Creștere fabuloasă a numărului de posturi la Filarmonica Banatul, după dezbaterea pe...

Creștere fabuloasă a numărului de posturi la Filarmonica Banatul, după dezbaterea pe tema noii organigrame. De ce l-a numit primarul Robu „papagal, ultrapenibil” pe un participant

0
DISTRIBUIȚI

Angajații Filarmonicii Banatul din Timișoara au reușit să obțină un lucru la care nu s-ar fi așteptat, astăzi, la finalul dezbaterii publice pe tema noii organigrame a instituției. Nicolae Robu a anunțat că numărul posturilor va crește pentru orchestră de la 84, cât erau propuse în noua organigramă, la 111. Asta după ce compozitorul și dirijorul Remus Georgescu i-a atras atenția edilului asupra faptului că ar trebui să analizeze numărul de posturi pe care-l are filarmonica din Viena, de exemplu, nu doar pe cele din țară.

La începutul dezbaterii, Nicolae Robu a luat cuvântul pentru a explica faptul că municipalitatea acordă o importanță „deosebită acestei instituții. Am avut o perioadă neplăcută și neonorantă, cu conflicte, dar partea bună este că s-au depășit acele tensiuni. Vrem să transformăm Sala Capitol într-o sală de spectacole care să onoreze orașul nostru, trebuie să investim în ea pentru a o ridica la alte standarde decât cel la care este. În acest context de eficientizare a activității, dar nu cu prețul scăderii nivelului muzical al Filarmonicii, ci ținta este de a ridica Filarmonica și din privința capacității sale de a susține concerte de nivel înalt, s-a ajuns la o revizuire de organigramă. Vreau să spun din start că nimeni nu dorește să pedepsească pe nimeni. Eu am cerut, necunoscând care este specificul activității, să mi se prezinte câte posturi pe diverse sectoare sunt necesare. Am cerut domnului director să facă o informare, să culeagă de la Filarmonicile din București, Iași și Cluj, cel puțin, să primesc schema lor de personal, pentru a ne putea inspira. Nu putem pretinde că noi să mergem semnificativ la mai mult sau mai puțin față de cum merg celelalte filarmonici, recunoscute ca fiind instituții serioase. Avem informații de la București și Cluj”.

După discursul primarului, a urmat sesiunea de luări de cuvânt, iar primul care s-a înscris pe listă a fost Ruben Lațcău, din partea USR Timiș, care a început să vorbească despre conflictul de la Filarmonica Banatul.

„Vă rog să îi respectați pe cei de aici, că nu sunteți la conferința de presă. Vă rog să fiți civilizat și să îi respectați pe participanți. Vorbiți la subiect, că nu vă permit să vă bateți joc, că acești oameni nu au venit să asculte propaganda USR. Nu te oprești din insistența de a fi penibil. Nu poți să schimbi agenda acestei ședințe. Este chiar atât de greu de priceput?”, i-a transmis primarul useristului, care a încercat să-și susțină discursul, dar nu a fost lăsat.

„Vă rog să vă comportați la nivelul funcției pe care o aveți. Se dorește tăierea de posturi din orchestră și înființarea de posturi de directori”, a spus Ruben Lațcău, fiind aplaudat de cei peste 30 de angajați ai Filarmonicii Banatul din Timișoara, prezenți la dezbaterea publică. „Cu populism nu rezolvăm nimic. Nu îmi pierd vremea să ascult un asemenea personaj. Sunt de acord că nu are ce căuta un director juridic în cadrul instituției”, a ținut să precizeze Nicolae Robu. Reprezentantul USR Timiș a încercat să vorbească din nou, de data aceasta despre „legăturile suspicioase dintre filarmonică și asociația din care Ioan Gârboni face parte”, dar a fost din nou întrerupt de edil. „Nici atât nu pricepeți, că o instituție trebuie să-și actualizeze organigrama din când în când? Nu sunteți în stare să spuneți o frază fără să citiți de pe foaie, că nu ați scris acel text. Nu aveți un minim respect instituțional. Este o dezbatere publică, nu ați știut de ce ați venit aici. Sunteți ultrapenibil, nu penibil. Acest personaj nu este pentru prima dată prezent aici, de fiecare dată vine cu o hârtie cu texte scrise de la partid și le reproduce ca un papagal. De aceea sunt vehement”, a spus Nicolae Robu, iritat.

