Celelalte Cuvinte cântă albumul cu pătrățele la Timișoara: legenda unei formații care...

Celelalte Cuvinte cântă albumul cu pătrățele la Timișoara: legenda unei formații care a scris o filă de istorie în rock-ul românesc

0
DISTRIBUIȚI
Formația Celelalte Cuvinte susține un concert special la Timișoara

De cele mai multe ori, primul album al unei trupe rămâne unul special, atât pentru artiști, cât si pentru fani. După mai bine de 31 de ani de la lansare, Celelalte Cuvinte cântă integral piesele de pe primul album al trupei, celebrul album “cu pătrățele”, apărut în 1987, la Electrecord. Concertul special în care Celelalte Cuvinte va interpreta piesele primului album, va avea loc sâmbătă, 1 decembrie, de la ora 21, la Reflektor Venue, iar biletele se pot cumpăra de pe www.entertix.ro, la prețul de 35 de lei în presale și în seara concertului, la intrare, la prețul de 40 de lei.

„Actul“ oficial de naştere al legendarei trupe Celelalte Cuvinte este datat 13 decembrie 1981, când trupa care de-a lungul anilor a devenit un reper al rock-ului autohton a susținut primul concert, la Casa Studenţilor din Timişoara. Patru ani mai târziu, cu ajutorul celui care a jucat la momentul respectiv un rol important în ascensiunea trupei, regretatul Florian Pittiș, trupa a avut prima apariție discografică pe una din fețele discului “Formații rock nr.8”. Aceasta conținea patru piese, printre care și binecunoscuta “Iarbă prin păr”, unul dintre cele mai mari hituri din cariera trupei.

„În 1981, când am ajuns toţi studenţi aici, am descins la Casa Studenţilor la directorul de atunci D-l Panasiu să cerem sală de repetiție. Spre surprinderea si onoarea noastră, am și devenit trupa Casei Studenţilor. Nu i-am dezamăgit. Am luat premii doar mari la festivalurile studenţeşti şi am adus mulţi spectatori la concertele numeroase susţinute în Sala Festivă. Eram onoraţi ca şi Phoenix, exemplul demn de urmat pentru mine, fuseseră şi ei formaţia lor cândva, înaintea noastră cu destui ani.Phoenix a rămas tot timpul exemplul de urmat pentru mine. Parcul Rozelor cu îndrăgostiții de pe bănci, pe care îl străbăteam zilnic, m-a inspirat în textul meu din piesa „Iarbă prin păr „“, îşi aminteşte Călin Pop, solistul formației.

În 1984, în oraşul de pe Bega, Celelalte Cuvinte participa la un festival, ce se ţinea în Parcul Rozelor, momentul rămânând adânc întipărit în memoria rockerilor. „Programul a fost decalat şi am apucat să cântăm doar câteva piese, restricţiile de oră impuse de Miliţie, la vremea aceea, fiind drastice. Publicul ne chema înapoi, la bis, dar noi nu mai aveam voie să urcăm pe scenă. Însuşi primarul de atunci, secondat de forţele de ordine, ne interzicea acest lucru. Drept urmare, publicul, în cel mai spontan mod posibil, a început să cânte «Deşteaptă-te române», un lucru interzis la vremea aceea. Practic, spectatorii au înfruntat sistemul, ca să susţină trupa Celelalte Cuvinte. Am fost toţi foarte mişcaţi”, îşi aminteşte Călin Pop.

În 1987, formația Celelalte Cuvinte a editat primul disc întreg, care s-a bucurat de un mare succes și care a conținut piese ca “La ceas târziu”, “Fântâna suspinelor” sau “Despărțire”. Stilul formației oscilează între rock progresiv, elaborat, cu influențe din folclorul românesc, cu combinații din clasic, preclasic și arhaic materializate în piese extreme de complexe.


„Albumul cu pătrățele” și-a primit numele după ce prima variantă a coperții, realizată de Alexandru Andrieș, a fost respinsă de cenzura comunistă pe motiv că ar fi făcut aluzie la demolarea clădirilor vechi din București sau la cutremur. Prin urmare, Andrieș vine cu o altă idee grafică, mult simplificată, datorită căreia discul este numit și azi „albumul cu pătrățele”. Privitor la acest concert, membrii trupei (Călin Pop, Marcel Breazu, Tiberiu Pop, Leontin Iovan şi Ovidiu Roşu) au declarat „cuvintele pe care le rostim ni se par prea puține pentru a exprima ceea ce simțim“.

După surprinzatorul „Undeva” (2014) şi reconfortantul „Ritual de iarnă” (2015), Călin Pop, compozitorul-autor de versuri, chitaristul şi solistul grupului Celelalte Cuvinte a realizat în acest an un nou material discografic solo „Fără Filtru“. Artistul a reuşit să recreeze continuu, în fel şi chip, stilurile hard’n heavy şi heavy-metal, câteodată, chiar şi progressive, într-un mod original şi, nu de puţine ori, spectaculos! Albumul este realizat sub egida Soft Records, iar Călin Pop a înregistrat vocea şi toate instrumentele, chitare, bass, blockflöte, percuţii, clape.

De asemenea, este compozitorul şi autorul textelor, dar şi resposabil de înregistrări, mixaj, masterizare. „Cele trei albume solo pe care le-am editat într-o perioadă scurtă nu au fost făcute pe loc. Ele s-au născut ca urmare a unor jocuri din copilărie, când îl ascultam pe Dan Andrei Aldea și mă jucam cu înregistrări pe casetofoane. Înregistrările au fost făcute de distracție și au ajuns la urechile câtorva prieteni. După care au ajuns și la cei de la Soft Records care m-au convins să le fac publice. Am experimentat diverse , m-am pus la tobe, la bas, la clape. La albumul Undeva mi-am prezentat latura mai pesimistă, la Ritual de Iarnă, latura de copil, iar la noul album, latura mai energică. Cu albumul Fără filtru, e latura mea energică.

Exprim o mare părere de rău față de faptul că românul a ajuns moale, nu mai reacționează. E o părere de rău că nu mai avem o politică de respectare a popriilor valori. Și asta e valabil în toate domeniile, nu numai în muzică. Discul are un mesaj social. Unii, care au laturi politice s-au supărat. Pe nedrept. Asta am simțit eu când l-am scris. Nu știu dacă cei care nu au prins vremurile de dinainte de 1989 vor înțelege mesajul. Nu vreau să spun că ceea ce a fost înainte a fost bine, nu plângem vremurile alea. Chiar dacă lucrurile s-au schimbat, rămânem aceeași dezonorați, călcați în picioare. Nu arătăm cu degetul, toți cei care ne-au condus din 90 încoace sunt răspunzători pentru situația în care ne aflăm. Mi-aș dori ca fiecare dintre noi să luptăm în felul nostru. Vom ajunge la rezultate uimitoare“, a declarat Călin Pop.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.