EXCLUSIV Primăria Timişoara se încăpăţânează să nu îl numească pe Lucian Vărşăndan...

EXCLUSIV Primăria Timişoara se încăpăţânează să nu îl numească pe Lucian Vărşăndan directorul Teatrului German. Până unde a mers administraţia Robu cu şicanele

0
DISTRIBUIȚI

Primarul Nicolae Robu recurge la fel de fel de superfugii pentru a nu respecta o sentinţă judecătorească care îl obliga să continue evaluarea proiectului de management pentru Teatrul German depus de Lucian Vărşăndan anul trecut.

Refuzul Primăriei Timişoara de a analiza un nou proiect de management al lui Lucian Vărşăndan, pe motiv că, în ciuda tuturor documentelor prezentate, acesta nu ar avea dreptul de a mai ocupa postul respectiv, a fost atacat în instanţă, iar Lucian Vărşăndan a obţinut câştig de cauză la două instanţe.

„Vom decide ceea ce trebuie decis”

Şi prin decizia Curţii de Apel Timişoara, rămasă definitivă, primăria este obligată să respecte legea şi să continue analizarea proiectului de management depus de cel care a condus timp de zece ani Teatrul German din Timişoara cu rezultate excelente, aşa cum însuşi primarul a recunoscut. La ultima evaluare din primăvara anului trecut, Lucian Vărşăndan a  primit nota 9,88, el întrunind toate condiţiile pentru a putea conduce în continuare instituţia în baza unui nou proiect, după cum a precizat, în mod explicit, Ministerul Culturii.

La sfârşitul lunii octombrie, Nicolae Robu declara, pentru PRESSALERT.ro, că „vom continua procedura de concurs, de prezentare a planului managerial, mai bine zis, de către directorul care a fost în exerciţiu şi sigur, în final, vom decide ceea ce trebuie decis. Nu avem nicio treabă cu nimeni, vom aplica legea”. Nu a dorit însă să precizeze când va fi analizat proiectul, deşi termenul de executare de 30 de zile a hotărârii judecătoreşti era deja expirat. O declaraţie din care se poate deduce că nici acum, Robu nu face o distincţie clară între un concurs şi analizarea unui proiect care i-ar permite fostului manager   să îşi continue activitatea, iar termenele impuse de lege sunt lipsite de importanţă şi facultative pentru primarul Timişoarei.

Un calendar stabilit după o cerere de executare silită

După ce a notificat primăria fără să obţină vreun răspuns, Lucian Vărşăndan a depus în 24 octombrie, la aproape două săptămâni după expirarea termenului de executare de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, o nouă acţiune la secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Timiş, prin care solicita să se aplice primarului o amendă civilă de 20% din salariul minim brut pe economie şi să plătească penalităţi în cuantum de 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere, până la punerea în executare a hotărârii judecătoreşti, respectiv continuarea procedurii administrative de analiză a noului proiect. Termenul de judecată a fost stabilit pentru 6 noiembrie, iar primăria s-a grăbit să iasă din culpă şi i-a comunicat Lucian Vărşăndan calendarul analizei proiectului depus cu mai bine de un an în urmă.

O nouă nerespectare a dispoziţiilor instanţei

O comisie de concurs fusese deja instituită în toamna anului trecut, iar interviul urma să aibă loc în 25 septembrie 2017, aşa cum se anunţase pe site-ul primăriei, de unde rezultă că prima etapă, aceea de analizare a proiectului, fusese deja finalizată. Etapa interviului a fost stopată cu trei zile înaintea termenului stabilit, printr-un anunţ telefonic, după ce şefa Serviciului de Resurse Umane, Rodica Aurelian, şi primarul Robu, au decretat că Lucian Vărşăndan nu este suficient de calificat pentru a ocupa acest post. Potrivit dispoziţiilor hotărârii judecătoreşti, primăria „are obligaţia continuării procedurii din momentul stopării” – altfel zis, exact din momentul în care aceasta a fost întreruptă – şi, implicit, să ia în considerare rezultatele obţinute după evaluarea primei etape. Robu însuşi e cel care a declarat că „vom continua procedura de concurs…”, dar primăria a încălcat din nou ceea ce stabiliseră instanţele de judecată şi, aşa cum rezultă chiar dintr-o adresă a primăriei, în 31 octombrie 2018 a fost numită, prin dispoziţie de primar, o nouă comisie de concurs, alcătuită din trei membri, care urma să reia de la început întreaga procedură.


