Cântecele Revoluţiei – concert pentru 29 de ani de când Timişoara a...

Cântecele Revoluţiei – concert pentru 29 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber din România

0
DISTRIBUIȚI

Pro Musica urcă pe scena din Piaţa Victoriei, în 20 decembrie, într-un concert care marchează 29 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber din România.

Înfiinţat în urmă cu 45 de ani, de Ilie Stepan, grupul a înregistrat piesa „Timişoara” la Bucureşti. Melodia compusă la finalul lui decembrie 1989, de Ilie Stepan, pe versurile lui Marian Odangiu, este, din 2015, imnul capitalei Banatului.

„Este o piesă care s-a născut ca o respiraţie, scrisă, dacă pot să zic aşa, dintr-un şut, dintr-o singură scriitură. Este o piesă care are o încărcătură personală extraordinar de intensă, are o trăire şi este rodul unei perioade de intensitate unică în viaţa mea şi poate şi în viaţa multora dintre români, în special dintre timişoreni”, a declarat Ilie Stepan, într-un interviu acordat Radio Timişoara, anul trecut.

În 20 decembrie, pe scena din centrul Timişoarei urcă şi Implant pentru Refuz, Melting Dice şi Sanctuar.

„20 Decembrie 2018 este ziua în care celebrăm 29 de ani de când oraşul nostru, Timişoara a devenit primul oraş liber din România.


Ziua de 20 Decembrie 1989 a însemnat ieşirea întregului oraş în stradă. În acest an, în 20 decembrie, într-o atmosfera feerică, creată de Târgul de Crăciun, începând cu ora 19 vor urca pe scenă Pro Musica, Implant pentru Refuz, Melting Dice şi Sanctuar sub marca «ROCK FOR REVOLUTION»”, transmit cei din Primăria Timişoara, organizatorul evenimentului.

Cronologia zilei de 20 decembrie 1989

Într-un discurs televizat despre evenimentele de la Timişoara, Nicolae Ceauşescu spunea, în 20 decembrie 1989, că protestele erau de „natură fascistă”, iar pe manifestanți i-a numit „huligani” care vor să destabilizeze țara.

În aceeaşi zi, Comitetul Cetăţenesc a redactat primele liste cu revendicări care au ajuns la prim-ministrul guvernului comunist, Constantin Dăscălescu, care se afla la Timişoara. În seara de 20 decembrie a fost scris şi primul program al Revoluţiei Române. Tot în 20 decembrie a luat naştere Frontul Democratic Român.

În cursul nopţii, echipe de muncitori din mai multe oraşe din ţară înarmaţi cu bâte au fost urcaţi în trenuri şi trimişi spre Timişoara. Ceauşescu a declarat stare de necesitate în Timiş şi a ordonat noi măsuri represive. Timişorenii reuşiseră, însă, să răzbească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.