Toate evenimentele comunităţilor din zona Banatului românesc şi sârbesc au fost adunate într-un volum realizat în cadrul proiectului Local Heritage for Active Tourism in Banat (HerA), realizat de Universitatea de Vest Timişoara, în parteneriat cu Primăria Kikinda şi Muzeul Naţional Kikinda.
Timişoara a găzduit, ieri, conferinţa finală a proiectului, cu această ocazie fiind prezentate concluziile şi rezultatele cercetării derulate în regiunea istorică. Finaţat prin programul Interreg – IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, proiectul a beneficiat de 372.411,90 euro, bani cu care au fost susţinute mai multe acţiuni prin care spaţiul Banatului Istoric a fost cercetat, i-au fost culese tradiţiile, mai ales din domeniul cultural şi social, cu un accent deosebit pe tradiţiile culinare, iar toate informaţiile adunate au fost cuprinse în două studii de specialitate, „Calendarul anual al etno manifestărilor din Banat” şi „Banatul în 10 feluri”.
Proiectul a început în 19 mai 2017 şi se va încheia în 18 noiembrie 2018.
Au şi fost realizate mai multe videoclipuri cu ajutorul cărora va fi promovat turismul din Banatul sârbesc şi cel românesc. După ce au luat la pas toată regiunea, cei implicaţi în proiect au realizat şi o listă a celor mai bune destinaţii turistice, dar şi culinare din regiune.
Activitățile din 2018 ale proiectului s-au desfășurat sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural, proiectul fiind, de altfel, nominalizat de autoritățile române reprezentativ pentru prezervarea patrimoniului. Proiectul are la bază o serie de cercetări derulate de o echipă interdisciplinară din care fac parte specialiști în patrimoniu, arhitecți, cineaști, politologi, filologi, IT-iști, manageri în turism și specialiști în domenii economice, cu statut de membri ai echipei de implementare și foarte numeroși voluntari (studenți, doctoranzi, persoane din comunitățile transfrontaliere interesate de soarta propriului patrimoniu cultural).
Mai multe informaţii despre proiect, dar şi imagini preluate în timpul derulării acestuia se pot obţine AICI.