Conflictul dintre sindicaliști și directorul Filarmonicii Banatul continuă. Care este motivul

Conflictul dintre sindicaliști și directorul Filarmonicii Banatul continuă. Care este motivul

0
DISTRIBUIȚI

filarmonica

Primarul Nicolae Robu se lăuda, ieri, pe pagina sa de Facebook, că s-a terminat conflictul între sindicaliști și directorul Ioan Gârboni. Asta după ce a fost semnat contractul colectiv de muncă, după aproximativ o lună de negocieri.

Pe de altă parte, mai mulți reprezentanți ai Sindicatului Filarmonicii Banatul din Timișoara au organizat, astăzi, o conferință de presă, pentru a transmite faptul că este departe de a se fi terminat conflictul cu managerul instituției. Principalul motiv ar fi faptul că se dorește aprobarea unei noi organigrame, care ar duce la reducerea posturilor de artiști. Asta în condițiile în care, susțin angajații, oricum personalul nu este suficient.

„Datorită unui management  neperformant, prin noua propunere de organigramă înaintată consiliului local, directorul dorește reducerea posturilor artiștilor, atât la cor cât și la orchestră, și transformarea lor în posturi pentru aparatul administrativ. Oare acest aparat supradimensionat este necesare pentru ONG-urile la care Gârboni este președinte sau membru? Nu cumva această administrație va trebui în 2021 să facă contracte și să împartă bani altor asociații doar pentru că artiștii Filarmonicii, din cauza numărului scăzut, nu vor face față cererii de evenimente artistice?”, a transmis Sindicatul Filarmonicii Banatul din Timișoara.

De asemenea, Călin Nan, din partea sindicatului, a atras atenția asupra faptului că la baza propunerii noii organigrame a instituției ar fi stat niște rapoarte “total mincinoase”, care ar fi fost prezentate de Ioan Gârboni cu privire la activitatea artistică a angajaților.

„Propunerea pe care a făcut-o și care a fost trimisă în 31 octombrie, propunere de hotărâre, prevede o organigramă mai mică față de ceea ce noi avem la ora actuală.


Sigur că motivația lor a fost că vor reduce niște posturi care sunt deja vacante. Acele posturi nu sunt degeaba vacante, ele sunt vacante pentru că unii dintre colegii noștri ori au ieșit la pensie, ori au plecat în alte instituții și pe acele posturi ar trebui să se facă promovări pentru ceilalți colegi care au dreptul la așa ceva. Promovări nu s-au mai făcut de aproape doi ani de zile. Promovările ne ajută, pentru că în momentul în care colegii noștri vor promova, vor lăsa libere niște posturi pe care vom putea angaja alți oameni. În ultimii 12 ani noi am pierdut aproape 20 de instrumentiști din vechea orchestră. Eram undeva la 87, 88, acum suntem undeva înspre 70 de oameni”, a explicat Călin Nan.

Totodată, reprezentantul Sindicatului Filarmonicii Banatul a mai declarat, astăzi, că din cauza numărului prea mic de angajați, instituția nu-l poate interpreta nici măcar pe George Enescu.

„Noi suntem o instituție de repertoriu, filarmonică de repertoriu, asta însemnând că noi practic putem cânta absolut orice s-a scris vreodată pentru o orchestră simfonică pe acest pământ. Deocamdată, cu angajații pe care-i avem, din păcate, nu putem interpreta nici măcar Enescu. Aceste lucrări nu se pot interpreta fără angajați din afară, fără colaboratori, fără angajați pe perioadă determinată, tot felul de variante pe care încercăm să le găsim ca să putem cânta”, a detaliat Călin Nan.

Deși contractul colectiv de muncă a fost semnat ieri, angajații nemulțumiți îi cer în continuare demisia directorului Ioan Gârboni, pe motiv că “luptă împotriva propriilor angajați”.

„Dorim să-l rugăm pe domnul primar Nicolae Robu să își respecte obligația pe care și-a asumat-o în convenția tripartită, între primărie, sindicat și conducerea filarmonicii, ca în cazul nesemnării la data stabilită a contractului colectiv de muncă (10 noiembrie, prelungită până în 16 noiembrie) sau a tergiversării negocierilor, să îl reverifice pe directorul Gârboni, din punct de vedere managerial și economic”, a informat Sindicatul Filarmonicii Banatul din Timișoara.

Între timp, Primăria Timișoara a anunțat că organizează dezbatere publică pe tema unui proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei și a statului de funcții pentru Filarmonica Banatul. Evenimentul are loc joi, 22 noiembrie, începând cu ora 14.00, în sala de ședințe a Consiliului Local Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.