EXCLUSIV Primarul Robu a falsificat documente pentru a debloca construirea benzinăriei prietenului...

EXCLUSIV Primarul Robu a falsificat documente pentru a debloca construirea benzinăriei prietenului său de concediu

4
DISTRIBUIȚI
Teodor Tuducan și Nicolae Robu Foto Virgil Simonescu

Nicolae Robu, primarul Timișoarei și președintele PNL Timiș, a falsificat acte oficiale pentru ca prietenul său, omul de afaceri Teodor Tuducan, să poată să își ridice benzinăria de la intersecţia bulevardului Simion Bărnuţiu cu Calea Dorobanţilor – dovedesc noile documente care au intrat în posesia PRESSALERT.ro.

Vă reamintim că site-ul nostru a dezvăluit faptul că terenul pe care s-a construit benzinăria de la ieșirea din Timișoara fost retrocedat de Nicolae Robu în doar opt luni de când Tuducan a devenit mandatarul familiei care-și revendica fără succes terenul de 11 ani, dezmembrarea terenului proprietate a municipiului făcându-se fără a exista o hotărâre de consiliu local. Teodor Tuducan a semnat la Cadastru documente ca reprezentant al Consiliului Local Timișora, deși nu exista niciun HCL prin care să fie mandatat pentru a se dezmembra terenul municipiului care i-a fost retrocedat. Ulterior, s-au dat autorizații de construire ilegale pentru benzinăria care are doar trei locuri de parcare, deși trebuia să aibă minim șase,  și pentru ridicarea unei parcări pe domeniul public fără a exista însă un HCL care să stabilească lucrul acesta. Tuducan a fost singurul căruia i s-a retrocedat teren acolo, alți foști proprietari, care aveau inclusiv sentințe definitive ale Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a fi puși în posesie, fiind refuzați de municipalitate.

Totul pentru prietenul primarului

De-a lungul celor doi ani de investigații PRESSALERT.ro pe acest subiect, primarul Nicolae Robu a negat în permanență că ar fi făcut ceva ilegal pentru prietenul său, preferând să-i jignească pe jurnaliștii care-i adresau întrebări. După ce a devenit proprietarul terenului, Teodor Tuducan a depus, în 29.06.2015, la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș (APTM) documentația pentru obținerea avizului de mediu necesar pentru aprobarea de către Consiliul Local Timișoara a planului urbanistic zonal care să permită construirea benzinăriei. În 23 iulie 2015, omul de afaceri primește o adresă de la APMT în care i se solicită să depună noi documente. Printre acestea ”punct de vedere comisia de circulație”, ”refacerea capitolului circulație precizând clar modalitatea de acces/ieșire auto pe parcelă” și ”acceptul titularului spațiului prin care se face accesul/ieșirea auto pe parcelă”, având în vedere că terenul era înconjurat practic de terenul statului. De asemenea, i se solicita să lămurească neconcondanțele dintre avizul de oportunitate și memoriul de prezentare referitor la încadrarea ca spațiu verde.

La începutul luni august 2015, Nicolae Robu pleacă în concediu cu prietenul său, Teodor Tuducan, tocmai în Sardini. Ulterior, încep să curgă și răspunsurile Primăriei Timișoara. La o primă adresă trimisă de prietenul de concediu al primarului, în baza lămuririlor cerute de cei de la Mediu, răspunde arhitectul șef de la acel moment Ciprian Cădariu, în 10 august. ”La solicitarea municipiului Timișoara, pe terenul viran din vecinătate, înscris în CF nr.437222, nr.cad. 427222, beneficiarii documentației PUZ mai sus menționate, vor amenaja o parcare publică pentru cetățenii din zonă, avizată de Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara prin avizul favorabil cu nr.DT2015-001747/23.07.2015”, se arată în document. O minciună imensă pentru că nu exista nicio solicitare, ci doar un aviz fără nicio valoare juridică. Asta pentru că nu putea decide o comisie din care fac parte și polițiști si reprezentanți ai unor ONG-uri ce să se construiască pe parcela indicată, acest drept fiind exclusiv al proprietarului – la momentul respectiv statul român.

Tuducan nu este mulțumit de răspuns și revine cu o altă adresă căreia i se răspunde în 20.08.2015, cu precizarea suplimentară că pe terenul lipit de parcela sa ”vor fi amenajate parcări publice cât și accesele aferente parcării și benzinăriei.


Soluția propusă de beneficiar a fost avizată de către Comisia de Circulație…”. Practic, se contrazice răspunsul anterior în care se spunea că primăria a solicitat amenajarea.

Nu este suficient pentru omul de afaceri care revine cu o nouă solicitare și în 25.08.2015, primește al treilea răspuns de la Primăria Timișoara, acesta semnat și de Nicolae Robu, în care se minte senin, spunându-se că ” Comisia Circulație este serviciul din cadrul Primăriei care reglementează accesul pe drumurile publice…”. Ba mai mult, se reconfirmă faptul că ”Primăria municipiului Timișoara este de acord să fie amenajată parcarea pe terenul din vecinătate”. În încercarea de a masca abuzul, la sfârșitul documentului se adaugă ”acordul final va fi dat de către Consiliul Local Timișoara, odată cu aprobarea Planului Urbanistic Zonal”.

