EXCLUSIV Benzinăria prietenului lui Robu, ridicată unde PUG-ul permitea doar spații verzi....

EXCLUSIV Benzinăria prietenului lui Robu, ridicată unde PUG-ul permitea doar spații verzi. Cum s-a făcut neagra, alba cu certificatele de urbanism

2
DISTRIBUIȚI

Administrația condusă de Nicolae Robu a încălcat legea în repetate rânduri în mod flagrant pentru ca prietenul de concediu al primarului să poată să-și construiască benzinăria într-un punct strategic, la ieșirea din Timișoara spre Lugoj, chiar dacă planul urbanistic general, în vigoare și în acest moment, prevede că acolo trebuie să fie spații verzi. Asta pe lângă asigurarea ilegală a dreptului de servitute.

Primul certificat de urbanism – negativ

După ce a devenit proprietarul terenului, la opt luni după ce a devenit mandatarul celor care-l revendicau fără succes de 11 ani, și-a dezmembrat terenul semnând ilegal documente la Cadastru ca reprezentant al Consiliului Local Timișoara, omul de afaceri Teodor Tuducan a solicitat un prim certificat de urbanism pentru amenajarea benzinăriei pe respectiva parcelă. La nouă zile de la înregistrarea cererii, în 26 februarie 2015, primește certificatul de urbanism cu aviz negativ, invocându-se prevederile planului urbanistic general în vigoare care prevedea în zona respectivă spații verzi amenajate și că stația de distribuție a carburanților nu respectă funcțiunea zonei. De asemenea, se invoca prevederea legală care interzicea schimbarea destinației spațiilor verzi sau prevăzute ca atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor sau strămutarea acestora.

Cum se schimbă radical poziția

Prietenul de concediu al primarului Robu nu dezarmează și în 4 martie 2015 depune o nouă cerere pentru un certificat de urbanism pentru obținerea avizului de oportunitate, etapă obligatorie pentru realizarea planului urbanistic zonal și apoi ridicarea benzinăriei. Surpriză – după două săptămâni primește undă verde pentru obținerea avizului de oportunitate, documentul fiind semnat de un alt angajat din cadrul Direcției de urbanism. Și acum apare că în PUG este zonă verde spații amenajate, dar nu se mai vorbește nimic de funcțiunea zonei, ci se spune doar că se va respecta legislația în vigoare.


Practic pentru același teren, Primăria Timișoara a dat la diferență de nici trei săptămâni, două certificate de urbanism cu răspunsuri radical diferite, lucru interzis de lege. Ulterior, în 16.06.2015, Primăria Timișoara îi dă prietenului lui Robu un alt certificat de urbanism pentru obținerea planului urbanistic zonal.

Trucul pentru ”anularea” PUG-ului

Când Agenția pentru Protecția Mediului, în timpul procedurii pentru obținerea avizului de mediu, observă că există contradicții între ce spune PUG-ul și memoriul de prezentare, Primăria Timișoara îi sare în ajutor lui Tuducan cu un răspuns halucinant, emis în 10.08.2015 și semnat de Ciprian Cădariu, arhitectul șef de la acel moment. Se recunoaște că parcela figurează conform planului urbanistic general ca zonă de spații verzi amenajate, dar se invocă o modificare din 2014 a legii privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi care spune că terenurile proprietate privată care apar în cartea funciară ca fiind curți construcții nu pot fi inventariate ca spații verzi decât după îndeplinirea procedurii de expropriere.  În răspuns se ”lipesc” două texte care se potrivesc perfect, dar sunt din legi diferite. Astfel s-a dat impresia că modificarea legii privind administrarea spațiilor verzi are efect asupra legii privind teritoriul și urbanismul. 

Găselnița juridică din răspunsul trimis de Cădariu către Mediu a fost folosită ca justificare și în referatul care a însoțit proiectul de hotărâre 431 din 16.10.2015 prin care s-a aprobat planul urbanistic zonal pentru benzinăria lui Tuducan. Viza de legalitate pentru PUZ-ul în urma căruia s-a construit benzinăria nu a fost dată de secretarul de atunci Ioan Cojocari, ci de Simona Drăgoi, cea care, ulterior, i-a succedat în funcție. În referatul care a însoțit proiectul de hotărâre a fost aruncat ca justificare un aliniat fără nicio logică care începe ”văzând prevederile Legii nr.135….. și se termină odată cu citatul din lege, fără a se termina cu vreo concluzie. Conform PUG-ului, zona are funcțiune de spații verzi și în ziua de astăzi. Pentru a se putea construi benzinăria era necesar să se dea o hotărâre de consiliu local prin care să se decidă actualizarea PUG-ului, schimbarea funcțiunii parcelei respective și aprobarea ulterior tot de către consiliul local a variantei finale a planului urbanistic general. Toată această operațiune ar fi însemnat foarte mult timp și atunci s-a apelat la acest șmen juridic. Ulterior, s-a dat autorizație de construire pentru benzinărie, dar și pentru parcarea ridicată pe domeniul public.

Citește mâine până unde a mers administrația condusă de Nicolae Robu să se asigure că benzinăria poate funcționa.

 

2 COMENTARII

  1. Sa glumim putin in ton cu spalarea creiereor: Dragnea este de vina (ca doar el este de vina pentru orice). Stim ca doar PSD-ul este ciuma rosie.
    Sunteti niste platiti pentru ca dati astfel de articole. Vreti sa luati reflectoarele de pe Dragnea. Huo!

    Realist vorbind: Timisoara nu mai are nicio sansa urmatorii zeci de ani. Prea multe hatisuri de interese in acel oras condus de clanuri si „Prieteni!”
    Trist, pentru ca in copilaria mea era un oras fantastic. Din pacate a ajuns pe mainile unor animale.

  2. Legea nu are nici o şansă în faţa acestor mafioţi într-un oraş unde autorităţile nu aplică legea şi nu arestează mafioţii. Astfel sunt condamnate spaţiile verzi şi sănătatea noastră pentru interesele băneşti ale celor menţionaţi în articol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.