Perioada de analiză a proiectului de management a fost stabilită între 1 şi 10 noiembrie, urmând ca pe 12 noiembrie să aibă loc finalizarea primei etape, cu notarea proiectului. În 13 noiembrie era prevăzută susţinerea orală a proiectului, respectiv interviul, iar în ziua următoare, comunicarea şi afişarea notei obţinute. După depunerea şi analizarea eventualelor contestaţii, în 22 noiembrie trebuia adus la cunoştinţa publică rezultatul final.

Lucian Vărşăndan a înştiinţat instanţa că renunţă la judecată, deoarece în condiţiile în care demarează procedura de analiză a proiectului, executarea silită a devenit caducă.

„Evaluarea nu putut fi finalizată”

Telenovela de prost-gust, producţie a primăriei timişorene şi adusă pe scena publică a urbei, n-a ajuns însă nicidecum la final. Primarul a hotărât ca din comisie să facă parte Diana Donawell, din cadrul Biroului de Relaţii Internaţionale a primăriei, actorul Ion Dichiseanu, aflat la Timişoara timp de două zile pentru lansarea unei cărţi, şi Carmen Croitoru, directorul Institutului Naţional de Cercetare şi Formare Culturală. Nu se ştie ce disfuncţionalităţi au apărut la nivelul comisiei ori ce sfori s-au tras, după ce primarul s-a văzut scăpat de amenzi, dar aceasta nu a reuşit să finalizeze analizarea proiectului. În 14 noiembrie, primăria i-a comunicat fostului manager că „D-na Carmen Croitoru… a refuzat sa-si acorde nota şi sa semneze documentele de concurs, evaluarea proiectului dvs de management nu putut fi finalizata. D-na Carmen Croitoru s-a recuzat din Comisia de Evaluare trimitind institutiei o scrisoare oficiala in acest sens”.

S-au dat, totodată, vagi asigurări că „In conditiile date vom lua masurile ce se impun intr-o asemenea situatie”, urmând să se comunice stadiul demersurilor pentru evaluarea proiectului.

Diana Donawell făcuse parte şi din comisia care evaluase activitatea lui Vărşăndan cu nota 9,88, iar Ion Dichiseanu a declarat pentru PRESSALERT.ro că a fost invitat de primărie să facă parte din comisie şi nota pe care a acordat-o pentru proiect a fost 6,25.

Contactată de reporterul PRESSALERT.ro, Carmen Croitoru a răspuns, pe un ton destul de iritat: „Nu am fost în stare să fac evaluarea, nu pot să vă spun mai multe, sunt sub incidenţa unui contract de confidenţialitate cu autoritatea administrativă”. În mod evident însă, Carmen Croitoru nu a făcut parte din comisia desemnată anul trecut, deoarece incapacitatea de a analiza proiectul ar fi determinat-o să se recuze încă de atunci. Pe de altă parte, nici n-ar fi fost nevoie de o nouă dispoziţie a primarului, pentru constituirea aceleiaşi comisii.

O telenovelă cu suspans

Printr-o nouă adresă scrisă, Lucian Vărşăndan a solicitat să i se comunice până în data 19 noiembrie notele obţinute după prima etapă şi raportul asupra acestora, scrisoarea oficială a lui Carmen Croitoru cu privire la recuzare şi noul calendar al procedurii, dar nu a mai primit nici un răspuns. Probabil că doar noua acţiune în instanţă depusă de Lucian Vărşăndan va putea urni lucrurile, iar deznodământul rămâne în suspans. Sau, cum a anticipat sibilinic primarul, „ce trebuie decis”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.