Documente emoţionante despre Unirea de la 1918 sunt expuse la Muzeul Banatului

Documente emoţionante despre Unirea de la 1918 sunt expuse la Muzeul Banatului

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Naţional al Banatului vernisează vineri, 23 noiembrie, ora 16:00, expoziţia fotodocumentară „România în anii Primului Război Mondial. Marea Unire de la 1918 şi Banatul”, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, care va fi deschisă la Bastionul Maria Theresia până în 2 martie 2019.

Expoziţia doreşte să aducă în faţa publicului un moment de referinţă din istoria românilor şi să realizeze un arc peste timp, pentru a aminti contemporanilor cum s-a înfăptuit unirea celei mai mari părţi a Banatului cu Regatul României Mari.

Sunt abordate câteva teme principale – participarea României la Primul Război Mondial, fotografii care ilustrează entuziasmul românilor bănăţeni din toamna anului 1918, când au luat parte la autodeterminarea Banatului şi unirea acestuia cu Regatul României.


Este evidenţiat şi faptul că bănăţenii au ales un număr important de delegaţi pentru a participa la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, unde s-a hotărât unirea Transilvaniei şi a Banatului cu patria-mamă, delegaţii bănăţeni cerând la rândul lor, în mod imperativ, unirea fără condiţiuni şi pronunţându-se totodată împotriva oricărei autonomii a Banatului.

Alături de fotodocumente, în expoziţie vor fi prezentate şi obiecte reprezentative din patrimoniul muzeului, printre care portretul lui Titus Olariu în Primul Război Mondial, realizat în anul 1919 de contesa Ilona Szechenyi.

Vernisajul va fi precedat de lucrările unui simpozion pe aceeaşi temă, care va avea loc în 22 şi 23 noiembrie la Bastionul Maria Theresia, cu participarea unor profesori universitari şi specialişti din ţară şi din străinătate. Deschiderea acestuia va avea loc joi, 22 noiembrie, ora 9:00, în Sala Senatului Universităţii Politehnica Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.