Cele mai importante premiere bănăţene, prezentate la Timişoara în cadrul unei expoziţii...

Cele mai importante premiere bănăţene, prezentate la Timişoara în cadrul unei expoziţii FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1636645823">

150 dintre cele mai importante premiere istorice, culturale, tehnice sau medicale cu care Timişoara şi Banatul se pot mândri sunt reunite în cadrul unei interesante expoziţii care are loc în perioada următoare la Galeria Mansarda a Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara.

Iniţiativa aparţine Societatăţii Inventatorilor din Banat, iar expoziţia „Premierele Timișorene, Bănățene, Naționale, Europene și Mondiale” se doreşte să devină una permanentă.

Timişoara a avut prima linie de telegraf şi de telefon de pe teritoriul României, în 1920 erau deja instalate contoare de apă rece, acestea fiind doar câteva din premiere. Toate pot fi descoperite în cadrul evenimentului. „Sunt doi ani de muncă intensă, de documentare şi strângere de exponate şi informaţii, pe care i-am investit în acest proiect. Oamenii trebuie să ştie cu ce premiere ne mândrim. Consider că zborul realizat de Traian Vuia, cu primul avion, în Franţa, este cea mai importantă premieră bănăţeană. A doua premieră extrem de importantă este Tratatul de Microbiologie aparţinându-i lui Victor Babeş, un tratat pe care el l-a realizat când avea doar 35 de ani, el este un bănăţean de-al nostru. Urmează ca şi premieră realizarea primei instalaţii de iluminat stradal din Timişoara, în acel moment era primul oraş european, respectiv al doilea din lume, după New York, care a beneficiat de aşa ceva. Dar sunt nenumărate alte asemenea premiere, nu putem uita teatrul de la Oraviţa, furnalul de la Reşiţa, prima cale ferată de pe teritoriul României, cea care pleca de la Baziaş, prima linie telefonică”, ne-a declarat Remi Rădulescu.

Timişorenii sunt aşteptaţi să viziteze expoziţia care e deschisă până în 14 februarie. Intrarea este gratuită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.