Drept de servitute, ilegal

În 27.08.2015, prietenului de concediu al primarului Robu i se solicită să completeze documentația de mediu și cu acceptul de servitute pentru PUZ. După patru zile, Tuducan primește de la Nicolae Robu un nou răspuns în care se scrie ”Primăria Municipiului Timișoara este de acord ca accesul la stația distribuție carburanți să fie amenajat din parcelele înscrise în CF (…) cu servitute de trecere pe parcelele mai sus menționate pentru obiectivul PUZ ”Amenajare stație distribuție carburanți , împrejmuire și elemente de signalistică Calea Dorobanților nr.49/A Timișoara”.

Nicolae Robu nu avea dreptul să dea drept de servitute pe terenul respectiv, deorece acest lucru îl putea face doar proprietarul. În momentul emiterii actului, conform cărții funciare, ca proprietar al terenului apărea statul român. Deci, dreptul de servitute putea fi acordat doar printr-o hotărâre de guvern, nu printr-o adresă semnată de primarul Robu. Înscrierea corectă a municipiului Timișoara ca proprietar al terenului s-a făcut în CF de abia noiembrie 2015, iar în acest caz doar consiliul local putea să acorde acest drept de servitute, nu primarul. Fără documentele cu informații false semnate de Robu, Tuducan nu ar fi putut să obțină avizul de la mediu și, practic, proiectul său de realizare a benzinăriei nu s-ar fi putut materializa.

Schimbările esențiale din HCL

În hotărârea 431 a Consiliului Local Timișoara din 16.10.2015, prin care s-a aprobat PUZ-ul pentru benzinăria lui Tuducan, nu scrie nimic despre vreo acordare a dreptului de servitute și se recunoaște că parcela, pe care ar fi trebuit construite locuri de parcare conform avizului comisiei de circulație, este ”aflată în prezent în proprietatea Statului Român”. Dispare și acordul Primăriei Timișoara din adresele trimise lui Tuducan pentru parcare, aprobarea categorică fiind înlocuită cu ”se propune studierea amplasării pe domeniul public” a parcării după ce se va lămuri situația juridică a terenului.

Loviți de amnezie

Când l-am contactat pe fostul arhitect șef Ciprian Cădariu pentru a explica care a fost baza pentru răspunsurile trimise lui Tuducan, acesta a susținut ”chiar nu îmi mai aduc aminte. Nu mai șțiu ce să spun. Încerc să mă detașez de primărie”.

Când l-am întrebat despre legalitatea dreptului de servitute pe care l-a acordat prietenului său de concediu, primarul Nicolae Robu ne-a răspuns iritat: ”Iar cu benzinăria? Nu știu. Sunt ani de atuncea. Habar nu am. Lăsați să se ocupe alții de problemă dacă chiar e o problemă.Nu cred că e o problemă. Nu știu. Ce credeți că eu mă ocup de detalii de genul ăsta? O fi fost (semnătura, n.a.). Eu semnez metri cubi pe zi. Nu e nimic ilegal. Acolo de fapt, ce a făcut domnul Tuducan a fost în interesul public o parcare. Au fost vreo 40.000 euro, din câte îmi aduc aminte, investiți și donați municipiului Timișoara. Asta este. Restul sunt povești, sunt vorbe. Nu am beneficiat de niciun favor și de nimic ilegal. Nu știu despre ce e vorba”.

Citește mâine noi dezvăluiri despre modul ilegal în care s-a acționat de către administrația locală pentru a se asigura realizarea benzinăriei prietenului de concediu al primarului Nicolae Robu.

 

 

 

4 COMENTARII

  1. Este deja o practica curenta la dl Robu să yreaca peste orice limite de legalitatr si sa aprobe personal certificate de urbanism sau autorizatii de construcții, atunci camd nimeni din personalul Directiei urbanism nu au fost de acord.
    Aceasta , bineînțeles in urma unkr așa zise sponsorizări.
    Numai zilele trecute, PERSONAL a semnat un certificat de urbanism (13.11.2018) in favoare SC Serra Banat Residence SRL pt 22 de apartamente pe str Musicescu din Timișoara, in conditiile in care, a fost informat de catre inspectorii de urbanism ca face o legalitate, aceștia refuzând efectiv să semneze. De Ce? Pentru ca aceiasi firmă, a facut asa zise sponsorizări la echipa de fotbal cat si partid, atunci cand pe Claude Debussy a construit alt imobil, pentru care iara a incalcat legea, prin nerespectarea autorizației de constructie, edificand in plus cateva apartamente….dar acest fapt este deja cercetat de DNA.
    Deci, despre ce vorbim, sponsorii primarului pot construi orice sub orice forma si mărime in Timișoara! Mi se pare un gest de inconștiență a dl Robu de a isi aroga aceste drepturi, dar să vedem dacă sunt interesate autoritatile statului să cerceteze..

  2. Nu este singurul debil, in proportie de 80% din directia Urbamism sunt numai incompetenti, dar in acelasi timp si spagari! Oare nimeni nu se sesizeaza de toate aceste ilegalitati care se fac la directia Urbanism? oare se vor sesiza organele competente sau mai asteapta sa se prescrie faptele si abia atunci se vor sesiza? Este drept fapta penala se prescrie dar Robu consider ca nu stie ca fapta civila nu se va prescrie si sar putea sa plateasca mai devreme sau mai tirziu prejudiciul adus banului public, mai mult aceasta sleata de infractori din primarie au pierdut cu buna stiinta foasrte multe propietati din evidenta contabila, oare asta ce inseamna???? Oare cum este cu terenul dat tinerilor casatoriti pentru construirea unei case dar nu au respectat clauzele, interesant este daca sau indreptat impotriva vreunei persoane pentru rezilierea contractului…….

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.