Instalaţie inedită expusă la Experimentarium TM. Ce dezvăluie mecanismul

Instalaţie inedită expusă la Experimentarium TM. Ce dezvăluie mecanismul

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

„The Secondary Sonic Space” – o instalaţie colectivă inspirată din mediul urban care este găzduită de Experimentarium TM, poate fi văzută doar două zile, în 10 şi 11 noiembrie, între orele 16,00 şi 20,00.

Este vorba despre un mecanism pluristratificat, care oferă o platformă de observare şi redescoperire a spaţiului sonor al oraşului, procesând o bază de date formată din înregistrări de teren, care conţin fragmente audio captate de artiştii participanţi, după ce au explorat particularităţile şi utopiile locale.

Înregistrările sunt redate prin vibraţii cu ajutorul unor dispozitive plasate pe suprafaţa a patru plăci metalice – sunete urbane şi voci anonime – în centrul spaţiului de la Experimentarium TM, precum şi prin patru cilindri verticali recuperaţi on-site, conţinând interviuri ale publicului despre utopia lor şi Timişoara în 2021. O compoziţie amplă formată din înregistrările de teren e transmisă prin cele patru difuzoare amplasate în colţurile încăperii.

Într-un spaţiu adiacent instalaţiei, vizitatorii pot consulta blogul creat pentru documentarea proiectului, care conţine video-uri, fragmente sonore şi compoziţii realizate de artiştii participanţi.

Scopul acestui proiect este acela de a lărgi contextul pentru producţie artistică în Timişoara, folosind oraşul ca platformă şi subiect. Totodată, proiectul este un proces de cercetare a rolurilor artiştilor specializaţi şi practicienilor hibrizi prin procese care esenţializează fenomenul tranziţiei urbane, memoriei şi temporalităţii. „The Secondary Sonic Space” este un proces continuu de tip site-specific conceput ca o matrice adaptivă ce poate integra sunete şi imagini, ce poate fi aplicată în diverse locuri sau în alte oraşe, generând atât surse acustice cât şi elemente dinamice şi este rezultatul a două workshop-uri de sound-art, coordonate de Philippe Franck şi Raymond Delepierre de la Transcultures, care au avut loc în septembrie şi octombrie la Timişoara.

Instalaţia, la care participă artiştii Alex Boca, Florin Fâra, Lera Kelemen, Levente Kozma, Simina Oprescu şi Alin Rotariu este un proiect produs de Simultan Festival, Transcultures şi Timişoara 2021, urmărind dezvoltarea programului Addictive Lights din dosarul de candidatură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.