A urmat la microfon Călin Nan, din partea Sindicatului Filarmonicii Banatul din Timișoara, care a ținut să precizeze că propunerea noii organigrame a instituției s-a făcut în data de 31 octombrie, moment în care o parte dintre angajați și directorul Ioan Gârboni se aflau în conflict de muncă.


„Este contrar legii această propunere de organigramă”, a precizat Călin Nan. Pe de altă parte, Nicolae Robu a precizat că „nu vom supune la vot proiectul decât dacă se respectă tot ce prevede legea. Îl retrag dacă nu este în regulă. Îl retrag și îl vom repune la vot atunci când toate cerințele legale și regulamentele de ordine interioară sunt respectate”.

Angajații Filarmonicii Banatul din Timișoara l-au aplaudat de câteva ori pe primarul Robu. De exemplu, atunci când edilul a precizat că este de acord doar cu realizarea unui post de director artistic, dar nu și cu alte funcții de director, sau când a afirmat că „ne dorim o filarmonică excepțională”.

În timpul dezbaterii publice a vorbit și directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Gârboni, pentru a preciza că „nu va fi înființat niciun post de director juridic, ci va fi un compartiment de resurse umane. Toate filarmonicile din țară lucrează cu colaboratori. Este mai simplă să dai 500 de lei unei persoane pentru două concerte, decât 1.900 de lei salariu unui om și să stea degeaba. Avem colegi buni profesional, dar vinerea nu sunt la concerte”. „Este o mizerie și o minciună ce spuneți”, i-a replicat Călin Nan.

Ioan Gârboni a continuat cu acuzațiile, afirmând că „dacă suntem instituție de stat, nu înseamnă că se stă. Eu răspund de gestionarea banului public, sunt pus să justific cheltuirea banului public. Fiecare filarmonică din țară are între 70 și 79 de angajați, noi avem 86 de angajați (n.r. – conform noii organigrame)”.

Au urmat minute bune în care primarul Nicolae Robu a analizat două liste cu numărul posturilor din Filarmonicile din Cluj și București, pe care le-a comparat cu posturile din noua organigramă a Filarmonicii Banatul. „Unde avem minus, suplimentăm. Nu suntem sub niciuna dintre cele două orchestra, din București și Cluj, decât în patru poziții. Prin urmare, cred că propunerea de organigramă venită de la noi, este în regulă. Este un deziderat ca filarmonica noastră să fie una de nivel ridicat și suplimentăm cu cât se justifică. Eu nu sunt în conflict cu nimeni. Mă uit la ce fac alții. Să nu fim sub Cluj și București, pe principiul ăsta merg”, a explicat Nicolae Robu.

Apoi, a ținut să susțină un discurs și compozitorul și dirijorul Remus Georgescu, care l-a îndemnat pe primarul Robu să compare organigrama Filarmonicii Banatul cu cele din alte orașe europene, nu doar din țară, și a vorbit despre neajunsurile instituției.

La finalul discursului, Nicolae Robu a precizat că s-a uitat peste organigrama Filarmonicii din Viena și a anunțat că numărul de posturi din orchestră va fi suplimentat la 111. „Înseamnă un salt mare, inclusiv în finanțare, dar trebuie să facem saltul. Vom finanța 111 posturi de instrumentiști. Vom face o analiză similară și la cor, iar dacă va fi nevoie, vom suplimenta și la cor. Pe niciun post nu vreau să fim sub media dintre Cluj și București. Contez pe seriozitatea tuturor și vă rog să uitați trecutul neplăcut, să încetați cu reproșurile unii la adresa celorlalți”, a afirmat primarul Timișoarei, care a fost aplaudat îndelung de cei prezenți în sală.

La finalul dezbaterii publice, Nicolae Robu a primit un tricou negru pe care era inscripționat numele Filarmonicii Banatul, din partea angajaților instituției. Noua organigramă nu va fi supusă la vot mâine, când are loc ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara, ci în următorul plen care va fi organizat, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.