Asistaţii sociali, măturători de ocazie la Timişoara. Robu: „Nu e cu nimic...

Asistaţii sociali, măturători de ocazie la Timişoara. Robu: „Nu e cu nimic mai rău acum decât în ultimul an, când serviciile erau asigurate de Retim”

2
DISTRIBUIȚI

gunoi

Nicolae Robu a oferit, astăzi, în cadrul conferinței de presă organizată la sediul PNL Timiș, detalii cu privire la asistații sociali care vor fi puși să-i ajute pe angajații Horticultura în curățenia stradală. Edilul a precizat că în Timișoara beneficiază de ajutoare sociale 243 de persoane, dintre care doar 42 sunt apți de muncă, iar restul au scutiri medicale.

“Dorim să-i punem la muncă pe asistații sociali. Asistența socială ar trebui să existe într-o societate civilizată, dar să aibă ca subiecți persoane aflate în dificultate: copii și persoane cu dizabilități, persoane vârstnice, nicidecum nu e bine să fie susținuți cei ce sunt apți de muncă, dar nu vor să muncească. E nevoie de atâta forță de muncă de toate felurile. A munci nu e o rușine și trebuie să cultivăm această idee în societate. Rușinos e să stai cu mâna întinsă când tu ești apt de muncă. Urmare a acestei politici foarte atente, noi avem 243 de persoane care primesc ajutor social, sunt foarte puțini. Doar 42 sunt apți de muncă, ceilalți au scutiri medicale, au documente emise de medici. Deci, 201 au scutiri medicale, drept urmare, vor primi în continuare ajutor social fără să le cerem să și facă ceva pentru asta. Cei 42 nu vor primi nimic dacă nu vor veni la muncă. Orice muncă e importantă într-o comunitate și cel mai important este, de fapt, cum îți faci treaba, și nu atât ce faci tu, ci cum faci: conștiincios, bine, cu hărnicie. Am anunțat că vrem să îi folosim pe cei 42 acolo unde e cel mai important în momentul de față să avem ajutoare, la Horticultura. Îi direcționăm înspre Horticultura și o să le cerem să li se alăture celor care muncesc la Horticultura cu contract de muncă și își aduc aport la întreținerea spații verzi, iar acum la curățenia orașului”, a detaliat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a reamintit faptul că serviciile de salubritate stradală au fost împărțite în două.


Astfel, ridicarea gunoiului menajer din pubele, containere, inclusiv curățarea rampelor clandestine și curățeniile de sezon nu mai sunt gestionate de municipalitate, ci pe baza unui contract semnat cu ADID (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri) Timiș. ”Când suntem nemulțumiți de modul în care sunt oferite aceste servicii, noi sesizăm ADID, care are relația cu operatorul. Am o părere proastă cu privire la acest sistem. Cred că trebuia să fim lăsați în continuare ca noi să avem și prerogative de a decide. Lumea se așteaptă să intervină Robu la operatorul de salubritate când se constată că nu merge treaba bine. Nu am cum să intervin, că nu am relație contractuală cu operatorul”, a afirmat Nicolae Robu.

De asemenea, edilul a precizat că partea de golire a coșurilor de gunoi și de măturare a străzilor a rămas în răspunderea administrației publice locale, fiind organizată licitație în acest sens, însă nu a fost găsit încă un operator care să se ocupe de aceste servicii. Primarul Timișoarei susține că Horticultura își face treaba cu cei 20 de angajați și două utilaje, astfel că orașul nu ar fi mai murdar acum ca în urmă cu un an.

“Am delegat aceste servicii către Horticultura, care se străduiește să facă o treabă bună și o face cu foarte multă dedicare, să asigure curățenia la acest capitol. Nu pretind că lucrurile merg perfect, obiectiv vorbind, nu e cu nimic mai rău acum decât în ultimul an, când serviciile erau asigurate de Retim. Mereu au fost nemulțumiri cu privire la modul în care se curățau coșurile și se măturau străzile, piețele, locurile publice ale orașului. Horticultura se străduiește, în curând vor apărea și utilaje cu care toată zona centrală, și extindem unde se poate, vor fi curățate de mizerie prin aspirare. Cu conducerea Horticultura colaborarea este excelentă și e tot interesul din partea lor de a se achita de această sarcină deloc ușoară, pe care nu a vrut-o nimeni”, a explicat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a vorbit și despre frunzele uscate și crengile de pe carosabil și trotuare, precizând că în cazul în care nu este prevăzut în contractul semnat de ADID cu Retim pentru a le aduna, atunci va interveni Horticultura.

În final, edilul a făcut publice mai multe cifre comparative din mai multe județe din țară cu privire la numărul de asistați sociali. Astfel, potrivit primarului, în județul Dolj ar fi 15.000 de asistați sociali, în Buzău – 12.000, în Vaslui – 11.000, iar la Teleorman – 10.000.

2 COMENTARII

  1. Azi dimineata am asistat la o scena pe Alecsandri, langa liniile de tramvai. Un tip, parea a fi responsabil cu ceva sau sefut, mergea cu doi asistati social cred, ca erau cu maturile in mana, si le zicea: asta e strada cu PNL-u, trebuie curatata bine. Sa fiti atenti aici. Raspund aia: unde e PNL-u? Si sefutu zice: e mai incolo, dar nu curatati doar acolo, ci toata strada pana acolo.
    Ma si gandeam ca poate gasesc si un covor rosu in zona, n-ar fi o idee rea sa intinda un covor pe toata strada conducatorului iubit. 😉

  2. Azi dimineata am asistat la o scena pe Alecsandri, langa liniile de tramvai. Un tip, parea a fi responsabil cu ceva sau sefut, mergea cu doi asistati social cred, ca erau cu maturile in mana, si le zicea: asta e strada cu PNL-u, trebuie curatata bine. Sa fiti atenti aici. Raspund aia: unde e PNL-u? Si sefutu zice: e mai incolo, dar nu curatati doar acolo, ci toata strada pana acolo. Ma si gandeam ca poate gasesc si un covor rosu in zona, n-ar fi o idee rea sa intinda un covor pe toata strada conducatorului iubit. 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.