EXCLUSIV Mecanismul prin care administrația Robu a făcut o parcare ilegală pe...

EXCLUSIV Mecanismul prin care administrația Robu a făcut o parcare ilegală pe domeniul public pentru prietenul primarului

1
DISTRIBUIȚI

Parcarea construită pe domeniul public, fără a exista o hotărâre de consiliu local care să aprobe acest lucru, este cadoul ilegal făcut de primarul Nicolae Robu prietenului său de concediu, omul de afaceri Teodor Tuducan. Fără apariția parcării pe terenul municipiului, alăturat parcelei care i-a fost retrocedată de Robu amicului său în opt luni de când acesta a devenit mandatarul celor care încercau de 11 să obțină înapoi pământul, ridicarea benzinăriei era imposibilă. Deși în referatul care a însoțit proiectul de HCL prin care se spune că autorizația de construire se acordă doar dacă toate cele șase locuri de parcare, număr minin impus de Regulamentul Local de Urbanisn, sunt construite exclusiv pe parcela proprietate a lui Tuducan, i se dă undă verde cu doar trei locuri de parcare. Trebuie precizat că tot terenul municipalității avea ca funcțiune în planul urbanistic general zone verzi amenajate și conform legislației în vigoare este interzisă diminuarea suprafețelor de spațiu verde sau strămutarea acestora.

Primul aviz cu dedicație

Totul a fost pregătit din timp conform unui plan bine pus la punct de creare a unor aparențe de legalitate. ”Cheia” găsită este Comisia de circulație din cadrul Primăriei Timișoara căreia Teodor Tuducan îi solicită aviz pentru accesul către benzinărie. După mai multe respingeri, invocându-se faptul că este o zonă extrem de aglomerată, chiar în intersecția dintre strada Simion Bărnuțiu și Calea Dorobaților, și nu există acces corespunzător pentru mașini, se întâmplă minunea.

În 23.07.2015, se dă aviz favorabil pentru acces, trei locuri de parcare pe proprietatea privată și ”a 30 de locuri de parcare amplasate pe domeniul public Calea Dorobanților 49 A”. De asemenea, se scrie în documentul comisiei că Tuducan va plăti pentru amenajările rutiere și locurile de parcare de pe domeniul public. Comisia de circulație, din care fac parte și reprezentanți ai Poliției Române sau reprezentanți ai unor ONG-uri, a luat locul Consiliului Local Timișoara. Prin documentul semnat de Culiță Chiș, Directorul Direcției Tehnice din Primăria Timișoara, se decide că se va construi pe terenul proprietate publică, care are funcțiune de zonă verde, lucru total ilegal. La momentul respectiv, terenul în cartea funciară era trecut ca fiind al statului român, de abia în noiembrie 2015 îndreptându-se eroarea materială și devenind municipiul Timișoara în acte proprietar. În 27.08.2015, după ce se întorc din concediul petrecut împreună în Sardinia, primarul Nicolae Robu îi dă lui Tuducan în mod ilegal și drept de servitute pe terenul statului, doar pentru a putea obține undă verde de la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș.

Al doilea aviz pentru liniștea lui Tuducan

În 01.01.2015, după ce primul aviz este folosit pentru obținerea acordului de mediu, comisia de circulație îi dă un al doilea lui Tuducan, prin care se schimbă nuanța. Decizia categorică de construire este înlocuită cu formula ”se propune studierea amplasării pe domeniul public (parcelă aflată în prezent în proprietatea Statului Român) a unei suprafețe de 910 mp ca zonă verde reglementată și 30 locuri de parcare Publice” și se impune ca lucrările de pe terenul statului să fie finalizate până la întabularea benzinăriei.


Practic, comisia condusă de Culiță Chiș dă un termen exact, astfel încât prietenul de concediu al primarului Robu să fie sigur că are parcarea asigurată.

HCL cu ”șopârle”

Ultimul aviz de circulație este preluat de Nicolae Robu în hotărârea de consiliu local prin care s-a aprobat planul urbanistic zonal pentru construirea benzinăriei. Astfel, fără niciun fel de logică, în textul HCL-ului sunt introduse două articole. În primul se scrie ”conform avizului de circulație nr.DT2015-002668/01.01.2015, se propune studierea amplasării pe domeniul public….” . În al doilea, se stabilește imperativ că lucrările vor fi finalizate până la întabularea benzinăriei. Introducerea acestor fraze în HCL devin justificarea pentru acțiunile următoare ale administrației Robu pentru a-i face cadou parcarea prietenului primarului. ”Studierea amplasării” parcării se transformă direct în execuție, după ce rapid, în baza documentelor pe care Tuducan le avea pregătite, municipiul Timișoara devine proprietar și în acte pe teren.

Cum se manipulează documentele

În 17.11.2015, Direcția Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din Primăria Timișoara îi dă lui Tuducan acordul pentru amenajarea accesului către benzinărie și a locurilor de parcare, invocându-se hotărârea în care se vorbea doar de studierea amplasării. Că introducerea celor două articole în HCL nu a avut decât rol de  justificare formală o dovedește adresa trimisă de Nicolae Robu, în 09.12.2015, Agenției pentru Protecția Mediului Timiș. Printre alte precizări se spune că Primăria Timișoara a fost de acord cu amenajarea locurilor de parcare conform avizului comisiei de circulație din 12.11.2015, nu a hotărârii de consiliu.

În proiectul tehnic pentru amenajarea parcării, se uită la statutul juridic să se spună că este conform PUG-ului o zonă cu funcțiune de spații verzi, la situația existentă spunându-se doar că ”este un teren viran, cu vegetație abundentă, pe care de multe ori sunt staționate autovehicule, acestea generând praf datorită lipsei unui sistem rutier modern în zona respectivă”. Lucrurile merg pe bandă rulantă și în 14.01.2016, primarul Nicolae Robu semnează autorizația de construire pentru parcare, deși nu exista niciun HCL care să aprobe construcția.

Cum explică Robu și Tuducan

Când l-am întrebat, din nou, despre această parcare, Nicolae Robu a răspuns țâfnos ”ce a făcut prietenul meu? A făcut o parcare publică pe banii lui. Cred că au fost vreo 40.000 euro”. Aseară, după ce am publicat dezvăluirile despre cum a fost ignorat PUG-ul ca să se construiască benzinăria și a primit ilegal drept de servitute de la Nicolae Robu, Teodor Tuducan, care nu pierde nicio ocazie să îmi reamintească că este avocat, mi-a scris. În mai multe mesaje pe WhatsApp a susținut că scriu ”mizerii”  și ”tu scrie , doar asa pot primi daune de la instanță. Ma repet , oprește denigrarea, calomnierea mea deoarece sunt instituții care rezolvă speța. Ce zici?? cu fiecare munciuna și așa zisă dezvăluire mai primesc în plus despăgubiri”. Tuducan a invocat cele două articole din hotărârea de consiliu pentru că a construit pe domeniul public,a afirmând ”nu am fost fericit cu această condiție însă am acceptat prin demararea a încă unei AC (autorizație de construire, n.a) pt parcare – a fost obținută și diar așa sa (sic!) putut construi parcarea”. Când l-am întrebat dacă ”studierea amplasării” înseamnă construire, Tuducan a răspuns ”deci tu te erijezi în Judecător să înțeleg, dar vezi că pt asta trebuie să urmezi o altă Facultate”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.