Doctoratele româneşti, slabe calitativ. Soluţia identificată de rectorul UVT

Doctoratele româneşti, slabe calitativ. Soluţia identificată de rectorul UVT

0
DISTRIBUIȚI

Acuzaţii de plagiat, conducători de doctorate de o calitate îndoielnică, lucrări slabe. Sunt câteva dintre aspectele care afectează activitatea în sectorul românesc al şcolilor doctorale, avertizează rectorul Universităţii de Vest Timişoara, Marilen Pirtea. El cere intervenţia autorităţilor de reglementare în domeniul academic şi instituirea unui control strict al procesului educaţional.

Studiile universitare de doctorat din ultimul deceniu au funcționat fără un filtru extern care să evalueze calitatea programelor oferite, de neconceput pentru un sistem de învățământ superior sănătos și competitiv, este de părere Marilen Pirtea, rectorul UVT.


Astfel, rolul ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior) este unul foarte important, atât din perspectiva asumării demersului de inițiere a acestei metodologii, cât și din perspectiva implementării acesteia. Rectorul UVT, care este şi deputat PNL de Timiş, spune că Ministerul Educației Naționale are responsabilitatea de a asigura cadrul și mediul de lucru potrivite pentru ca învățământul superior, în general, și studiile doctorale, în particular, să-și dobândească respectul și credibilitatea în fața societății românești.

„Dincolo de necesitatea unui asemenea ordin, în conținutul său pot fi identificate o serie de prevederi care vor conduce, în timp, la creșterea calității învățământului doctoral din România. Măsurile vizează exigențe sporite față de activitatea științifică a doctoranzilor, resurse pentru dezvoltarea lor profesională și pentru mobilități naționale și internaționale, exigențe sporite pentru existența domeniilor de studii de doctorat prin raportarea activităților științifice ale conducătorilor de doctorat la criteriile în vigoare, precum și o serie de măsuri de stimulare a internaționalizării studiilor de doctorat și de creștere a relevanței acestora în plan național și internațional”, explică rectorul UVT.

Evaluarea tuturor şcolilor din domeniu ar putea dura până la finele anului viitor, pentru că realizarea unui astfel de control academic este dificil de realizat, mai precizează Pirtea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.