări semnate de artişti din mai multe ţări ale lumii, inspirate şi de scrierile filosofului austriac. Expoziţia va fi deschisă până în 20 decembrie, în anul următor se va afla pe simezele timişorene, apoi va fi itinerată la Sofia şi la Mexico City.

La deschiderea expoziţiei de la Casa Wittgenstein este anunţat şi un performance pictural colectiv al grupului „Noima”, ce investighează convenţii provizorii ale unei posibile gramatici colective. Performance-ul, intitulat „Report”, este realizat de timişoreanul Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti din Deva şi braşoveanul Cosmin Frunteş. După o cercetare doctorală care a vizat gândirea lui Wittgenstein şi „Tractatus Logico-Philosophicus”, filosoful timişorean Laurenţiu-Virgil Spătaru propune, la rândul lui, experimente ce evidenţiază, în premieră, logica (gramatica) muzicală reflectată de armonia „pro-poziţiilor” din lucrarea filosofului austriac, care este, probabil, partea tăinuită a Tractatus-ului. Această destăinuire a fost făcută pentru prima dată în urmă cu un deceniu, prin cercetările lui Laurenţiu-Virgil Spătaru în cadrul Universităţii de Vest, ca urmare a unei abordări filosofice experimentale asupra operei de debut a lui Wittgenstein. Partenera sa de viaţă, Lily Koto Olive, abordează filosofia Tractatus-ului în manieră artistic-experimentală, prin pictură, video şi animaţii multimedia.

În aceste zile, în spaţiul de artă contemporană Vienna Art Week 2018, sunt prezente proiecte personale ale artiştilor grupului „Noima”, reunite în expoziţia „Hidden Paradise” (Paradisul ascuns), care poate fi vizitată până în 1 decembrie. În expoziţie sunt prezentate şi câteva lucrări ale maestrului Constantin Flondor – profesorul şi mentorul mai tinerilor săi confraţi – care aparţin mai multor perioade din creaţia sa artistică. Un invitat special al expoziţiei a fost criticul de artă Ileana Pintilie, care a prezentat activitatea grupării timişorene 111 şi a grupului Sigma care i-a succedat, un fenomen cultural extrem de curajos în România anilor ʹ70, care a promovat o adevărată aventură a cunoaşterii şi a creaţiei. Ea s-a referit şi la modul în care artiştii grupului „Noima” au perceput în arta lor schimbările din ultimele decenii. Lucrări ale lui Constantin Flondor au fost recent incluse în colecţia Muzeului de Artă Modernă din Viena (mumok) şi vor fi prezentate publicului în cadrul unei expoziţii care va fi deschisă curând de muzeul vienez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.